Po svarstymo profsąjungų atstovai teigė, kad Seimo nariai ketina pabloginti sąlygas dirbantiesiems, pavyzdžiui, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminus, sumažinti išeitines išmokas. Taip pat jie teigia, kad norima sumažinti profsąjungų įtaką, pavyzdžiui, ketina neleisti joms spręsti, kam galios pasirašytos kolektyvinės sutartys.

Tuo metu darbdavių atstovai nerimauja dėl ilgalaikio darbo išmokų fondo, ribojimų su darbuotojais sudaryti darbo projektinio darbo sutartis.

Penktadienį Seimo nariai susitarė dėl darbo ginčų ir arbitražų tvarkos, streikų ir lokautų reglamentavimo. Penktadienį nepritarta nė vienai Seimo narių registruotai pataisai.

Pavyzdžiui, Naglis Puteikis siūlė iš neatidėliotinų (gyvybinių) paslaugų visuomenei sąrašo išbraukti kanalizacijos ir atliekų išvežimo, civilinės aviacijos, įskaitant skrydžių valdymą, telekomunikacijų, geležinkelio ir miesto visuomeninio transporto paslaugas.

Seimo narys teigė, kad kitu atveju šių sričių darbuotojai negalės streikuoti, tačiau Seimo dauguma jam nepritarė.

N. Puteikio pasiūlymą nepagrįstu laikė ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK), kuris nurodė, kad minėtas sąrašas atitinka Tarptautinės darbo organizacijos Asociacijų laisvės komiteto praktiką.

Nepritarta ir socialdemokratų Algirdo Syso bei Giedrės Purvaneckienės pataisai, kad darbuotojai, dalyvavę neteisėtame streike, atsakomybėn dėl dalyvavimo streike netraukiami.

Seimo sprendimu liko galioti nuostata, kad darbuotojai, dalyvavę žinomai neteisėtame streike, traukiami atsakomybėn.

Šie sprendimai nėra galutiniai, prie DK nuostatų Seimas dar grįš priėmimo metu.

Po DK plenariniuose posėdžiuose turėtų būti pradėti svarstyti kiti vadinamojo socialinio modelio įstatymų projektai, apimantys „Sodros“ reformą, tačiau jų SRDK svarstyti dar nebaigė.

Ketvirtadienį parlamentarai buvo apsvarstę 208 iš 256 kodekso straipsnių.

Planuojama, kad naujasis kodeksas bus priimtas iki vasaros ir įsigalios nuo 2017 metų.

Profsąjungos skelbs nominacijas

Tuo metu prieš skubotą DK svarstymą protestuojančios profesinės sąjungos pranešė, kad skelbs nominacijas dirbančiųjų sąlygas bloginantiems politikams.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija aktyviai gina dirbančiųjų interesus Seimui svarstant Darbo kodekso projektą, kuris konvejeriu toliau stumiamas plenarinių posėdžių salėje. Susidūrėme su paradoksalia situacija – prieš rinkimus viešojoje erdvėje žadėdami rūpestį dirbančiųjų socialinėmis garantijomis, realybėje kai kurie politikai elgiasi priešingai. Tai ypač gerai pasimato balsavimų metu“, – rašoma konfederacijos pranešime žiniasklaidai.

Pranešime teigiama, kad stebėdami ne visada sveiku protu suvokiamus politikų sprendimus, profsąjungos skelbia akciją „Išrink labiausiai dirbantiesiems „nusipelniusį“ Seimo narį“. Trijų nominacijų nugalėtojus planuojama apdovanoti birželio 16 dienos profesinių sąjungų mitinge, jiems įteikiant riestainius, kurių skylės simboliškai atspindi kai kurių Seimo narių pastangas dėl dirbančiųjų interesų užtikrinimo.

Skelbiamos nominacijas: „Skaudžiausias smūgis dirbantiesiems“ – pati bjauriausia parlamentaro iniciatyva, kuria žlugdomos dirbančiųjų socialinės garantijos; „Labiausiai mylintis dirbančiuosius“ – politikas, viešai reiškiantis paramą dirbantiesiems, tačiau balsuojantis priešingai; „Darbas – dzin“ – politikas ar jų grupė, kurie dirbančiaisiais „rūpinasi“ nedirbdami patys, t.y., tie, kurie užsiregistruoja balsavimams, bet juose nedalyvauja.

Mato neracionalių pataisų

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus teigia, kad jį neramina svarstymo metu suplanuotas ilgalaikio darbo išmokų fondo įkūrimas.

„Pirmas naujo Darbo kodekso priėmimo etapas baigėsi. Tai rodo Seimo nusiteikimą priimti darbo kodekso pataisas dar šioje sesijoje. Deja, po daugelio neracionalių pataisų, apsvarstyta versija labai skiriasi nuo pradinio, mokslininkų parengto ir Vyriausybės pateikto projekto“, – sakė jis.

V. Sutkus teigė, kad buvo priimta pasiūlymų, kurie padidins valstybės ir darbdavio kaštus ir mano, jog Seimui reikėtų persvarstyti, ar tokia didelė kaina atitinka Lietuvos interesus.

Valdas Sutkus

„Neramina ilgalaikio darbo išmokų fondo įkūrimas, ribojimai su darbuotojais sudaryti projektinio darbo sutartis, draudimas darbuotojui dirbti tiek, kiek jis pats pasirenka, ar paini ir nelogiška darbo tarybų sukūrimo tvarka“, – savo matomus trūkumus dėstė darbdavių atstovas.

V. Sutkui abejonių kelia ir priėmimo procesas Seime, nes penktadienio posėdyje dalyvavo tik 58 Seimo nariai, o viso svarstymo metu nuostata susilaikyti balsuojant buvo ydingai dažna.

„Tikimės, kad tolimesnis svarstymas bus kokybiškesnis, Lietuvos žmonių interesai nusvers rinkimines nuotaikas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)