Pateikiame skambiausius ir akiplėšiškiausius brakonieriavimo atvejus gegužės mėnesį.

Pavasarį unguriai plaukia į šiltesnius vandenis – upes ir upelius, tad nenuostabu, kad gardi ir brangi žuvis sulaukia daug dėmesio iš brakonierių.

Prie Alaušo verslinę žvejybą vykdęs asmuo tikriausiai nesitikėjo per sezoną uždirbti tiek, kiek jam reikės už pažeidimą susimokėti.

Gegužės 14 dieną Utenos Regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai patikrino verslininką ir rado 33 kg nelegaliai pagautų ir į apskaitą neįtrauktų ungurių. Jam už tai gresia administracinė bauda nuo 86 iki 231 eurų. Tai yra niekis, palyginus su žalos atlyginimu gamtai – jo kišenės patuštės dar daugiau kaip 10 000 eurų suma.

Ne ką mažiau įspūdingu laimikiu būtų galėjęs pasigirti ir pajūrio brakonierius. Naktį iš gegužės 7 į 8 Šilutės ir Klaipėdos gyvosio gamtos apsaugos inspektoriai vykdė sustiprintą žvejybos kontrolę Nemuno deltos regioniniame parke.

Iš tąnakt sulaikytų kelių brakonierių, įspūdingiausiai atrodė asmuo su keliais maišais žuvies. Jis su bendrais, kurių nepavyko tamsoje sulaikyti, tinklais ištraukė 158 karšius.

Paskaičiuota, kad gamtai padaryta 10 000 eurų žala, bet realybėje ji gali būti dar didesnė. Karšiai buvo pagauti jų neršto metu, tad pražuvo ne tik tuntas šių žuvų, bet ir dar daugiau jų palikuonių.

Atskiro paminėjimo vertas ir Jurbarko pareigūnų darbas. Nors išrašytos baudos ir nedidelės, bet prevencinės operacijos metus surinkti tinklai padės apsaugoti labai daug žuvų.

Inspektoriai atrado visą tinklų sandėlį, kurio turiniu Nemuną būtų galima užtverti 15 kartų. Inspektoriai paėmė 17 tinklų, kurių bendras ilgis 1335 m. Už neteisėtą draudžiamųjų žvejybos įrankių laikymą piliečiui gresia bauda nuo 140 iki 289 eurų ir tinklų konfiskavimas.

Gegužė buvo bene darbingiausia Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento inspektoriams ir šie turės gerai pasukti galvą, kur sandėliuoti konfiskuotas valtis, meškeres ir tinklus. Bene „derlingiausia“ diena jiems buvo gegužės 30-oji.

Dieną pareigūnai pradėjo sučiupdami užmetamą tinklą parduoti norėjusį asmenį. Jam gresia bauda nuo 579 iki 1158 eurų. Įdomiausia, kad pardavęs tinklą jis būtų daugiausiai gavęs keliasdešimt eurų.

Po to Kauno mariose pričiuptam brakonieriui teko atsisveikinti ne tik su tinklu, bet ir su valtimi bei mokėti beveik 300 eurų baudą. Šios sankcijos taip pat tikriausiai nėra adekvačios. Brakonierius dirbo prie Dabintos salos, kur tuo metu buvo labai svarbi nerštavietė.

Trečiasis brakonierius už mažą salatį taip pat turėjo paaukoti savo valtį, žvejybos įrankius ir nemažą sumą pinigų.

Vakarą vyrams vainikavo pažeidėjas iš Kaišiadorių rajono. Medžiotojas į laukus išėjo apsiginklavęs įspūdinga technika – duslintuvu.

Ne tik už tai, kad jis neturėjo teisės medžioti, bet ir už neleistiną įrangą jam gresia bauda nuo 868 iki 1737 eurų ir šautuvo konfiskavimas.

Aplinkosaugininkai primena, kad apie pastebėtus gamtos apsaugos pažeidimus nedelsiant reikėtų pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.