Pastarasis paukštis neturi žvilgančių plunksnų, o ir Lietuvos žemėje maisto neieško. Naujas paukštelis – pagamintas iš metalo. Tai sraigtasparnis „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“.

Ne tokia reta rūšis, bet gamtos mylėtojai taip pat turėtų nudžiugti – jis tarnaus ir aplinkosaugos labui.

Pagal Aplinkos ministerijos pasirašytą bendradarbiavimo sutartį su Krašto apsaugos ministerija, pirmuosius penkerius metus šis sraigtasparnis kasmet skirs ne mažiau kaip 75 skrydžio valandas aplinkos stebėjimui ir kontrolei.

Tai – pirmasis Lietuvoje sraigtasparnis, kuris bus naudojamas ne tik gelbėjimo darbams, bet ir gamtos apsaugai.

„Labai norėjau dalyvauti orlaivio pristatyme, bet negalėjau. Turėjau pareigą būti Prezidentės metinio pranešimo skaityme ir nebespėjau nuvykti į Šiaulius“, – pasakojo Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Visgi, ministras spės pasidžiaugti sraigtasparniu ne vieną kartą dar šiais metais.

„Manau, kad šitas sraigtasparnis pasitarnaus gamtos apsaugai. Yra numatyta, kad kasmet bus skiriama bent po 75 valandas mūsų reikmėms. Jau esu davęs pavedimą institucijoms suplanuoti realius darbus, kurių metu būtų galima pasinaudoti šiuo gražiu ir brangiu žaisliuku“, – sakė ministras.

Sraigtasparnis ne tik budės ir lauks kol kur nors jūroje išsilies teršalai ar kils pavojingi miškų gaisrai. Jis yra naudingas ir kasdieniniame gyvosios gamtos inspektorių darbe, nors pagrindinė jo funkcija yra gelbėjimo operacijų vykdymas.

„Sraigtasparnis yra aprūpintas labai gera įranga ir manau, kad tiek teršimo, tiek miško gaisrų, tiek brakonieriavimo atvejais jis bus naudingas. Aš pats esu skraidęs sklandytuvais ir galiu pasakyti, kad brakonierių tinklai iš oro – 30 ar 100 metrų aukščio – matosi daug geriau, nei būnant visai šalia, kad ir už trijų metrų esančio brakonieriaus tinklo“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Sraigtasparnis bus naudojamas ne tik stichinių nelaimių atvejų, bet ir planiniams patikrinimams. Sraigtasparnis yra aprūpintas infraraudonųjų spindulių radaru – iš aplinkos išskiria šiltesnius objektus, todėl nei tamsoje, nei krūmuose, nei miške brakonieriai nepasislėps.

Žinoma, kasdien į reidus su gyvosios gamtos apsaugos inspektoriais lakūnai neskraidys, bet brakonieriams žinojimas, kad jie gali būti pričiupti tokiu būdu, turėtų įvaryti daugiau baimės, o gal ir visai priversti mesti šį užsiėmimą.

„Tikimės, kad moderni įranga veiks ir kaip gera prevencijos priemonė. Galbūt žinia, kad gali būti stebimi iš oro, paskatins pažeidėjus nenusižengti taisyklėms“, – kalbėjo aplinkos ministras.

Lietuvos karinių oro pajėgų iki metų pabaigos laukia dar du tokie patys sraigtasparniai. Jie perkami bendrai su Aplinkos ministerijaEuropos Sąjungos lėšas.