- Ar ruošiant renovacijos projektus numatoma, kaip reikia pasiruošti permainingiems orams? Ar apskritai Lietuvos klimatas, jūsų manymu, gali būti problematiškas statybų ir renovacijos darbų atžvilgiu?

- Klimato įtaka projektuose paprastai numatoma nėra. Tai yra darbų organizavimo dalis, už kurią atsakingas rangovas. O Lietuvos klimatas tikrai nėra kliūtis statyboms bei renovacijai.

- Kokiu oru yra idealiausia vykdyti renovaciją ir kokiu metų laiku? Klausiant iš kitos pusės, kokios oro sąlygos šiam procesui yra pačios nepalankiausios?

- Viskas priklauso nuo pasirinktos technologijos ir projektinių fasado sprendimų. Jei fasado apšiltinimas atliekamas įrengiant ventiliuojamą fasadą, oro sąlygos darbams įtakos praktiškai neturės. Jeigu ketinama įrengti dekoratyvinį tinką – darbus reiktų atlikti kuomet oro temperatūra yra ne žemesnė nei penki laipsniai šilumos, nes esant žemesnei temperatūrai skiediniai sušąla. Taip pat dekoratyvinio tinko sluoksnio negalima įrenginėti esant aukštai temperatūrai bei tiesioginiams saulės spinduliams. Šiuo atveju skiedinys labai greitai džiūsta, todėl ir gali būti sudėtinga išgauti reikalingą dekoratyvinio tinko raštą.

Bet kuriuo atveju privalu laikytis nurodytų technologijos reikalavimų, kurie priklauso nuo skirtingų gamintojų. Montuojant fasado pastolius, juos reiktų dengti specialia plėvele ir taip apsaugoti fasadą nuo aplinkos poveikio. O štai stogų įrengimui temperatūra turi mažiau įtakos. Žinoma, didžiausią poveikį turi krituliai, kuriems esant darbų išvis nereikėtų vykdyti.

- Kalbant apie kritulius, ar gali renovacijos darbams smarkiai pakenkti staiga atėjęs itin lietingas periodas? Kaip apsisaugoma nuo tokių ir kitų nepalankių oro sąlygų?

- Lietingas periodas aktualus įrenginėjant stogus. Nuo kritulių reikia saugoti mineralines šiltinimo medžiagas – kad jos nesugertų drėgmės. Tinkus ir klijus fasadui reikia laikyti sandėliavimo patalpose, kurių temperatūra atitinka gamintojo nurodytus reikalavimus, o fasadus reikia dengti.