Nors kūnas po stipraus streso paprastai greit atsigauna, chroniškas stresas tam nesuteikia laiko. Kai kūną nuolat slegia nesibaigiantis stresas, galimos rimtos pasekmės sveikatai. Tyrimai rodo, kad tie, kurie kenčia nuo chroniško streso, labiau linkę į peršalimus, depresiją, aukštą kraujospūdį, infarktus ir širdies priepuolius. Dėl tam tikrų vitaminų ir mineralų naudos sveikatai subalansuota dieta yra vienas svarbiausių veiksnių siekiant suvaldyti stresą.

Nesmulkinti grūdai

Nesmulkintuose grūduose gausu kompleksinių angliavandenių, kurie skatina serotonino gamybą smegenyse. Tai taip pat puikus B vitaminų šaltinis, kuris suteikia energijos ir kovoja su nuovargiu, paprastai siejamu su stresu. Geras nesmulkintų grūdų pasirinkimas – nesmulkintų grūdų duona, pusryčių dribsniai, rudieji ryžiai ir makaronai, avižinės kruopos.

Vaisiai ir daržovės

Chroniškas stresas paspartina laisvųjų radikalų susidarymą, o šie pažeidžia ląsteles ir padidina tam tikrų ligų vystymosi riziką. Valgant vaisius ir daržoves, kuriuose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminai C, E ir beta karotinas, sumažinamas laisvųjų radikalų poveikis. Puikus vitamino C šaltinis – paprikos, brokoliai, apelsinai, braškės. Vitamino E šaltinis – papajos, špinatai, vaivorai, alyvuogės. Beta karotino gausu saldžiosiose bulvėse, morkose, lapiniuose kopūstuose.

Magnio, kuris padeda reguliuoti streso hormonus, gali trūkti, kai kūnas patiria chronišką stresą. Žemas magnio lygis gali būti galvos skausmo ir nuovargio, dviejų įprastų streso simptomų, priežastis. Valgant maistą, kuriame gausu magnio, pavyzdžiui, špinatus, lašišą, pupeles, galima atkurti magnio kiekį ir sumažinti streso šalutinį poveikį.

Riešutai ir sėklos

Chroniškas stresas veikia imuninę sistemą, kūnas tampa mažiau atsparus peršalimams ir kitoms ligoms. Riešutai ir sėklos, kuriuose gausu vitamino E, kaip kad migdolai, saulėgrąžų sėklos, padeda sustiprinti imunitetą. Produktai, kuriuose gausu cinko, kaip kad braziliškieji riešutai, sezamo ir moliūgo sėklos, taip pat stiprina imuninę sistemą.

Maistas ir gėrimai, kurių reikėtų vengti

Siekiant kontroliuoti stresą, geriausia vengti paprastos arbatos, gazuotų ar energetinių gėrimų, kadangi kofeinas veikia stimuliuojamai ir gali padidinti kraujospūdį žmonėms, kurie jautriai reaguoja į kofeiną.

Gera mintis taip pat yra vengti cukraus. Per dideli alkoholio kiekiai gali sukelti depresiją. Išgyvenantys nuolatinį stresą žmonės turėtų vartoti alkoholį saikingai.

Nors subalansuota dieta gali labai padėti siekiant suvaldyti stresą, tačiau tie, kurie kenčia nuo chroniško streso, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju dėl kitų streso valdymo būdų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją