aA
Jeigu rinkdamiesi maisto produktus atidžiai skaitote jų etiketes, gali kilti klausimas, kodėl vienas jogurtas ar varškė pagaminta iš nugriebto, o kiti tokie patys produktai – iš nenugriebto pieno. Pasirodo, skirtingas pienas pasižymi kitokiomis ypatybėmis, o skirtingo riebumo produktai skiriasi ne tik tuo.
Ar žinote, kodėl skiriasi pieno riebumas?
© DELFI / Karolina Pansevič

Skirtingos pieno rūšys

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistė Antonina Greičiuvienė aiškina, kad geriamasis pienas yra skirstomas į žalią, nenugriebtą, pusriebį ir nugriebtą pieną. Žalias pienas yra tas, kuris nebuvo kaitinamas aukštesnėje nei 40° C temperatūroje arba apdorojamas lygiaverčio poveikio metodu. Nenugriebtas pienas jau yra termiškai apdorotas pienas ir pagal riebumą skirstomas į normalizuotą ir nenormalizuotą nenugriebtą pieną.

„Normalizuotas nenugriebtas pienas yra ne mažesnio kaip 3,50 % (m/m) riebumo pienas. Tačiau valstybės narės gali nustatyti papildomą nenugriebto pieno, kurio riebumas 4,00 % (m/m) arba didesnis, kategoriją. O nenormalizuotas nenugriebtas pienas yra pienas, kurio riebumas nuo melžimo nebuvo pakeistas nei pridedant pieno riebalų ar juos pašalinant, nei maišant su pienu, kurio natūralus riebumas buvo pakeistas. Tačiau riebumas neturi būti mažesnis kaip 3,50 % (m/m)“, – dėsto A. Greičiuvienė.

Ar žinote, kodėl skiriasi pieno riebumas?
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pusriebis pienas – taip pat termiškai apdorotas pienas, jo riebumas sumažintas iki ne mažiau kaip 1,50 % (m/m), bet iki ne daugiau kaip 1,80 % (m/m). Pats liesiausias yra vėlgi termiškai apdorotas nugriebtas pienas – jo riebumas sumažintas iki ne daugiau kaip 0,50 % (m/m).

„Termiškai apdorotas pienas, kurio riebumas neatitinka šios pateiktos klasifikacijos, laikomas tiesiog geriamuoju, jei riebumas yra aiškiai nurodytas dešimtųjų tikslumu ir lengvai įskaitomas, ant pakuotės nurodant „… % riebumo“. Toks pienas nevadinamas nenugriebtu pienu, pusriebiu pienu ar nugriebtu pienu“, – sako A. Greičiuvienė.

Tas pats produktas iš kitokio pieno

Valstybinė maisto produktų inspektorė pasakoja, kad pieno produktai gaminami tiek iš nugriebto, tiek iš nenugriebto pieno. Iš tokio pieno negaminami tik nenormalizuoti nenugriebto pieno gaminiai. „Šie gaminami iš normalizuoto pieno mišinio, sudaromo iš separavimo metu gauto lieso pieno ir pagal poreikį pridedant pieno riebalų (grietinėlės)“, – teigia A. Greičiuvienė.

Ar žinote, kodėl skiriasi pieno riebumas?
© DELFI / Domantas Pipas

Anot jos, kiekviena įmonė gamintoja pati renkasi, kokią žaliavą ir procesą naudoti savo produktų gamyboje. Šią informaciją gamintojai privalo deklaruoti ženklinimo etiketėje.

VMVT neturi duomenų, kokius pieno produktus perka Lietuvos gyventojai, tačiau, kaip pasakoja A. Greičiuvienė, pieno produktų gamintojai nuolat analizuoja rinkoje esančius pokyčius ir gamina paklausą turinčius pieno produktus.

Kuo skiriasi liesi ir riebūs produktai?

VMVT specialistė aiškina, kad tie patys, tačiau skirtingo riebumo produktai skiriasi ir savo sudėtimi, maistine verte. „Skaičiuojant mažo riebumo gaminio maistingumą jis bus gerokai mažesnis nei riebaus produkto“, – sako A. Greičiuvienė.

