„Nejau vienų batelių pakanka eiti į darbą, kiną ir sodą? Čia irgi galimas toks pats palyginimas. Jei žmogui tie patys batai tinka eiti šerti gyvulių ir į gimtadienį, tada mano atsakymas būtų „taip“. Tačiau iš tiesų, universalių batų visiems gyvenimo atvejams nėra“, - teigė daugkartinis Lietuvos čempionas.

Pasak R. Sausaičio, ir mūsų krepšininkai, jeigu treniruotėje bėga ištvermei, apsiauna bėgimo batelius, nebėga su krepšinio. Skirtingi ir ėjimo, lengvosios atletikos bateliai.

„Skirtingų sporto šakų batelių struktūra labai nevienoda. Pavyzdžiui, rankinio batelių padas yra kaučiukinis, kad neslystų, o bėgime svarbiau amortizacinės batelių savybės – kad nekentėtų sąnariai ir būtų patogu pėdai. Futbolo bateliai su iškilimais, kad geriau remtųsi į žemę, o jei šlapia – kad neslystų“, - pateikė pavyzdį treneris, pridurdamas, jog ir bėgimo bateliai nėra vienodi: vienokie skirti maratonams, kitokie trumpesnių distancijų bėgimui.

- Dalis žmonių nusižiūri avalynę specializuotoje parduotuvėje ir važiuoja panašių ieškoti į Gariūnus ar kitą turgų, kur kainos daug mažesnės, nes „prekė – ta pati, tik neįskaičiuotos išlaidos už parduotuvės nuomą, reklamą ir krūvos konsultantų darbą“. Ką apie tai galvojate?

-Specializuotoje sporto prekių parduotuvėje ir turguje pirkti bateliai – ne tas pats. Turguje parduodami iš Kinijos atvežti patys pigiausi, kuriems pagaminti nenaudojamos pažangios technologijos. Žinoma, kad jų amortizacinės ir kitos savybės žymiai prastesnės.

Turguje sportiniai bateliai perkami tik dėl mažos kainos, o ne dėl patogumo ir pritaikymo konkrečiai sporto šakai.

Iš dalies tiesa, jog didžiąją sportinių batelių kainos dalį sudaro prekinis ženklas. Kita vertus, tik stiprūs gamintojai pajėgūs investuoti į technologines naujoves ir mokslinius tyrimus, kuriais jos grindžiamos.

Kas pusmetį keičiasi ne tik garsių firmų batelių dizainas, bet ir medžiagos, amortizacinės, kitos savybės. Didieji gamintojai „Reebok“, „Adidas“, „Nike“ produkciją atnaujina kas pusmetį, tačiau ne visi pakeitimai matomi vizualiai.

- Jeigu palygintume dabartinius sportinius batelius ir gamintus prieš 20 metų, ar jie labai skirtųsi?

-Prieš 20 metų gaminti varžybiniai startukai mažiausiai dvigubai sunkesni už dabartinius, nekalbant apie kitas savybes.

Technologijos nuolat tobulėja ir žengia į priekį, nes norima, kad sportininkai pasiektų kuo aukštesnių rezultatų. O rezultatų siekimas ir žala sveikatai – nesuderinami.

-Artėja šaltasis metų laikas, tačiau parduotuvėse nematyti žieminių bėgimo batelių. Ar iš viso tokių būna?

-Taip, ir ne tik skirtingiems sezonams, bet ir nevienodoms oro sąlygoms: jeigu šlapia bėgama su vienokais bateliais, jei saulėta – su lengvesniais ir plonesniais. Specialūs bateliai – bėgimui purvynu.

Žiemai gaminamų bėgimo batelių technologija ypač ištobulinta. Jų paduose, panašiai, kaip ant žieminių padangų, yra nematomi dygliukai, kad nebūtų slidu. Bėgant jų nesimato, tačiau išlenda ant ledo.

- Į ką būtina atkreipti dėmesį perkant bėgimo batelius žiemai?

-Kad nebūtų ploni šonai, kad pati medžiaga būtų storesnė, gali jau kažkiek būti panaudota odos, nes vasariniai bateliai – labai lengvi ir jų medžiaga žymiai plonesnė, nei rudeninių ar žiemos batelių. Tačiau jie, be abejo, jau yra ir sunkesni.

Geriausia specializuotoje sporto prekių parduotuvėje pasiklausti. Ten dirba apmokyti žmonės, kurie parodo, kokie bateliai kokioms oro sąlygoms ir metų laikui skirti.

- Pasak dermatologų, sportiniai bateliai neretai tampa grybelių veisykla: sportinės avalynės vidus – sintetinis, todėl kojos labiau prakaituoja, o drėgnoje ir šiltoje terpėje sparčiai dauginasi odos ligų sukėlėjai. Kaip sportininkai sprendžia šią problemą? Gal jau yra išrastos ir batelių viduje naudojamos antigrybelinės medžiagos?

