Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas siunčia aiškią žinią – norėti neužtenka, gamta rūpintis reikia profesionaliai.

„Skaičiai yra svarbūs, bet jie dar ne viską pasako. Norinčiųjų būti inspektoriais netrūksta. Šiemet jų pagausėjo 140-ia ir su laiku, tikiu, tai duos rezultatų“, – pasakojo Aplinkos ministras.

Šiemet prašymus tapti neetatiniais inspektoriais pateikė apie 300 asmenų. Į egzaminus, vykdomus regionų aplinkos apsaugos departamentuose, atvyko 228 pretendentai, o juos išlaikė ir įgaliojimus gavo tik 129 piliečiai.

Pasak ministro, daliai norinčių noras prapuolė ar bent jau trumpam pasitraukė vos gavus šūsnį spausdintos medžiagos, kurią turi išmanyti neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.

„Egzaminas tikrai nėra toks lengvas. Privaloma žinoti, kaip neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius turi elgtis, reikia žinoti, kas yra pažeidimas, kaip suformuoti protokolą ir panašiai, bet tai nėra vienintelės jų teisės. Neetatinis inspektorius turi teisę ne tik įspėti ar surašyti protokolą, bet ir sulaikyti pažeidėją, gali dalyvauti teisme sprendžiant administracinių teisės pažeidimų bylas, kai tie klausimai yra svarstomi“, – kalbėjo ministras.

Iki praėjusių metų aplinkos apsaugos sistemoje dirbo 560 neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių. 41-am iš jų šiemet nebuvo pratęsti įgaliojimai. Vieni atsisakė jų savo noru, kitiems jie panaikinti dėl neaktyvumo.

„Būti neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi nėra vien galimybė, bet tai yra ir įsipareigojimas. Gal dėl to kiti persigalvoja“, – sakė K. Trečiokas.

Į neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių gretas įsiliejo ne tik 129 egzaminus išlaikę piliečiai. Penkiasdešimčiai Seimo narių ir valstybės pareigūnų jie suteikti supaprastinta tvarka, turint galvoje tai, kad jie ir taip išmano šalies įstatymus.

K. Trečiokas įsitikinęs, kad pastaroji neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių grupė gerą gamtai daryti gali ne tik braidžiodami paupiais ir ieškodami brakonierių tinklų. Aktyvūs žmonės gali padėti sulaukti papildomo visuomenės dėmesio dėl skaudžių temų.

Laikas parodys, kaip jiems seksis. Paprastai pradžioje jie dirba kartu su etatiniais pareigūnais, praeina tokią mokyklą ir iš karto nereikėtų savarankiškai daryti patikrinimų ar kitokių veiksmų. 700 neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių yra nemaža armija. Aišku, jie ne vienu metu išeina į miškus, bet tai prisideda ir prie švietimo, ir prie drausminimo“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Vieni patys neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai Lietuvos gamtos neapsaugos, bet jie yra sudėtinė didesnio komplekso dalis, kuri sieks įvykdyti šiemet Aplinkos ministerijos iškeltus tikslus – padidinti gyvosios gamtos pažeidimų išaiškinamumo skaičių 30-ia procentų, padaryti, kad gyvūnijos ištekliai būtų naudojami racionaliai, sudarant jiems galimybes atsikurti natūraliai.