Dinamiška verslo aplinka

„Mūsų veiklos sritis - labai dinamiška. Nuolat keičiasi gaminamų pakuočių standartai, kasmet atsiranda naujų, stebinančių technologijų. Mūsų gamyboje naudojamų PET granulių kainos kinta kas mėnesį, o pastaruosius dvejus metus pastebime pastovią jų augimo tendenciją. Todėl kasmet ieškome sprendimų ir galimybių pasiūlyti paprasčiau pagaminamą produktą, kuris būtų ne žemesnės kokybės nei jo pirmtakai. Tai aktualu mūsų klientams, kurie nori, kad jų prekės parduotuvių lentynose nebrangtų dėl pabrangusios pakuotės," - apie verslą pasakoja p. Leonidas.

Pas klientus - su tuščiais buteliais

Pasak p. Leonido, vadovaudamas verslui jis išmoko labiau pasitikėti kolegų bei partnerių patarimais ir didžiausią dėmesį skirti produkto kokybei.

„Pradedantieji verslininkai neretai galvoja vien apie būsimą pelną. Jiems patarčiau pirmiausia rūpintis tuo, kad kuriamas produktas būtų aukščiausios kokybės. Taip pat būtina įvertinti, kokia socialinė našta laukia jūsų, kaip darbdavio: reikės išlaikyti darbuotojus, mokėti jiems konkurencingą atlyginimą, pritraukti naujus komandos narius," - teigia verslininkas.

Pats p. Leonidas versle vadovaujasi Henrio Fordo nuostata, jog investavus pakankamai lėšų į kokybiško produkto kūrimą, finansinė sėkmė tikrai neaplenks.

O paklaustas, kokio linksmiausio pastebėjimo verslininkas sulaukė per savo veiklos metus, jis prisiminė kliento klausimą: „Kiek dar laiko į svečius vaikščiosite su tuščiais buteliais?".

Pagalba suteikta laiku

Verslo pradžia p. Leonidui nebuvo lengva - stebint situaciją rinkoje, keitėsi įmonės veiklos koncepcija. Susidūręs su lėšų stygiumi, verslininkas pasinaudojo Atviro kreditų fondo paskola, už kurią garantavo UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA).

„2009 m. prasidėjus finansinei krizei, nemažai finansinių institucijų nusprendė sustabdyti ar netgi nebetęsti savo veiklos Lietuvoje ir vienašališkai nutraukė sutartis su daugeliu įmonių, tarp jų - ir mumis. Tačiau laiku suteikta INVEGA ir UAB Medicinos banko parama leido mums tęsti veiklą bei, kaip ir planuota, gerinti produktų kokybę, kurti naujas darbo vietas. Paskola iš Atviro kreditų fondo ir INVEGOS garantija suteikė mums apyvartinių lėšų ir galimybę įsigyti gamybai reikalingus įrengimus, todėl išlaikėme patikimos įmonės įvaizdį partnerių akyse," - apie INVEGA paramą pasakoja p. Leonidas.

Pasiruošti ir tikėti

Kredito unijos „Panevėžio regiono taupomoji kasa" valdybos pirmininkas Valdas Savickas pradedantiems verslininkams siūlo nusiteikti būsimiems iššūkiams.

„Pirmiausia patariu apsišarvuoti geležine kantrybe, neturėti nė menkiausios abejonės dėl savo verslo idėjos ir būti pasiruošusiems bet kada pristatyti ir iki nukritimo įrodinėti jos vertę bet kokiai auditorijai. Taip pat pasirengti psichologiškai, kad darbas greičiausiai tęsis 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę ir 365 dienas per metus ir kad už viską atsakysi tik tu. Jei bent vienas išvardytas dalykas privertė suabejoti savo jėgomis - galbūt geriau ir nepradėti," - teigia ekspertas.

Pasak V. Savicko, pradedantis verslininkas dažnai susiduria su finansinių resursų stygiumi: „Kaip pavyzdį galiu paminėti į mus besikreipusį pradedantįjį smulkųjį verslininką, kuris norėjo atidaryti populiarią valgyklėlę Panevėžyje. Nuodugniai įvertinę pačią idėją, jos novatoriškumą ir galimas rizikas, pradėjome dėlioti finansavimo struktūrą. Stiprioji grandis visoje veiksmų sekoje buvo INVEGA valstybės teikiama garantija. Su šia garantija mes jau galėsime suteikti finansavimą pradedančiam verslui. Taip gaunama abipusė nauda - valstybės garantija mažina mūsų finansavimo riziką, o pradedantis verslą žmogus gauną finansinių resursų injekciją reikalingoms gamybos priemonėms ar patalpoms įsigyti ir veiklai pradėti".

Finansinės problemos - išsprendžiamos

„Nusprendus kurti verslą, laukia daug iššūkių: rinka parodys, ar jūsų parduodama prekė arba paslauga bus reikalinga, kaip į ją reaguos konkurentai, ar pakankamai ryžtingai esate nusiteikęs klientams įrodyti jos naudą. Reikės suburti stiprią komandą, rasti patikimus partnerius ir ekspertus, galinčius patarti iškilus problemai. Taip pat gali paaiškėti, kad pradinių lėšų, reikalingų verslui plėtoti, reikia gerokai daugiau, nei tikėjotės iš pradžių. Tokiu atveju verta pasidomėti INVEGA teikiamomis paramos priemonėmis, kurios gali padėti spręsti finansines problemas, su kuriomis susiduria naujas ir besiplečiantis smulkusis ir vidutinis verslas," - pataria INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kaip paramą verslui INVEGA šiandien gali pasiūlyti ne vieną priemonę, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų. Lengvatiniai kreditai pagal priemones „Mažų kreditų teikimas - 2 etapas" ir „Atviras kreditų fondas" teikiami itin palankiomis verslui sąlygomis. Regioninės plėtros fondo lėšomis administruojami kreditai palengvino verslo plėtrą jau ne vienai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonei. INVEGA, kaip valstybės įrankis, kuriuo siekiama lengvinti smulkiajam ir vidutiniam verslui priėjimą prie finansavimo šaltinių ir skatinti naujų darbo vietų kūrimą, didina ir tobulina šalies smulkiojo ir vidutinio verslo augimą ir konkurencingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)