VRK rinkėjams primena, kad vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymu, rinkėjas rinkėjų sąrašų sudarymo metu automatiškai įrašomas į rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašą pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Taigi, rinkėjas gali balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos kandidatus, kur yra deklaravęs savo gyvenamą vietą. Nepagrįstas ir teisės aktus pažeidžiantis per(si)kėlimas į kitą rinkimų apygardą, norint balsuoti už suinteresuotus kandidatus, – yra negalimas.

Vienintelis būdas palaikyti mėgstamą kandidatą išlieka tik tada, jei kandidatas keliasi ir daugiamandatės apygardos sąraše. Tuomet galima balsuoti už kandidatą iškėlusią partiją ir reitinguoti kandidatą, t. y. skirti jam pirmumo balsą.

Žemiau pateiktame informaciniame plakate rasite infomraciją, kaip užpildyti rinkimų biuletenį ir kaip reitinguoti kandidatą.
Kaip užpildyti rinkimų biuletenį?
VRK taip pat primena, kad gyvenamoji vieta deklaruojama (registruojama) seniūnijoje.

Savivaldybėse, kuriose seniūnijos neįsteigtos, arba savivaldybių teritorijose, kurios nepriskirtos seniūnijoms, deklaravimo įstaigos funkciją įgyvendina kitas savivaldybės administracijos padalinys, kuriam pavesta atlikti deklaravimo įstaigos funkciją.

Deklaravimo įstaiga asmens prašymu išduoda jo deklaruotą gyvenamąją vietą patvirtinantį dokumentą, o gyvenamosios vietos neturinčio asmens, į apskaitą įtraukto Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatyta tvarka, prašymu – pažymą, patvirtinančią, kad šis asmuo yra įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą. Šioje pažymoje nurodoma savivaldybė, kurioje tas asmuo gyvena.

Deklaruoti savo gyvenamąją vietą galima ir internetu „Elektroninių valdžios vartų" interneto svetainėje adresu www.epaslaugos.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)