Taikomas vieno langelio principas

„Atviros prieigos centrai – tai moderniausios įrangos, pažangiausių technologijų ir tarptautinio lygio mokslinio potencialo telkiniai, kuriuos vienija „Open R&D Lietuva“ tinklas – didžiausias inovacijų infrastruktūros, paslaugų ir kompetencijų tinklas Baltijos šalyse“, – sakė Evelina Vainorienė, projekto „Mokslo ir tyrimų atvira prieiga“ (MITAP) vadovė.

Lietuvoje ir anksčiau universitetų bei kitų mokslo įstaigų laboratorijos teikė mokslinių tyrimų paslaugas, tačiau 2011 metais pradėtas kurti atviros prieigos centrų tinklas turi ne vieną pranašumą, o jų paslaugomis naudotis tapo daug paprasčiau. Viena svarbiausių naujovių – taikomas vieno langelio principas. Įmonei nebereikia pačiai ieškoti tyrimo centro, kuris gali atlikti konkrečią užduotį. Užtenka pasakyti „Open R&D“ administratoriams, ko norima, ir užsakovas bus tikslingai nukreiptas į konkrečią laboratoriją.

Palyginti su ankstesniąja tyrimų užsakymo tvarka, dabar sukurtos aiškios ir paprastos paslaugų užsakymo procedūros, teikiamos patikimos, tarptautiniu lygiu pripažįstamos kompleksinės paslaugos, sudaromos galimybės nuomotis įrangą.

„Taip pat galime pasigirti, kad tinklui priklausantys atviros prieigos centrai aprūpinti verslo poreikius atitinkančia nauja ir modernia įranga, o tyrimų kainos yra mažesnės nei Vakarų Europos laboratorijose“, – sako E. Vainorienė.

Padeda įgyvendinti verslo idėjas

Dauguma mokslo įstaigų įrangą įsigijo pagal Ūkio ministerijos ir kitų institucijų administruojamas Europos Sąjungos (ES) investicijų priemones. Dažnai įsigyjant laboratorijų įrangą buvo keliamas reikalavimas registruoti atviros prieigos centrą.

„Brangi aparatūra turi būti naudojama ne tik konkrečios mokslo įstaigos tikslams. Ji turi tarnauti visos Lietuvos labui, o vienas didžiausių mūsų šalies prioritetų – tapti valstybe, kuriančia naujomis technologijomis ir inovacijomis paremtus aukštos pridėtinės vertės produktus. Tai pasiekti galime tik skatindami verslo ir mokslo institucijas bendradarbiauti“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Atviros prieigos centruose dirba mokslininkai ir kompetentingi technologijų specialistai, kurie padeda įmonėms įgyvendinti verslo idėjas. Verslininkai bendradarbiaudami su mokslininkais kuria naujus, pažangiausiais moksliniais tyrimais paremtus produktus, o atviros prieigos centrai sudaro galimybę įmonių darbuotojams naudotis įranga.

Naudojantis atviros prieigos centrais rengiami mokymai ir teikiamos profesionalios konsultacijos mokslinių tyrimų, technologijų ir inovacijų diegimo klausimais, kuriamos naujos ir tobulinamos esamos technologijos, atliekami moksliniai tyrimai ir eksperimentai, analizės ar įvairūs matavimai, kuriami ir gaminami prototipai.

Nauda ir mokslininkams, ir verslininkams

Kaip sakė VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centro (CIMC) vadovas Šarūnas Skuodis, jų mokslo įstaigoje įsteigus atviros prieigos centrą laimėjo tiek jų paslaugomis besinaudojantys verslininkai, tiek mokslo darbuotojai.

„Kurdami centrą įsigijome visoje Rytų Europoje moderniausios įrangos, tad verslininkai pradėjo gauti kokybiškesnes paslaugas, o mokslininkai gavo įrangą, kuria gali atlikti kokybiškesnius mokslinius tyrimus“, – aiškina Š. Skuodis.

Šis mokslo centras atlieka statybinių medžiagų bei technologijų tyrimus, kuria naujas medžiagas ir jas bando. „Vienas pavyzdžių, parodantis mokslo ir verslo bendradarbiavimo naudą, – „Rail Baltica“ projektas. Mūsų centre buvo išbandyta daugybė pabėgių ir galiausiai sukurtas labiausiai tinkantis, ilgaamžiškiausias variantas, kuris dabar naudojamas tiesiant geležinkelį“, – pasakojo Š. Skuodis.