DELFI pasidomėjo, už kiek ir kokias gėles Motinos dienos proga gyventojai perka skirtinguose miestuose.

Užsakymai – ir iš Australijos

Klaipėdos gėlių prekybininkai neslėpė, kad šiemet už puokštę ar vieną žiedelį prieš Mamos dieną ir per ją teks sumokėti brangiau nei pernai.

„Tačiau kainas keliame ne mes, prekybininkai, o tiekėjai, kurie gėles parduoda aukcionuose, o mes juose jas perkame. Prieš visas didžiąsias šventes, per kurias dovanojamos gėlės, pavyzdžiui, Valentino dieną, Motinos dieną, tiekėjai gerokai kilsteli gėlių kainas, o priekaištus, kad jos daug brangesnės išklausome mes“, – teigė Klaipėdoje veikiančios gėlių studijos „Maminas“ atstovas.

Jis pripažino, kad gėlių žiedų ar puokščių kainos tikrai bus didesnės nei pernai. „Deja, bet ta prognozė, kad litas bus lygus eurui, jau beveik išsipildė. Išties labai greitai artėjame prie to“, – tvirtino pašnekovas.

Tačiau jis tikino, kad užsakymų Mamos dienai – gausybė. Vieni pirkėjai gėles perka atėję į studiją, kiti jas užsisako internetu.

„Pastaroji paslauga ypač populiari tarp užsienyje gyvenančių lietuvių. Emigrantai nori pasveikinti Lietuvoje likusias mamas, todėl užsako pas mus puokštes internetu, o mes pristatome jų nurodytu adresu. Aišku, tada gėlės kainuoja brangiau nei pirkti studijoje, bet paslauga – patogesnė. Ja naudojasi ir Australijoje, ir Amerikoje gyvenantys lietuviai“, – kalbėjo „Mamino“ atstovas.

Jis skaičiavo, jog pasveikinti savo mamą klaipėdiečiai vidutiniškai išleidžia apie 30-40 eurų – už tiek perka gėlių puokštes. „Bet yra ir klientų, kurie išleidžia 15 eurų, o kiti – ir 80 eurų. Viskas priklauso nuo to, koks klientas, kiek jis gali išleisti, kad pradžiugintų mamą. Ir nors gėlių kainos nėra mažos, tačiau mamos tikrai bus pasveikintos“, – konstatavo pašnekovas.

Turguje nuotaikos nekokios

Kitokiomis nuotaikomis gyveno Klaipėdoje Naujame turguje gėlėmis prekiaujančios moterys. Turguje rožės kainos svyruoja nuo 50 centų iki 1,2 euro už žiedą, viena tulpė kainuoja nuo 0,7 iki 1 euro, gerbera – euras, kukli puokštė – 4 eurai, o didesnės ir gražesnės kaina prasideda nuo 10 eurų.

„Už 10 eurų jau galima sukomponuoti padorią puokštę. Prekyba šiek tiek pagyvėjusi, tačiau nežinau, ar tai galima sieti su Motinos diena. Juk klientų neklausiame, kam jie perka gėlės, o perka ir jubiliejams, ir kitoms šventėms, ne tik Mamos dienai“, – kalbėjo viena pardavėja.

Ypač pesimistiškai nusiteikusios buvo turguje gėlėmis prekiaujančios merginos. Anot jų, prekyba penktadienį buvo itin vangi, todėl geresnės jos tikisi šeštadienį, nes sekmadienį, kaip žinoma iš praktikos, niekas neis į turgų pirkti gėlių.

„Šiemet klientai ypač atidžiai žiūri į kainas, jas verčia į litus. Pernai, kai euras buvo įvestas, žmonės dar kažkaip pirko iš inercijos, nelabai skaičiavo. Dabar, kai ypač eskaluojamos kainos, klientai į jas tikrai žiūri labai atidžiai. Mes ir pačios neslepiame, kad gėlės, palyginti su kainomis litais, dabar yra brangesnės. Bet kainas diktuoja tiekėjai, o ne mes“, – tvirtino merginos.

