Neseniai Užimtumo tarnyba (buvusi Darbo birža) paskelbė įsidarbinimo galimybių Lietuvoje barometrą, kuriame atsispindi paklausiausios 2019 metų profesijos.

Specialistų grupėje stebimas didžiausias inžinierių, ikimokyklinio ugdymo ir specialiųjų poreikių mokinių mokytojų, IT specialistų ir programų kūrėjų, reklamos ir rinkodaros specialistų poreikis.

Kvalifikuotų darbininkų ir paslaugų sektoriaus darbuotojų grupėje stebimas didžiausias autobusų ir troleibusų vairuotojų, baldų apmušėjų, dailidžių ir stalių, virėjų, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojų poreikis. (Pilną reikalingiausių darbuotojų sąrašą rasite čia).

Įsidarbinimo galimybių barometras parodė, kokiems darbuotojams šiemet susirasti darbą yra lengviausia. O kokiems darbuotojams galima drąsiai pranašauti lengvą įsidarbinimą ateityje – kitais ir dar tolimesniais metais?

Geriausią ateitį žada keturioms darbuotojų grupėms

Darbo paieškų portalo CV Online atstovė Rita Karavaitienė teigia, kad ryškiausias ateities darbų tendencijas galima išskirti į 4 dideles grupes.

„Pirma iš jų – duomenys arba duomenų mokslas. Vis daugiau darbų bus susiję su duomenų kaupimu, apdorojimu, interpretavimu, prognozėmis ir pan. Ši sritis apima darbus finansų, bankų, prekybos, gamybos, IT srityse“, – įvardija R. Karavaitienė.
Programavimas

Dar vienai didelei grupei galima priskirti inžineriją ir technologijas, kurias apima aukštosios technologijos, statyba, transportas, maisto pramonė, tekstilė, chemijos pramonė ir pan. Reikės technologų, inžinierių, meistrų, kvalifikuotų gamybos darbuotojų.

„Pastaraisiais metais inžinierių ir technologų atlyginimai augo bene sparčiausiai rinkoje. Tai lėmė jų trūkumas, brangus šių specialistų paruošimas ir tobulėjančios technologijos, kurias darbuotojas turi sugebėti perprasti ir dirbti su jomis“, – komentuoja darbo paieškų portalo atstovė.

Trečioji ateities darbuotojų grupė – IT: inžinerija, programavimas, testavimas, duomenų apsauga, administravimas.

„Programuotojų poreikis yra sparčiai augantis ir aukštosios mokyklos nespėja patenkinti rinkos poreikių. Populiarėja persikvalifikavimas į IT sritį, daugėja siūlančių perkvalifikavimo paslaugas įmonių, kurios ruošia programuotojus, testuotojus. IT specialistų atlyginimai yra vieni aukščiausių rinkoje. Šios srities ypatumas – galimybė dirbti iš bet kurios pasaulio vietos. Nebūtinas išsilavinimas, svarbiausia darbo patirtis“, – pastebi R. Karavaitienė.

Ketvirtoji ateities darbuotojų grupė yra sveikata – tai medicinos, sporto specialistai. „Senstanti visuomenė, ilgėjanti gyvenimo trukmė, auganti ekonomika išaugins itin didelį medicinos darbuotojų poreikį. Tai – grožio paslaugos, genetika, slauga, asmeniniai treneriai, sveikatinimo paslaugų darbuotojai ir kita. Kai kurių šios srities darbuotojų atlyginimai jau dabar yra vieni aukščiausių rinkoje, o ateityje tik augs“, – tendenciją įvardija R. Karavaitienė.
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos

Visų minėtų ateities darbuotojų bruto atlyginimai jau šiandien viršija 1000 Eur. Darbo paieškų portalo CV Online atstovės teigimu, IT srities darbuotojų atlyginimų vidurkiai svyruoja nuo 1600 iki 2000 Eur, duomenų analitikų atlyginimai svyruoja apie 1200–1600 Eur, medikų – 1000–2000 Eur, inžinerijos ir technologijų specialistų – 1300–3000 Eur.

Vis dėlto, ji pabrėžia, kad kiekvienoje srityje atlyginimai priklauso nuo daugybės veiksnių: kvalifikacijos, darbo patirties, įgūdžių, atsakomybės, įmonės, kurioje dirbama, įmonės veiklos srities ir pan.