Ar žinote, kodėl skiriasi pieno riebumas?
© Shutterstock nuotr.

„Pavyzdžiui, grietinė pagal patvirtintas sąvokas gali būti vadinamas gaminys, pagamintas išskirtinai iš pieno riebalų, kurių yra ne mažiau kaip 10 proc. riebumo, gautas rauginant grietinėlę tinkamais mikroorganizmais. Grietinė, kaip ir kiti pieno produktai, gaminami pagal numatytą riebumą, normalizuojant grietinėlės mišinį, – pasakoja A. Greičiuvienė. – Grietinėlės gaminiams (grietinei) gaminti gali būti naudojamos pasukos, kurios gali būti koncentruotos ir (arba) dehidratuotos.“

Mažo riebumo grietinei, kaip pasakoja VMVT inspektorė, gali būti naudojami stabilizatoriai, želatina ir krakmolas. „Jeigu ženklinant tiesiogiai arba netiesiogiai nurodomi tam tikri mikroorganizmai, jie gaminyje turi būti gyvybingi, aktyvūs ir gausūs visą minimalų gaminio tinkamumo vartoti laiką. Jeigu gaminys po rauginimo termiškai apdorojamas, reikalavimai dėl mikroorganizmų gyvybingumo netaikomi“, – teigia A. Greičiuvienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įrašas apie medikų elgesį su gimdyvėmis sukėlė pasipiktinimų bangą: atsaką metė ir medicinos įstaigos, ir žinomi žmonės verslininkas atsiprašė (281)

Verslininkas Liudvikas Andriulis , kurio žmona laukiasi vaikelio, vakar savo socialinėje paskyroje...

Gydytoja apie košmariškas pirmąsias koronaviruso plitimo Lietuvoje savaites: koridoriai pilni karščiuojančių, dirbo paromis (191)

Per koronaviruso plitimo Lietuvoje laiką, mūsų šalyje, balandžio 9 dienos duomenimis, patvirtinti...

Lietuvių kilmės kovotojos Namajunas šeimoje – dvi koronaviruso aukos (27)

Paaiškėjo priežastis, kodėl iš prestižinio UFC turnyro pasitraukė lietuvių kilmės kovotoja...

Keliaujančių kontrolė šventinį savaitgalį: pasitikės žmonėmis, bet informaciją tikrins (206)

Visą šventinį savaitgalį, nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 val., bus ribojamas...

Eurogrupė susitarė dėl 500 mlrd. eurų paramos ES ekonomikai dėl pandemijos planui (10)

Eurogrupė (eurozonos finansų ministrų taryba) susitarė dėl Europos ekonomikos rėmimo plano per...

Gera naujiena iš JK – Johnsonas išleistas iš intensyvios terapijos skyriaus (139)

Ketvirtadienio vakarą britų žiniasklaida pranešė, kad nuo koronaviruso gydytas šalies premjeras...

Šventinėmis dienomis laukia permainingi orai

Penktadienio dieną Lietuvos orus lems anticiklono, kurio centras įsitaisęs ties Danija, rytinis...

CNN: Čikagos apylinkėse ruošiamas laikinas 2 tūkst. kūnų talpos morgas (6)

Ilinojaus valstijos valdžia nurodė Čikagos apylikėse paruošti laikinąjį morgą , galintį...

10-ies minučių pokalbis trims draugams kainavo po 250 eurų: pažeidė karantino reikalavimus (386)

Socialiniuose tinkluose pradėjo plisti įrašas, jog 3 draugai iš Kauno buvo nubausti policijos, už...

Palangos verslininkas prognozuoja rekordinę vasarą: žmonės bijos atostogauti užsienyje, todėl važiuos ilsėtis pas mus (416)

Užkandžiais ir gėrimais visame Lietuvos pajūryje prekiaujantis Laurynas Rimavičius prognozuoja,...

|Maža didelių žinių kaina