Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas džiaugėsi, kad įtvirtinta dar viena brakonieriavimą atbaidanti priemonė ir dabar, pasitelkiant ir kitas institucijas, sieks ją išnaudoti maksimaliai.

„Negalima sakyti, kad brakonierių Lietuvoje nebeliko ar jų labai sumažėjo. Mūsų inspektoriai daug dirba dėl to ir vyksta procesas. Manau, geras ženklas, kad pavyko konfiskuoti pirmąjį automobilį. Brakonieriai jau dabar gali įsitikinti, kad šios priemonės bus taikomos ir neišvengiamos, o jie ir neišsisuks su tokiais argumentais kaip „man reikia automobilio, nes į darbą toli važinėti“. Tai yra geras signalas jiems“, — kalbėjo viceministras.

L. Jonauskas pažymėjo, kad konfiskavus automobilį ir ginklus niekur nedingsta gamtai padaryta žala. Pavyzdžiui, už neteisėtai sugautą lašišą gresia bauda iki 2000 litų ir 6000 litų žalos gamtai atlyginimas. Pinigai už konfiskuotus automobilius atsidurs ne ten, kur dauguma gamtos mylėtojų norėtų.

„Automobilis atiteks didžiausią kainą pasiūliusiam aukciono dalyviui, o už jį gauti pinigai keliaus į valstybės biudžetą arba aplinkos apsaugos rėmimo programą. Greičiausiai, pinigai atsidurs valstybės biudžete, ir taip brakonieriai dar neremia aplinkosaugininkų ir inspektorių darbo, tačiau pinigai už baudas ir žalas keliauja į mūsų programų biudžetus“, — aiškino viceministras.

Elnius saugos atidžiau

Tam, kad konstatuotų brakonieriavimo faktą, inspektoriams nebereikia užfiksuoti jo paties. Pasikeitus tvarkai užtenka pas žmogų rasti sumedžiotą gyvūną ar sugautą neleistiną kiekį žuvų. Patys brakonieriai retai vežiojasi ginklus ir brakonieriavimo priemones kartu su laimikiu. Tuo ketinama naudotis aktyviau.

„Policijos prašysime, kad visą rudenį būtų sustiprintas dėmesys prie upių ir miškingose vietovėse. Policijos reidų metu tikimės, kad papildomai bus tikrinami ne tik dokumentai, bet ir automobilių bagažinės. Ypač maskuojamąją apranga dėvinčių žmonių. Čia kalbama ne tik apie „Lašišos“ akciją, kuri vyks iki vėlyvo rudens, bet ir akciją, skirtą elniams apsaugoti. Tai labiau susiję su šiauriniais Lietuvos rajonais, kur šių gyvūnų daugiau“, — sakė viceministras.

Elniams dabar pavojingas metas. Rujos metu jie pamiršta savisaugos instinktus. Patinai didesnį dėmesį skiria tarpusavio kovoms ir savo bliovimui, kuriuo siekia privilioti pateles. Jų nelaimei, miškuose aidinčios jų dainos vilioja daugiau brakonierių, nei miškuose liko elnių patelių.

„Elniai labai reaguoja į viliojimo garsus. Medžiojančių brakonierių elgesį reikėtų traktuoti kaip ir žvejų. Jei žvejui kraujas užverda pagalvojus apie lašišą, tai ir medžiotojas gali nesusilaikyti pamatęs elnią. Bus kreipiamas didžiulis dėmesys į elnius brakonieriaujančius asmenis“, — kalbėjo L. Jonauskas.

Šaltinis
Projektas „Aplinkosauga“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)