Dvigubi tarifai

Prieš kelerius metus visi operatoriai taikė pokalbiams ir SMS žinutėms du tarifus. Viena, mažesnė kaina, buvo imama už pokalbius tame pačiame mobiliojo ryšio tinkle ir kita, kelis kartus didesnė, skambučiams į kitus tinklus. Ši praktika vis dar labai dažnai taikoma išankstinio mokėjimo („pre-paid“) planams, tačiau abonementiniuose planuose jau pasitaiko retai. Sutartis su operatoriumi pasirašę klientai dažniausiai moka tą pačią kainą už pokalbius, nesvarbu į kokį tinklą skambinama.

Kalbėti savame tinkle labiausiai apsimoka „Bitės Labas“ ir „Tele2 Pildyk“ „pre-paid“ kortelių savininkams. Įdomu, kad „Omnitel“ atsisakė dvigubų tarifų politikos - iš kelių „Ežys“ ir „Extra“ planų tik vieninteliam „Saviems“ dar taikoma ši politika.

Kiek galima sutaupyti?

Viskas priklauso nuo to, kiek iš viso prakalbama ir kokia dalis pokalbių vyksta savame tinkle. Jei tikėtume Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) pateikta statistika, 2012 metais savame tinkle vyko 70,3 procentai visų pokalbių.

Operatoriai vidutiniškai pokalbiams savame tinkle taiko 2 kartus mažesnius tarifus. Taigi, skambindami draugui, kuris naudojasi to paties teikėjo paslaugomis, mokate dvigubai mažiau nei tuo atveju, kai renkate telefone kitam mobiliojo ryšio tinklui priklausantį numerį. Yra netgi planų su 0 cento kaina už skambučius tame pačiame tinkle.

Daug kalbant savame tinkle sutaupyta suma gali būti skaičiuojama dešimtimis litų. Bet lazda turi du galus. Planams su pigiais pokalbiais savame tinkle dažnai taikomas gerokai aukštesnis nei įprasta tarifas skambučiams į kitus tinklus. Pavyzdžiui, daliai „Bitės Labas“ ir „Tele2 Pildyk“ planų taikomas net pusę lito už vieną minutę siekiantis mokestis. Palyginkite, abonentinių planų papildomos minutės kaina yra daugiau nei du kartus mažesnė, o nemokamų minučių savikaina nesiekia ir 10 centų.

Ką reiškia „savas tinklas“?

„Pre-paid“ kortelių atveju „savu tinklu“ vadinama tik dalis operatoriaus tinklo. Pavyzdžiui, „Pildyk“ vartotojai pigiausiai gali kalbėti su kitais „Pildyk“ vartotojais, o su „Tele2“ abonentais – jau brangiau, nežiūrint to, kad abu tinklus valdo tas pats operatorius. Analogiška padėtis yra ir su „Labas“ bei „Ežio“ vartotojais. Kartais planuose netgi nurodomi trys skambučių tarifai: savame tinkle, į kitus to paties operatoriaus tinklus ir konkurentų tinklus. Į tai verta atkreipti dėmesį renkantis planą.

O ką daryti abonentams?

Abonentai irgi gali sutaupyti kalbėdami savame tinkle. Pakanka užsisakyti papildomą taupymo paslaugą. Jei esate „Bitės“ klientas, užsisakę tokią paslaugą galėsite be jokių apribojimų skambinti kitiems „Bitės“ abonentams ir plepėti be galo. Analogiškai su „Omnitel“ ir „Tele2“. Tačiau ši paslauga nėra labai pigi – už ją prašoma nuo 10 iki 15 Lt per mėnesį. Tad ją verta užsisakyti tik tuo atveju, jei: a) daug prašnekate, b) daug šnekate savame tinkle.

Įvairių operatorių siūlomi taupymo planai - papildomų paslaugų paketai

Kaip sužinoti, ar numeris yra savame tinkle?

Anksčiau pirmi keturi telefono skaičiai žymėdavo operatorių ir tinklą. Bet dabar, kai išpopuliarėjo numerių perkėlimo paslauga, ši taisyklė jau nebegalioja.

Vienas iš universaliausių būdų sužinoti abonento tinklą – apsilankyti svetainėje „Nerilas.lt“ ir įvesti paieškos langelyje telefono numerį. Trūkumas – būtinas ryšys su internetu.

Programėlė "My Contacts"
Kitas būdas tinka tik išmaniųjų telefonų savininkams ir tik tiems, kas naudojasi „Tele2“ ir „Pildyk“ paslaugomis. Bendrovė „Tele2“ šiais metais pasiūlė savo klientams nemokamą programėlę „Mano kontaktai“. Ji patikrina telefonų knygoje esančius numerius ir parodo visus „Tele2“ bei „Pildyk“ numerius. Programėlę galima nemokamai atsisiųsti iš interneto parduotuvės „Google Play“. Versija „iPhone“ telefonams „App Store“ turėtų pasirodyti vėliau.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)