Nors kai kurių produktų kainos ir išaugo, ne visi prekybininkai sutinka, kad pabrango viskas. Turguje sutikti prekiautojai vieningai sutinka tik dėl vieno – pirkėjų yra mažiau nei pernai.

Užburtas kainų ratas

Genadijus ir Brigita daržoves ir kitas gėrybes perka bazėje. Jie piktinasi, kad prekybininkai bazėje pakėlė kainas, todėl kelti kainas tenka ir jiems. Pora vadina tai užburtu ratu ir sako, kad daržoves ir vaisius patys vežtųsi iš Lenkijos, nes ten jie kiek pigesni, bet kad apsimokėtų reikia vežti dideliais kiekiais, todėl pirkti bazėje yra paprasčiau.

„Visur tos kainos pakeltos, parduotuvėje irgi. Vakar buvau, žiūriu, pomidorai avietiniai virš dviejų eurų – tai kur tai matyta, nesąmonė“, - skėsčioja rankomis moteris. Pardavėjai lietuviškus pomidorus parduoda už 1,70 euro, agurkų kilogramas kainuoja 2 eurus. Raugintus kopūstus galima nusipirkti už 1,5 euro. „Tikrai labai „kerta“ per pirkėjus tos kainos, ypatingai daržovės pabrango, kur tai matyta, kad agurkų kilogramas, pavertus litais, kainuotų septynis su kapeikom“, - stebisi Genadijus.

Pardavėjams pritaria ir šalia daržovėmis prekiaujanti Alina. Moteris prekiauja ūkininkės Romancovienės išaugintomis gėrybėmis, todėl pas ją kainos kiek brangesnės. Agurkų kilogramas – 3 eurai, pomidorai kainuoja apie 2 eurus. Prekybininkė pripažįsta, kad praėjusiais metais daržovės buvo pigesnės, agurkai kainavo apie 10 litų (2,90 euro), obuolių kilogramas apie 2,5 lt (70 euro centų), kai šiais metais – vienas euras.
Halės turgus

„Pabrango viskas, o pabrango, manau, dėl euro. Tikrai girdime nusiskundimų, ateina ir sako: buvo litas, o dabar euras, bet ką mes galime padaryti. “, - liūdnai atsidūsta.

Pardavėja Liuda pritariamai linksi galva, – pirkėjų tikrai mažiau. Tačiau ji nesutinka, kad kainos labai padidėjo: „Agurkai pas mane kainuoja 3 eurus, o pernai buvo 10 (2,90 euro) ar net 12 litų (3, 48 euro) už kilogramą. Rauginti kopūstai dabar kainuoja 1,5 euro, o pernai apie 5 litai (1,45 euro) buvo kilogramas. Tai tikrai nedaug skiriasi. Nežinau, kodėl tų žmonių taip apmažėjo, gal į parduotuves eina, bet juk ir parduotuvėse kainos pakilo“, - svarsto ji. Liuda sako, kad žmonių daugiau ateina prieš išeigines ar savaitgaliai, tačiau situacija vis tiek labai liūdna.

Kainos kilo, bet ne visos

Mėsos produktų prekeiviai tvirtina kainų nepakėlę. Pardavėja Lilija sako, kad mėsos kainos išliko panašios, pabrango tik vaisiai, daržovės, ypatingai uogos. „Uogų kaina tai tikrai kokia buvo litais – dabar eurais, o kokia kiauliena, pavyzdžiui, nepabrango. Kaip buvo kiaulienos šoninė 12 litų (3,48 euro), tai ir dabar apie 3-4 eurus kainuoja“, - sako ji.

Kitas mėsos pardavėjas Vitalikas pritaria, kad mėsos kainos liko panašios, tačiau pirkėjų kaip nėra taip nėra. Jautienos nugarinė pas Vitaliką kainuoja apie 5,60 euro, sprandinė 7-7, 50 euro, kiaulienos nugarinė apie 4-4,30 euro. „Per pastarąsias savaites išvis žmonių sumažėjo, nežinau kodėl čia taip, bet ir apskritai jų daug mažiau. Manau, jų mažiau, nes daug kas emigravo, ne dėl kainų čia“, - sako jis.

