Kas penktas respondentas nurodė kalėdinėmis dovanomis pasirūpinantis likus daugiau nei mėnesiui iki Kalėdų, o kas dešimtas – jas perkantis visus metus. Gruodžio prieššventinėms savaitėms kalėdinių dovanų planavimo ir pirkimo klausimą palieka beveik pusė respondentų. Tik pakankamai nedidelė dalis, 17 proc., atsakė dovanomis pasirūpinantys paskutinėmis dienomis iki švenčių, Kalėdų dieną ar net po švenčių.

„Remiantis apklausos rezultatais galima daryti išvadą, kad ne mažiau kaip penktadalis tautiečių kalėdines dovanas jau yra paruošę ir nemaža dalis tai ruošiasi padaryti nelaukdami paskutinių dienų. Taip elgiantis taupomas ne tik laikas, bet ir racionaliau paskirstomas asmeninis šventinis biudžetas“, – kalba „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

Respondentų taip pat buvo teiraujamasi, kokią sumą jie skiria kalėdinėms dovanoms. Paaiškėjo, kad dažniausiai  kalėdinių dovanų biudžetas svyruoja nuo 101 iki 400 Lt. Daugiau nei 400 Lt dovanoms skiria vos 17 proc. dalyvavusiųjų apklausoje. Išleidžiantys dovanoms didesnes sumas daugiausiai paminėjo 25-55 metų, aukščiausio išsimokslinimo ir didesnes pajamas gaunantys respondentai.

„Šventinį mėnesį daugelio mūsų išlaidos padidėja. Rūpinimasis dovanomis paskutinę minutę jas gali dar labiau padidinti. Tiesiog skubėjimas, impulsyvus ir neapgalvotas pirkimas ne tik kelia stresą, bet ir yra nenaudingas finansiškai. Norint viso to išvengti, pradėti galvoti apie dovanas vertėtų jau dabar“, – pataria Dovilė Krinickienė.

Spalį atliktoje apklausoje dalyvavo 1004 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)