Norintiems uždirbti daugiausiai, siūlo dėmesį atkreipti į du dalykus

Ką rinktis tiems, kurie nori ateityje daug uždirbti? Personalo paieškos ir atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas teigia, kad geriausia ateitis priklauso visoms specialybėms, susijusioms su informacinėmis technologijomis: čia jis pastebi sparčiausiai kylančius atlyginimus.

„Tai – ne tik programavimas, bet ir bet kokie darbai, susiję su įrenginių valdymu technologijų pagalba. Viskas tobulėja, automatizuojasi, faktiškai net ir toje pačioje gamyboje reikia vis mažiau žmonių, kurie aptarnautų vis modernesnius įrenginius. Tokie žmonės kaip programuotojai, projektų vadovai, įvairūs testuotojai, verslo analitikai iš technologijų pusės – jie turi didžiausias perspektyvas, o jų atlyginimai auga greičiausiai“, – teigia A. Francas.
Darbas prie kompiuterio

Dar viena sritis, kuri ateities darbuotojams žada vienus solidžiausių atlyginimų – inžinerija, kurioje auga mechatronikos specialistų paklausa.

„Anksčiau būdavo atskiri mechaniko, automatiko ir informacinių technologijų specialistai, dabar visas šias funkcijas atlieka mechatronikas. Jis gali ir programuoti įrenginį, ir jį valdyti. Šie specialistai turi labai geras perspektyvas, visai kaip ir logistikos specialistai. Daugiausiai uždirbti gali mokantys skandinavų kalbas – jie uždirbs daugiau, nei kolegos, kalbantys tik angliškai“, – tikina A. Francas.

Anot personalo paieškos ir atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ partnerio, ateityje norintys uždirbti didžiausius atlyginimus turi sutelkti visą dėmesį į du dalykus: jie turi išsigydyti alergiją informacinėms technologijoms ir mokytis užsienio kalbų.

„Tai – savaime suprantami dalykai. Kadangi esame maži, būtinai turime mokėti papildomą trečią, ketvirtą kalbą“, – teigia jis.

Išskiria tris įgūdžius, kurie ateityje lems pranašumą

Tai, kaip technologijos perima žmonių darbą, galima pastebėti kasdieninėse situacijose, pavyzdžiui, net ir eidami į parduotuvę. Čia anksčiau kiekvienas, norintis susimokėti, turėdavo sulaukti savo eilės prie kasininkės, skenuojančios prekes. Jau kurį laiką prekybos centruose veikia savitarnos kasos, kuriose pirkėjai skenuoja prekes savarankiškai.
Pinigai

Dėl šių pokyčių imta kalbėti ir apie tai, kad ateityje savitarnos kasos gali visiškai pakeisti žmogaus darbą. Bet ar tai galėtų reikšti, kad parduotuvėse neliks darbuotojų?

Darbuotojų poreikis išliks, tačiau keisis jų darbo specifika. „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė teigia, kad ateityje numatoma išaugusi naujų gebėjimų ir profesijų paklausa.

„Technologijos vis dažniau ir efektyviau mums padeda įvairiose gyvenimo srityse. Kartu naujos galimybės atsiveria ne tik klientams, kurie jomis naudojasi, bet ir esamiems ar būsimiems darbuotojams. Atsiranda naujų gebėjimų ir profesijų paklausa. Amžiuje, kai priemonių bendrauti ir palaikyti ryšį apstu, didėja paklausa žmonių, turinčių aukštą emocinį intelektą – gebančių atpažinti ir valdyti emocijas, tiksliai formuluoti užduotis, teikti siūlymus, įsiklausyti į jiems keliamus lūkesčius, suprasti klientus ir darbuotojus“, – aiškina K. Meidė.

Anot jos, kita svarbi savybė – gebėjimas analizuoti ir tobulinti jau automatizuotus darbo procesus. Tai susiję su gebėjimais suprasti, valdyti skaitmeninius sprendimus ir su programavimo žiniomis, kurios ateityje taps kiekvienam būtinos.

„Trečiasis įgūdis – kūrybiškumas. Ši savybė išliks būtina identifikuojant naujausias tendencijas, vertinant kintančius klientų ir darbuotojų poreikius bei ieškant būdų prie jų prisitaikyti kuriant naujus verslo modelius, produktus, paslaugas“, – pastebi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)