Dietologija – mokslo šaka apie tinkamą maitinimąsi, tirianti organizmo maistinių medžiagų, energijos poreikius ir jų koregavimo būdus, kai specialiomis dietomis gydomos konkrečios ligos.

Lietuvoje prieš daugiau kaip 20 metų dietologijos srityje įvyko virsmas. Tuo metu Vilniaus universiteto Medicinos fakultete dietologijos rezidentūros studijas baigė pirmosios „kregždės“ – gydytojai dietologai. Iš sovietmečio paveldėtos „15 stalų” dietos buvo pakeistos į vakarietiško tipo dietas, pagrįstas patofiziologiniais organizmo pokyčiais konkrečių susirgimų ar sveikatos problemų atvejais.

Reikėjo naujų vėjų vykdant maitinimosi organizavimą bei priežiūrą asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose. Vilniuje, tuometinėje Vilniaus medicinos mokykloje (dabartiniame Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete), 1994 m. buvo pradėta rengti nauja sveikatos priežiūros specialistų karta – dietistai. Ilgainiui keitėsi ir tobulėjo studijų programos turinys. Perėmus Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos kolegų patirtį, Vilniaus kolegijoje buvo parengta šiuolaikiška, patraukli Dietetikos studijų programa.

Dietetikos studijos skirtos besidomintiems sveikatos ugdymu, stiprinimu ir išsaugojimu, savo ateitį siejantiems su sveikatai palankios gyvensenos sklaida ir siekiantiems tapti profesionaliais dietistais.

Pagal šiuolaikiškai sudarytą Dietetikos programą būsimieji specialistai studijų metu mokosi susieti maitinimosi subtilybes su asmenų anatominiais, fiziologiniais ypatumais, sudaryti individualius maitinimosi priežiūros planus bei valgiaraščius, tikrinti dietinių patiekalų ruošimą bei kokybę, profesionaliai vertinti maitinimo/si priežiūros veiksmingumą bei efektyvumą ir kt. Labai svarbu tai, kad trečdalis viso studijoms numatyto laiko skiriama praktiniams įgūdžiams lavinti.

Maisto ruošimo technologija

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje kasmet profesinės veiklos praktikas atlieka Vilniaus kolegijos Dietetikos studijų programos visų kursų studentai. Jie bendrauja su kompetentingais specialistais – gydytojais dietologais, praktinės patirties turinčiais dietistais, maisto technologais, inžinieriais. Keletą metų analizuojant Vilniaus kolegijos studentų, būsimųjų dietistų, parengimo kokybę, galima konstatuoti, kad studentai puikiai geba savarankiškai susieti studijų metu įgytas teorines žinias su praktine veikla. Profesinės veiklos praktikų metu studentams pateikiamos individualios užduotys – planiniai valgiaraščiai, individualūs maitinimosi planai – yra atliekamos operatyviai ir kokybiškai, nes studentai naudojasi Sveikatos priežiūros fakulteto mokymo bazėje įdiegta kompiuterine programa bei jų pačių studijų metu sukaupta maisto produktų duomenų baze“, – džiaugiasi Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Dietetikos tarnybos vedėja, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Pažymėtina, kad baigę trejų metų studijas absolventai įgyja dietetikos profesinio bakalauro laipsnį ir dietisto kvalifikaciją, todėl sėkmingai įsidarbina sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose – įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, sveikatos ir reabilitacijos centruose, ugdymo bei privačiose asmens sveikatos priežiūros ar viešojo maitinimo įstaigose. Profesionalūs dietistai taip pat konsultuoja visuomenę subalansuoto raciono ir tinkamo maitinimosi klausimais. Anot specialistų, tinkamai maitintis yra menas.