Eterinių aliejų yra visose augalų dalyse, jie išgaunami destiliacijos, ekstrakcijos būdu (naudojami organiniai tirpikliai) arba išspaudžiami (dažniausiai citrusinių augalų aliejai).

Ekstrakcijos būdu išgaunamuose eteriniuose aliejuose gali likti organinių tirpiklių likučių, todėl juos rekomenduojama naudoti tik kosmetikoje. Eteriniai aliejai laikomi sandariuose induose, vėsioje ir tamsoje vietoje. Šilumoje ir šviesoje praranda dalį savo savybių. Greičiausiai genda citrusinių augalų aliejai, ypač citrinų ir apelsinų. Jie galioja trumpiau negu vienerius metus ir laikomi šaldytuve. Kiti aliejai galioja apie 2 metus. Ilgiausiai - 3-4 metus - naudojamas sandalmedžio eterinis aliejus.

Namuose eteriniai aliejai dažniausiai naudojami inhaliacijoms, vonioms ir masažams. Inhaliacijoms aliejaus įlašinama į specialią lempą ir kvėpuojama garais. Vienai procedūrai reikia 2-10 lašų (nelygu koks augalas). Alergiškiems žmonėms ir vaikams iki 12 metų garais geriau nesigydyti arba naudoti mažesnę dozę.
REKLAMA

Dažniausiai eteriniais aliejais aromatizuojamos vonios. Į šiltą vandenį įlašinami 3-8 lašiukai. Tokioje vonioje ramiai gulima ir mėgaujamasi kvapais, muilas ar kitos higienos priemonės nenaudojamos - kūnas nuprausiamas prieš procedūrą.

Masažui gaminamas 2-3 lašelių pasirinkto eterinio aliejaus ir 5 ml augalinio (alyvų, migdolų, saulėgrąžų, sojų) aliejaus mišinys. Juo įtrinamas visas kūnas arba jo dalys.

Labai veiksmingi eterinių aliejų mišiniai. Padidėjusį kraujospūdį gydo mairūno, levandos ir snapučio eterinių aliejų mišinys (15/5/10 lašų), kuris masažui praskiedžiamas 2 šaukštais augalinio aliejaus. Į vonią užtenka 4 lašų.

Galvos skausmą malšina levandos ir pipirmėtės aliejų mišinys (po lašelį). Praskiedžiama 2 šaukštais augalinio aliejaus ir švelniai masažuojami smilkiniai. Nuo pervargimo padeda sandalmedžio, palmių, citrinos, muškatinio šalavijo eterinių aliejų (8/5/4/3 lašai) mišinys.

Nemiga gydoma sandalmedžio, muškatinio šalavijo ir levandos (5/3/2 lašai) mišiniu. Jis tinka inhaliacijoms, vonioms ir masažui. Galima apšlakstyti pagalvę.

Pečių skausmą malšina levandų, eukalipto ir imbiero aliejų (10/10/10 lašų) mišinys. Praskiedžiama 2 šaukštais augalinio aliejaus ir masažuojami pečiai.

Seksualinį potraukį didina vadinamasis "meilės" mišinys, kurį sudaro sandalmedžio, muškatinio šalavijo, jazmino, mandarinų ir imbiero (6/3/2/3/1 lašai) eterinių aliejų mišinys. Jis labai tinka vonioms ir masažams.

Eteriniai aliejai - stiprūs koncentratai, svarbu jų neperdozuoti. Besilaukiančios moterims nerekomenduojama naudoti baziliko, beržo, kedro, muškatinio šalavijo, gvazdiko, kadagio, jazmino, pipirmėtės, mirtos, rozmarino, vaistinio šalavijo ir čiobrelių eterinių aliejų. Epileptikams - juozažolės, rozmarino ir kokoso riešutų branduolių aliejų.

Eterinių aliejų negalima vartoti maistui, pavojinga net imti į burną, juos reikia laikyti vaikams neprieinamoje vietoje. Po masažo ar vonios keletą valandų nerekomenduojama degintis. Alergiški žmonės eterinius aliejus turėtų vartoti labai atsargiai. Pirmiausiai reikia išmėginti - patepti nedidelį odos lopinėlį (riešą arba paausį). Jeigu per 12 val. sveikata nepablogėja, eterinius aliejus galima naudoti kaip įprasta.

Ne eterinį, bet aromatizuotą aliejų maistui galima nesunku pasigaminti patiems. Prieskoninės žolelės, citrusinių vaisių odelės ir kvapūs žiedai nuplaunami, nusausinami, sudedami į butelius ir užpilami kokybišku augaliniu aliejumi. Sandariai uždaroma ir pavėsyje laikoma 1-3 savaitės. Paskui perkošiama (arba ne) ir vartojama salotoms, marinatams pagardinti. Panašiai gaminamas ir aromatinis actas.