Bene geriausiai amžių atspindi biologinis amžius, kuriam įtaką galime daryti patys. Siūlome užpildyti nesudėtingą testą, kuris pasakys, koks iš tiesų yra Jūsų amžius.

1. Koks jūsų kūno masės indeksas?

Mažesnis nei 18 arba didesnis nei 30. 1
18 arba 25-30. 2
19-24. 3

2. Kokią jūsų mityba?

Labai subalansuota ir visavertė. 3
Sveika, bet su nuodėmėmis. 2
Nereguliari. 1

3. Kaip dažnai valgote per dieną?

3-4 kartus per dieną. 3
Daugiausiai valgau vakarais. 1
Valgau ryte ir vakare. 2

4. Ar dažnai valgote daržoves ir vaisius?

3-4 kartus per savaitę. 1
Kartą per dieną. 2
Daug kartų per dieną. 3

5. Kiek išgeriate skysčių?

Per dieną 2-3 litrus vandens 3
Kasdien 1,5 litro ir daug kavos. 2
Nemėgstu vandens, geriu tik kavą ir arbatą. 1

6. Ar rūkote?

Ne 3
Kartais. 2
Taip. 0

7. Ar ilgai miegate?

7-9 valandas. 3
5-6 valandas. 2
Mažiau nei 5 valandas. 1

8. Ar sportuojate?

Taip. 3
Kartais. 2
Ne. 1

9. Ar turite antrąją pusę?

Taip. 3
Ne, bet turiu simpatijų. 2
Ne. 1

10. Savo gyvenimu...

Esu patenkintas. 3
Pasitaiko ir sėkmių, ir nesėkmių. 2
Esu nepatenkintas. 0

Susumuokite taškus

Jei surinkote 30-25 taškus.

Sveikiname, esate jaunesnis nei kad įrašyta pase. Jūsų biologinis laikrodis atsilieka 5-7 metais nuo tikrojo amžiaus.

24-18 taškų.

Galite būti patenkintas, nes biologinis amžius atitinka tikrąjį Jūsų amžių. Jei norite atrodyti jauniau, turite keisti savo gyvenimo įpročius. 

17 ir mažiau taškų.

Jūsų biologinis amžius yra 5-7 metais didesnis nei įrašytas pase. Jei nenorite pasenti anksčiau laiko, stipriai pakeiskite savo gyvenimo būdą.

Kaip atjaunėti?

Tiesa, jei testo rezultatai pasirodė prastesni, nei kad norėtumėte, rimtai susirūpinti tuo neverta. Kaip pasakojo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centre dirbantis Sveikatos mokyklos direktorius Zenonas Javtokas, tai daugiau orientacinės nuostatos nei realūs rodikliai.

„Yra daugybė metodų, kaip ištirti savo biologinį amžių, tačiau mažai iš jų parodo tikrą tiesą. Mažai tokių testų yra moksliniai net jei tiriamos ląstelės ar organizmas, tad geriausiai stebėti savo paties savijautą“, - patikino specialistas.

Pasak jo, dabar senu žmogumi vadinamas žmogus sulaukęs 80-90 metų, tad jaudintis dėl to, kad metai bėga per greitai – neverta.

„Dabar apskritai vengiama žodžio „senas“. Sakoma, kad žmogus yra brandus. Kai kur klasifikuojama, kad žmogus ir iki 60 metų laikomas jaunu. Tai susitarimo reikalas. Yra ir tokia mokslo teorija, kurioje sakoma, kad senėjimo genas išrastas tam, kad vyresnio amžiaus žmonės nesimaišytų reprodukcijai. Joje teigiama, kad genas išrastas specialiai tam, kad atrodytų seniau ir nekonkuruotų su jaunais vyrais ar moterimis“, - pasakojo Z. Javtokas.

Jis patarė griežtai neklausyti nei kremus pardavinėjančių, nei grožio chirurgais dirbančių žmonių patarimų, kaip atjaunėti, ir vadovautis sveiko gyvenimo būdo taisyklėmis.

„Senėjimo procesus nusprendžia genetika, ligos ir jo gyvenimo būdas. Genų pakeisti mes negalime, tad turime atkreipti dėmesį į tai, kas priklauso nuo mūsų. Jeigu žmogus pradės bėgioti, sustiprės jo raumenys, atsigaus veido spalva, savo apkrovą gaus širdies ir kraujagyslių sistemos, suintensyvės medžiagų apykaita. Tačiau negalima teigti, kad pabėgiojus atrodysi jauniau. Sveika gyvensena nėra tik bėgiojimas ar daržovių valgymas. Visų pirma, reikia jausti saiką visame kame ir keisti savo mąstymą. Turi atsirasti motyvacija ir apsisprendimas ar jis nori pridėti metus prie gyvenimo ar gyvenimą prie metų. Ar nori atrodyti jaunai ir būti prijungtas prie gyvybę palaikančio aparato, ar nori gyventi kokybiškai ir sveikai? , - retoriškai klausė specialistas, - Geriausias patarimas, kurį esu girdėjęs: „Būk ramus“. Jei žmogus jaučiasi ramus, tai priduoda didelę reikšmę psichinei sveikatai ir jo išvaizdai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)