Halės turgus

Turguje dar galima pamatyti ir grybų, šiuo metu pardavėjos siūlo pažaliuokes, nes jų vienintelių dar yra Lietuvos miškuose. Pardavėjos Tatjanos kibirėlis pažaliuokių kainuoja vieną eurą.

„Pažaliuokes už tą pačią kainą pardavinėjame, bet kitų grybų kai buvo, tarkime, baravykų tai pabranginome, nes visur taip“, - teigia ji. Tatjana pripažįsta, kad pastaruoju metu perkančiųjų tikrai apmažėjo, bet svarsto, kad taip galėjo atsitikti, nes žmonės dar negavo algų, pensijų.

Šalia Tatjanos pažaliuokėmis prekiaujanti Inga grybus parduoda ta pačia kaina. Moteris šypsosi, kad grybų rinkti pardavėjos važiuoja kartu ir kuri daugiau parduos – nekonkuruoja. „Mes iš vienos kompanijos, kartu važiuojame autobusu Baltosios Vokės link ir vieną dieną renkame grybus, o kitą parduodame. Bet ši savaitė jau tikriausiai paskutinė, nebebus daugiau grybų“, - sako ji.
Prekiautoja Inga

Inga pasakoja, kad kainą vis dėlto kažkiek teko pakelti, nes turi atsipirkti pabrangęs autobuso bilietas. Važiuodama į abi puses moteris turi išleisti apie 6-8 eurus. Ji džiaugiasi, kad lietuviai perka ir mėgsta grybus, todėl parduoti juos apsimoka, su šypsena rodo, kiek yra jų pririnkusi. Kai grybų nėra ji prekiauja gėlėmis – „reikia kažkaip suktis.“

Lietuviškos daržovės – paskutinės

Lietuviškų daržovių turguje sunkiai jau berasi. Jas parduoda vienas kitas, todėl daugiau galima pamatyti lenkiškų. „Lietuviškų pas mus jau nebėra, šalta, neraudonuoja jie, - rodydamas obuolius šypsosi pardavėjas Andrius. – Yra ir už 1,20 euro, ir už 1,40 euro ir už 1,60 euro, priklausomai nuo rūšies. Agurkai 2,50 euro už kilogramą, turiu ir ilgų, ilgavaisių už 1,50 euro. Obuoliai, veislės „Čempionas“ irgi lenkiški, pas mus visos lenkiškos prekės.“
Prekiautojas Andrius

Lietuviškas daržoves dar parduoda prekiautojas Vitalijus, tačiau daržovių kainos panašios į lenkiškų, pomidorai 1,20 euro, agurkai – 2,50 už kilogramą. „Niekas čia nepabrango, žmones tik tas kursas pavedė, kainos kokios buvo – tokios ir išliko, - tikina jis. - Man atrodo, kad čia psichologiškai žmones veikia tas euras ir tiek“, - sako jis.

Pardavėja Zdislava tikina, kad dar turi lietuviškų daržovių, jų kainos taip pat gana panašios į lenkiškų: „Pomidorų kilogramas kainuoja apie 1-1,50 euro, čia ūkininkai iš Panevėžio rajono mums atvežė. Superkame lietuvių produkciją, bet lietuviškos daržovės jau paskutinės, paskui bus jau lenkiškos.“

Zdislava pastebėjo, kad žmonės pomidorų, agurkų perka daug mažiau, o pačių pirkėjų skaičius irgi nedžiugina. „Dar dabar, sakyčiau, nieko blogo, galima gyventi. Vasarą irgi dar buvo, nors pomidorų, agurkų išties mažiau pirko, gal savų turėjo. Bet labiau atšalus ir prasidėjus šildymo sezonui, tai nežinia kaip bus, truputį baisu“, - sako ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)