Didesnį žmonių susidomėjimą žuvimi prieš šventes žuvų pardavėjai tikrai pastebi. Parduotuvės „Šiaurės jūra“ direktorė Lina Berulienė sako, kad žmonės perka viską iš eilės, nevengia ir egzotiškesnių jūrų gėrybių. Vis dėlto populiariausios tarp pirkėjų – menkės ir lašišos.

Tuo tarpu parduotuvės „Žuvainė“ vadovo Adomo Kliuko tikinimu, tautiečiai labiausiai mėgsta lietuviškas žuvis. „Pirkėjai labiausiai pripratę prie karpių, upėtakių, starkių ir kitų lietuviškų žuvų.

Dažniausiai žmonės perka šviežią žuvį, o jei nori konservuotų, renkasi silkės filė, kitus pusfabrikačius. Taip pat prieš šventes daugiau perka sūdytų žuvų, kurių galiojimo terminas ilgesnis. Šaldyta žuvis taip pat geras pasirinkimas, nors, žinoma, su šviežia žuvimi nėra ko lyginti“, – vardija pašnekovas.

Vis dėlto žuvų rūšys ir net skoniai nėra tokie svarbūs, kaip jų šviežumas. Tuo įsitikinti turi kiekvienas pirkėjas. „Jei žuvis sugedusi, ja labai lengva apsinuodyti. Vieniems apsinuodijimo pasekmės praeina lengviau, kitiems sunkiau, gali kilti ir labai rimtų problemų“, – įspėja A. Kliukas.

Žuvies šviežumą padės nustatyti vos keli požymiai

Norintiems išsirinkti tikrai šviežią žuvį pašnekovas pataria dėmesį atkreipti į keletą išorinių žuvies požymių.

„Pirmiausia pažiūrėkite į žiaunas. Jos turi būti raudonos, ne pilkšvos, rusvos ar kt. Kitas požymis – akys. Jos turi būti skaidrios, neįdubusios. Trečia, paspaudus žuvį pirštu jis neturi įsmigti, o atsiradusi duobutė turi greit iškilti. Jei įdubimas taip ir lieka, vadinasi, žuvis jau negera“, – aiškina A. Kliukas.

Pats ryškiausias požymis, padedantis atskirti, ar žuvis šviežia, ar ne, pasak pašnekovo, yra kvapas. Jei nuo žuvies sklinda keistas, žuviai nebūdingas nemalonus kvapas, greičiausiai ji bus begendanti arba jau sugedusi.

L. Berulienė pabrėžia, kad negerai, jei žuvis atrodo suglebusi, tačiau atkreipia dėmesį, kad skirtingų rūšių žuvų standumas gali būti kitoks.

Šaldyta žuvis

Aklai pasitikėti, anot jos, negalima ir perkant rūkytas žuvis. „Mūsų pirkėjai mėgsta rūkytas lašišas, skumbres, silkes. Jų kokybė priklauso nuo to, ar jos tikrai tinkamai išrūkomos, ar tam naudojamos malkos, ar kiti būdai, – aiškina pašnekovė. – Jei valgai tokią žuvį, ir burnoje nejauti kartumo, vadinasi, tokia žuvis išrūkyta tinkamai.“

Sugadina patys

A. Kliukas atkreipia dėmesį, kad jei neketinama žuvies ruošti iškart, labai svarbu pasirūpinti tinkamomis jos laikymo sąlygomis.

„Jei žuvis tinkamai laikoma, ją galima valgyti ir po 7–10 dienų nuo pagavimo. Tiesa, namuose tai daryti sunku, nes geriausia žuviai 0 laipsnių, t. y. tirpstančio ledo, temperatūroje, pratekančiose dėžėse, kad nutekėtų, ne užsilaikytų visi skysčiai“, – atskleidžia jis.

Kaip sako L. Berulienė, svarbiausia informacija – apie žuvies pagavimo ir galiojimo datas, laikymo sąlygas, turi būti nurodyta žuvies etiketėje, tačiau neretai pirkėjai jos neskaito.

„Etiketėje parašyta, kad žuvį reikia laikyti nulinėje temperatūroje, o žmonės parsineša namo ir laiko šaldytuve, kur nustatyti 5 laipsniai. Taip žuvis gali laikytis dieną dvi, bet tikrai ne iki tos datos, kuri buvo nurodyta ant pakuotės“, – įspėja ji.

Rūkyta žuvis

Didžiausia klaida, kurią žmonės daro namuose, anot A. Kliuko, tai, kad žuvis neištraukiama ir paliekama polietileno maišeliuose.

Kitas jo patarimas norintiems apsisaugoti nuo galimų nemalonumų – žuvį tiesiog pamarinuoti. „Jei žmonės planuoja šventes ir nenori žuvies pirkti per patį bumą, galima žuvį pasimarinuoti – tai prailgina jos galiojimą. Beje, jeigu žmogus nusiperka neskrostą žuvį ir nori ją kurį laiką išlaikyti, būtinai turi ją išskrosti ir išsivalyti, nes žuvis juk ir pradeda gesti nuo vidurių“, – dėsto A. Kliukas.

Anot jo, imantis tokių priemonių šviežią žuvį namuose drąsiai galima laikyti bent keturias dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)