Stambiaplokščiuose namuose – daugiau iššūkių

„Mano nuomone, galbūt šiek tiek paprasčiau yra modernizuoti namus, kurių išorinės sienos yra iš plytų. Mūriniuose namuose langus įrengti yra paprasčiau, nes dėl smulkesnių konstrukcijų yra lengviau pritaikyti ertmes reikiamiems išmatavimams. Juose užtenka išardyti reikiamą eilę plytų, o monolitą modifikuoti yra šiek tiek sudėtingiau“, – pastebėjo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybos fakulteto profesorius Albinas Gailius.

Viena iš pagrindinių stambiaplokščių namų problemų yra plyšiai išorinių sienų plokščių sandūrose, o suprastėjusi namo būklė lemia šilumos nuostolius. „Stambiaplokščių namų modernizavimas kelia kiek daugiau iššūkių nei mūrinių. Tokio tipo daugiabučiuose namuose reikia rūpintis tarpblokinių siūlių, įskaitant ir kampinių, hermetizavimu“, – apie galimas problemas įspėjo ekspertas.

Daugiabučiai iš keramikinių plytų gali leisti sutaupyti

Žymiai didesni nei statybos metais reikalavimai šiluminei varžai gyvenamuosiuose namuose ir šilumos kainos lemia poreikį imtis pokyčių tiek stambiaplokščiuose, tiek mūriniuose namuose, nes ir šie nėra atsparūs temperatūrų svyravimų, oro sąlygų, drėgmės ar kitam poveikiui.

„Mūriniame name plytos gali būti jau aptrupėjusios, todėl tas vietas gali tekti išlyginti, o stogo elementų ar cokolio kokybė taip pat gali būti suprastėjusi. Namų, statytų iš keraminių plytų, nėra daug, bet tokie namai pasižymi geresne varža. Jiems reikia mažesnio apšiltinimo medžiagos sluoksnio, taigi tokių namų modernizacija yra pigesnė“, – dviejų tipų mūrinius namus palygino profesorius.

Viskas priklauso nuo namo būklės

Profesoriaus teigimu, apskritai vertinant stambiaplokščių ir mūrinių namų renovacijos kaštus, yra sudėtinga rasti aiškią tendenciją, kurio tipo namo modernizavimo kaina yra didesnė. Nepaisant to, kad abiejų tipų namų konstrukcijos reikšmingai skiriasi, kaštai gali būti ir apylygiai. Viskas labiausiai priklauso nuo to, kokios būklės yra renovuojami namai.