Už ką balsavo prezidentė? „Oi, už permainas ir kad jos vestų prie stabilaus gerovės augimo“, - sakė prezidentė, paklausta, ar balsavo už permainas, ar stabilumą.

Toks klausimas ir atsakymas į jį paprastai atspindi, ar pašnekovas balsavo už dabartinę valdančią koaliciją, ar už opoziciją.

Klausiama, ar tiki permainomis, D. Grybauskaitė sakė, kad permainų paprasčiausiai reikia.

Balsavimą iš anksto šalies vadovė pasirinko specialiai. D. Grybauskaitė sakė norėjusi visuomenei parodyti, kad balsuoja ir kad jai ne vis tiek, kaip atrodys Lietuva.

„Norėčiau, kad visiems būtų ne vis vien, kaip atrodys mūsų valstybė ir kas ją valdys“, - teigia valstybės vadovė.

Jos teigimu, pasirinkti, už ką balsuoti ir ką reitinguoti irgi buvo lengva, nes sprendimas jau buvo apgalvotas. Prezidentė pabrėžė, kad lengva buvo dėl to, jog daug žino.

„Aš turėjau iš anksto apsisprendimą, nes gana daug žinau ir man tikrai nebuvo ypatingai sudėtinga. Ypač mano apygarda, kuri čia yra. Cha, cha, cha“, - juokavo D. Grybauskaitė.

Prezidentė balsuoja Antakalnio vienmandatėje apygardoje. Šioje apygardoje yra 11 kandidatų: konservatorė Ingrida Šimonytė, šiuo metu sergantis socialdemokratas Juras Požela, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Tadeuš Andžejevski, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Bakučionis, Tvarkos ir teisingumo kandidatas Gediminas Imbrasas, Liberalų sąjūdžio kandidatas Vincas Jurgutis, Lietuvos žaliųjų partijos atstovas Renatas Miškinis, N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos kandidatė Gitana Nevulienė, Lietuvos liaudies partijos atstovas Eugenijus Paliokas, Lietuvos laisvės sąjungos atstovė Aldona Šventickienė, Darbo partijos kandidatas Vidmantas Žiemelis.

Rinkėjai taip pat balsuoja ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje už politinių partijų kandidatų sąrašus. Jie gali reitinguoti kandidatus. D. Grybauskaitė sakė, kad jai buvo lengva ir reiitnguoti, ir išsirinkti, už ką balsuoti vienmandatėje apygardoje.

Reitingavimas reiškia, kad rinkėjai keičia partijos nustatytą kandidatų sąrašo eiliškumą. Rinkėjai gali pakelti kandidatus aukštyn, o tie, kurie negauna pirmumo balsų – leidžiasi žemyn.

Klausiama, ką pasakytų žmonėms, kurie skundžiasi, jog nėra, už ką balsuoti, D. Grybauskaitė buvo konkreti: „Jiems pasakyčiau, kad reikia balsuoti už Lietuvą. O Lietuva visada yra“.

Paprašyta paaiškinti, ko tikisi iš naujo Seimo, prezidentė sakė norinti, kad nauja valdžia galvotų apie Lietuvą ir jos žmones, o ne apie savo kišenę: „Ir kad vogtų mažiau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (669)