Daugiabučio renovacija ir „euroremontas“

„Oficialių nusiskundimų, bent jau pas mus, dėl pačio renovacijos proceso keliamų nepatogumų kaip ir nebuvo. Tačiau būna, kad žmonės kreipiasi dėl vienokių ar kitokių problemų, atliekant darbus jau butuose. Dažniausiai tai daro atlikę vadinamąjį „euroremontą“, – pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas Klaipėdos regione Eugenijus Šimonis.

Terminu „euroremontas“ dažniausiai nusakomas kompleksinis būsto atnaujinimas, modernizavimas taikant naujausias technologijas ir statybines medžiagas. „Euroremontą“ dažnai vykdo viena firma, tokiu būdu minimizuojami remonto kaštai. Tokį remontą jau seniau pasidarę gyventojai kartais nenori, kad daugiabučio renovaciją vykdantys statybininkai jų butuose keistų vamzdžius, radiatorius ar pan.

Nepatogumai – minimalūs

Paprastai netgi gyvenimu „statybų aikštelėje“ besiskundžiantys gyventojai vėliau, šaltaisiais metų mėnesiais, itin džiaugiasi sumažėjusiomis šildymo kainomis. Taip pat kartais bijoma, kad ilgiau nenaudojami statybininkų pastoliai (pavyzdžiui, darant ilgesnę pertrauką dėl netinkamų orų) gali tapti ne tik pavojingomis vaikų laipynėmis, bet praversti ir vagims. Kita vertus, atvejų, kuomet į butą būtų įsilaužta šiuo būdu, šiuo metu kaip ir nėra žinoma.

E. Šimonis pastebi, kad į darbus rytais išvykstantys renovuojamo darbo gyventojai jaučia minimalius statybinio proceso keliamus nepatogumus. „Na, kitaip gali būti su tais, kurie pastoviai gyvena tuose renovuojamuose namuose, jie dienos metu gali girdėti ir tam tikrą triukšmą, kuris gali sukelti diskomfortą. Bet reikia turėti galvoje, kad šie procesai yra labai laikini ir jiems praėjus smarkiai pakils gyvenimo daugiabutyje kokybė“, – teigia BETA specialistas.

Esant geram orui vykdant sienų šiltinimo darbus statybininkai darbuojasi ir šeštadieniais. Tačiau specialistai tikina, jog tai tikrai nėra pastovus reiškinys.