Naujuosiuose Valkininkuose įvyko grandininė renovacijos reakcija: iš pradžių buvo atnaujintas vienas Pušelės gatvės penkiaaukštis, tuomet J. Iksala kartu su kaimynais nutarė neatsilikti, o jų pavyzdys įkvėpė dar vieno greta stovinčio daugiabučio gyventojus.

Pušelės gatvės 7-tas namas buvo pastatytas 1969 metais. J. Ikasala sako, kad penkiaaukščio būklė nebuvo labai bloga, tačiau namas buvo senas ir susidėvėjęs.

„Greta stovintis daugiabutis buvo ką tik baigęs renovaciją. Pamatėme, kaip kaimynai džiaugiasi modernizuotu namu, tad nutarėme ir mes atsinaujinti. Pamatėme, kad kaimynų šildymo sąskaitos labai sumažėjo. Mes taip pat norėjome mokėti mažiau. Suorganizavome susirinkimą, nelabai žmonės iš pradžių norėjo, teko įtikinėti, bet paskui sutiko“, – renovacijos pradžią prisimena tuo metu bendrijos pirmininku buvęs J. Ikasala.

Gavus gyventojų sutikimą, buvo paruoštas techninis projektas, kuris kainavo beveik 50 tūkst. litų. Šią sumą bendrijai padengė Varėnos rajono savivaldybė. Kitas svarbus darbas buvo rasti darbų vykdytojus. Konkurse dalyvavo trys įmonės, o jį laimėjo bendrovė iš Varėnos.

Bendra namo renovacijos investicijų vertė – 1,8 mln. litų. Daugiabučio atnaujinimo darbai truko mažiau nei metus: renovacija buvo pradėta 2008 metų lapkričio mėnesį ir baigta 2009 birželį.

Per tą laiką buvo apšiltintos namo sienos, apšiltintas stogas, pakeisti langai, lauko durys, įstiklinti balkonai (lodžijos), atnaujinta elektros instaliacija, izoliuoti vamzdynai, apšiltintas cokolis, atnaujinta nuogrinda, atlikta šilumos punkto rekonstrukcija.

„Šildymo sistema buvo pakeista į modernią ir automatizuotą. Nusistatome, kad būtų 20 ar 21 laipsnis ir nieko daryti nebereikia, termoreguliatoriai patys paduoda reikiamą šilumos kiekį. Reguliatorių kiekviename bute nemontavome, ant stogo įrengti temperatūrų reguliavimo įrenginiai patys reguliuoja namo temperatūrą, kad viskas būtų subalansuota.

Mokėjome už šildymą labai mažai. „Varėnos šiluma“ net skambino ir teiravosi, kodėl tiek mažai suvartojame šilumos. Sąskaitos sumažėjo perpus. Daugiausiai esame mokėję 2,60 lito už kvadratinį metrą, bet paprastai tai yra 1,10-1,80 lito“, – pasakojo J. Ikasala.

Po modernizacijos Pušelės gatvės 7-tas namas nuolat pirmaudavo efektyviausių namų rinkimuose Varėnos rajone, o daugiabučio sieną puošia geriausiai renovuoto namo konkurso nugalėtojo lenta.

Praėjus šešeriems metams po renovacijos daugiabučio gyventojai didesnių skundų neturi. Kelias vietas, kur buvo atšokusios plytelės ar atsirado kitų trūkumų, statybininkai greitai sutvarkė.

„Varėnos rajono meras kadaise buvo atvažiavęs ir juokavo: padarėte mums sarmatą. Jūsų kaime jau du renovuoti namai, o mes Varėnoje nė vieno neturime“, – prisiminęs juokiasi J. Ikasala.