Pagrindinė techninio prižiūrėtojo pareiga – tikrinti, kad statyba būtų atliekama pagal statinio projektą, kontroliuoti statybos metu naudojamų statybos produktų bei įrenginių kokybę ir neleisti jų naudoti, jeigu jie neatitinka statinio projekto ir normatyvinių dokumentų.

Techninis prižiūrėtojas privalo tikrinti atliktų statybos darbų kokybę ir informuoti statytoją (užsakovą) apie tuos darbus, kurie neatitinka statinio normatyvinės kokybės reikalavimų, ir reikalauti, kad trūkumai būtų pašalinti.

Apie techninio prižiūrėtojo darbo subtilybes DELFI pasakojo šį darbą dirbantis Antanas Kievinas.

„Techninis prižiūrėtojas turi daug darbo renovacijos eigoje. Jeigu norima, kad viskas būtų tvarkinga ir pagal projekto reikalavimus, reikia įdėti darbo. Stengiuosi atsirinkti rangovus, su kuriais dirbsiu, nes esu turėjęs įvairios patirties“, - kalbėjo A. Kievinas.

Specialistas vardijo klaidas, kurios pasitaiko vykdant renovaciją: „Kartais silpnesnės įmonės stengiasi daryti projektų keitimų, kartais net nederindami su užsakovu arba įkalbėdami užsakovą, o juk tokie keitimai gali neatlaikyti garantinio laikotarpio. Mano statybinė patirtis virš 40 metų ir esu matęs įvairių situacijų. Iš tiesų dabar man tenka renovuoti savo prieš 30 metų pastatytus namus. Žinau visas silpnybes ir jokių nuolaidų nedarau.“

Techninio prižiūrėtojo nuomone, pastaraisiais metais renovacijos kokybė pagerėjo, nes įmonės renovuoja nebe pirmus namus.

„Tarkime, problema, medžiagos keičiamos į pigesnes, jau mažėja. Dabar yra pasikeitęs požiūris ir statybininkų, ir užsakovų. Dabar daug konsultuojamasi su kaimyniniais namais, kurie yra renovuoti, klausiama, kokios yra pagrindinės klaidos, kad jos nepasikartotų“, - aiškino A. Kievinas, pridėjęs, kad renovacijos kokybė lemia jos ilgaamžiškumą.

Pašnekovas greitai surado argumentų, kodėl verta renovuoti senus pastatus: „Aš stačiau blokinius namus, jų siena yra 30 centimetrų storio. Kaip tas namas bus šiltas, jeigu paprasčiausia varža ten nesiekia normos. Renovuotuose namuose gyvenantys žmonės yra labai patenkinti. Ir mano brolis, ir mama gyvena renovuotuose namuose. Jie labai patenkinti, nes situacija pasikeitė kardinaliai. Mano du renovuoti namai pasiekė apie 70 proc. energijos efektyvumą, jiems visas šildymas su karštu vandeniu per metus kainuoja apie 1000 litų, o anksčiau po 700 litų mokėdavo už vieną mėnesį.“