Jos skaičiavo, kad prieš porą metų tulpę buvo galima nusipirkti už 1,5 lito, o dabar pigiausia – 70 euro centų arba 2,4 lito.

Pašnekovės tvirtino, kad gėlių kainų prieš Motinos dieną specialiai tikrai nekelia. Tačiau pirkėjams atrodo kitaip. „Labai lengva paaiškinti, kodėl jiems taip atrodo. Pavyzdžiui, šiandien tulpės kainuoja 70 centų už vienetą. Jų visų neparduosime, todėl artimiausiomis dienomis kainą nuleisime iki 50 centų, kad nors kiek parduotume ir nereikėtų išmesti. O tada pirkėjai ir sako, kad prieš šventes pakeliame kainas“, – aiškino prekybininkės.

Turguje sutikti pirkėjai į gėlės dairėsi, bet pirkti neskubėjo. „Aišku, kad kaina labai svarbu. Norisi pasveikinti mamą, tačiau didelių sumų skirti negalime, nes viskas brangsta, ne tik gėlės“, – kalbėjo gėlės apžiūrinėjantis Julius.

Puokštę, sukomponuotą iš penkių geltonų kalijos žiedų ir žalumynų, už 12 eurų nusipirkusi mergina teigė, kad mama yra tas žmogus, kuriai jokia puokštė negali būti per brangi, todėl ji rinkosi grožį, o ne kainą.

Rožių kaina priklauso nuo koto ilgio

Vilniaus centre, Savanorių prospekte įsikūrusiame gėlių turgelyje nuotaikos skirtingos. Penktadienį po pietų pirkėjų buvo dar nedaug, tad pardavėjai ne tik pasakojo apie gėles, bet ir dalijosi aktualijomis apie kainas.

Gerda prisistačiusi moteris tikino, kad šiemet gėlių kainos panašios kaip prieš metus. Tik esą nuo to nė kiek negeriau.

„Iš tikrųjų kuo toliau tuo prasčiau. Kodėl? Žmonių mažiau, jie turi mažiau pinigų, tad ir gėlių nuperkama kasmet vis mažiau“, – sakė ji.

Čia pat į pokalbį įsitraukęs kaimynystėje įsikūrusiame kioskelyje prekiaujantis vyriškis linksmai replikavo: „Taigi Butkevičius (t. y. premjeras, – aut. past.) sakė, kad viskas vis geriau ir geriau“.

„Kur jau ne. Pažiūrėkit kokios pomidorų, agurkų kainos, kur tai matyta? Tuoj teks visiems balkonuose vėl savo agurkus auginti“, – atitarė moteris.

Jos teigimu, kiekvienais metais per Motinos dieną pirkėjai renkasi vis skirtingas gėles, jų tikrai parduodama kiek daugiau nei įprastomis dienomis. Esą pernai labai populiarios buvo puokštės. Šiemet tikimasi parduoti daugiau rožių, tulpių, narcizų. Gerdos kioskelyje gvazdiko žiedas kainavo 0,9 Eur, narcizų galima nusipirkti ir už 0,3 euro – 0,4 euro.

Pačioje turgelio pradžioje gėles pardavinėjanti mergina nenorėjo sakyti savo vardo, bet mielai pasakojo, kad jos parduodamų puokščių kainos svyruoja nuo 10 eurų iki 60 eurų.

„Gėlės būna iš Lenkijos ir Olandijos. Jei pirkti rožes, tai geriau olandiškas, jos ilgiau laiko, tiesa, yra brangesnės“, – pripažino ji, tačiau tikino, kad palyginti su praėjusiais metais kainos visiškai nepasikeitė.

Anot jos, rožių kainos priklauso nuo koto ilgio ir svyruoja nuo 1 euro iki 2,7 euro. Tulpės žiedas – 1 euras. Tiesa, pardavėja tikino, kad perkant daugiau žiedų, klientams taikoma iki 10 proc. nuolaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)