-Apie specialias antigrybelines medžiagas neteko girdėti. Tačiau jeigu batelių neprižiūrėsi, jais prabėgęs įkiši į celofaninį maišą, oi oi oi kokį kvapelį turės!

Betelius reikia kaskart išdžiovinti, išvėdinti ir nebus problemų. Dar parduodami specialūs kamuoliukai, sugeriantys nemalonų kvapą ir dezodoruojantys. Kai kas juos naudoja, tačiau svarbiausia batelius higieniškai laikyti.

Tiesa, oda sportiniuose bateliuose dabar mažiau naudojama, nes iš karto kita kaina. Tačiau medžiagos parenkamos tokios, kad pėda kvėpuotų, o koja neprakaituotų. Gerų sportinių batelių padas - elastingas, gerai amortizuojantis.

- Kokią kainą už bėgimo batelius moka aukščiausio lygio varžybose dalyvaujantys Jūsų auklėtiniai?

-Stipriausiems mano sportininkams patiems pirkti sportinių batelių, ačiū Dievui, nereikia. Nebent kartas nuo karto kažkokią naujovę nusiperka. Paprastai juos bėgimo bateliais aprūpina firma, su kuria sudaryta sutartis.

Varžybiniai startukai, maratono ir kroso bateliai kainuoja daugmaž vienodai, apie 100 eurų. Tačiau tokia kaina užsienyje. Pas mus kainos labai išpūstos. Prekybininkai skundžiasi kad nėra apyvartos, tačiau jos ir negali būti, nes daug žmonių bėgimo batelius parsiveža iš užsienio, kur mažesni antkainiai.

- Ar tiesa, kad sportininkams bateliai gaminami individualiai?

-Nebent labai aukšto lygio sportininkams ir tiems, kurie dėl pėdos specifikos neranda tinkamo modelio. Yra tokių atvejų, kad gaminama individualiai, tačiau ypač retai.

-Ką patartumėte norintiems bėgioti žmonėms, bet neišgalintiems skirti 600 litų bėgimo bateliams? Jei vieni geros firmos ir kokybės bateliai kainuoja pvz., 380 Lt, o kiti, bet dar geresni – dvigubai daugiau, pagal ką rinktis skaičiuojantiems pinigus?

-Kam pradedančiajam bėgioti bateliai už 600 litų? Dėl kitokios spalvos juostelės nebūtina pirkti iš naujausios kolekcijos. Nė kiek ne prastesnius savo savybėmis, gerus sportinius batelius galima įsigyti už 200-250 litų. Į tokią kainą tikrai galima „įtilpti“, tikrai nereikia 600 litų.

Bėgikui mėgėjui tokių batelių užteks ne tik pabėgioti, bet ir kartas nuo karto sudalyvauti varžybose.

- Ką manote apie sportbačius, kuriuos savo vaikams perka didžioji dauguma Lietuvos žmonių?
-Prastai galvoju. Jų reikėtų vengti – geriau nupirkti kokybiškus batelius, negu kišti vaiko koją į bucus.

Kodėl Afrikos bėgikų pėda – žymiai stipresnė, nei europiečių? Mes, nesulaukę, kol vaikui sukaks metai, kišame jo koją į batelius. Pėda „nebedirba“, yra įspausta į rėmus ir taip nestiprėja. Afrikoje gyvenantys vaikai bėgioja basi, tikriausiai ir eidami į mokyklą dar basi laksto, todėl ir jų pėdos žymiai stipresnės.

Todėl vaikams reikėtų leisti bėgioti basiems ir kuo daugiau. Tai bus tik į naudą. O kai perkam sportinius batelius – pirkim geriau kokybiškus ir skirtus konkrečiai sporto šakai.

Išgarsino ilgų nuotolių bėgimai

DELFI primena, jog daugkartinį Lietuvos čempioną bei du kartus Sovietų Sąjungos vicečempioną Romą Sausaitį ypač išgarsino ilgų nuotolių bėgimai. Maratonininkių Živilės Balčiūnaitės, Vaidos Žūsinaitės trenerio pavardė iki šiol figūruoja 4 distancijų visų laikų geriausių šalies pasiekimų dešimtukuose - nuo 1500 metrų iki maratono.

Sportuojantiems ne dėl rezultatų R. Sausaitis pataria bėgioti tik taip, kad tai teiktų malonumą, o ne fizinę ar moralinę kančią. Trenerio įsitikinimu, būtent tokiu būdu bet kuris bėgantysis pasieks geresnį rezultatą.