Svarbu gerai suprasti visus pasirinkimus

Vilniaus Gedimino technikos universitete buvo surengta statybos inžinierių apskritojo stalo diskusija, kurioje kalbėta apie pastatų šiltinimo sprendimus. Pastarieji yra ypač aktualūs planuojantiems vykdyti renovaciją. Neretai su tuo susijusi informacija žmonėms gali pasirodyti sunkiau suprantama, o tai gali tapti įvairių baimių, susijusių su daugiabučių renovacija, šaltiniu.

Kaip tik dėl šios priežasties Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) skiria nemažai dėmesio, jog neatsakytų klausimų žmonėms liktų kuo mažiau. Nors pastatų šiltinimo sprendimai yra aptarti techniniuose statybų reglamentuose, projektuose, o Lietuvoje šiuo klausimu yra sukaupta nemažai patirties, neretai susigaudyti tarp visų dokumentų, teisinę galią turinčių aktų ir reglamentų gali būti ganėtinai keblu. Visai kas kita, kai ši informacija išgirstama iš pirmų lūpų. Tuomet yra galimybė pasitikslinti svarbias detales bendraujant su ekspertais.

Visus, kuriems daugiabučių apšiltinimo klausimas yra aktualus besiruošiant daugiabučių renovacijai, BETA kviečia į atvirus susitikimus, kuriuose techninė teisinė medžiaga pateikiama paprasčiau ir suprantamiau.

Daugybė apšiltinimo aspektų

Kaip reikia šiltinti pastatus, kad būtų pasiekta didžiausia nauda ir išvengta broko? Priimant sprendimus svarbu atsižvelgti į nemažai skirtingų detalių. Minėtoje apskrito stalo diskusijoje dalyvavęs dr. Česlovas Ignatavičius kartu su kolegomis yra parengęs apžvalgą, kurioje pateikė konkrečias rekomendacijas šiltinant pamatus, rūsio sienas ir cokolius, išorines sienas, fasaduose esančius elementus, angų kontūrus ir plokščius bei šlaitinius stogus.

Svarbu tai, kad jeigu name yra tam tikrų giluminių techninių problemų, vien tik gražus fasadas storesnėmis sienomis jų tikrai „neužglaistys“. Pavyzdžiui, jeigu yra nustatyta, kad namo sienose kaupiasi drėgmė, šią problemą reikėtų spręsti pirmiausia, prieš pradedant renovuoti būstą. Esant vadinamajai kapiliarinei drėgmei, sienų šiltinti net negalima, nes toks sprendimas tik pablogintų situaciją.

Besiruošiantys renovacijai gyventojai, o ypatingai daugiabučių namų modernizavimo projektų administratoriai, norintys išsamiau susipažinti su visomis ekspertų rekomendacijomis, galės apsilankyti birželio 8 d., 14 val., Aplinkos ministerijoje vyksiančiame seminare. Jame BETA ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) specialistai skirs dėmesį pastatų šiltinimo problemoms. Bus supažindinta su patikrinimų metu dažniausiai randamais pažeidimais, dalinamasi patarimais, kaip reikėtų šiltinti pastatus, siekiant kokybiškai atnaujinti daugiabučius.