Suvienodintu lietuvių kalbos egzaminu siekiama užtikrinti moksleiviams lygias galimybes studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Taip pat siekiama, kad kitų tautybių asmenys gerai mokėtų lietuvių kalbą, jaustųsi visaverčiais Lietuvos piliečiais.

Skatinti tautinių mažumų integraciją, užtikrinant etninį tapatumą, dalyvavimą viešajame gyvenime ir tautinių santykių darną, sudaryti tautinėms mažumoms tinkamas sąlygas gyventi, dirbti ir mokytis Lietuvoje yra ir vienas Nacionalinės pažangos programos 2014-2020 metų laikotarpiui tikslų.

Nuo 2011 mokslo metų tautinių mažumų mokyklose, 5-10 klasėse lietuvių kalbos pamokų skiriama tiek pat, kiek ir lietuviškose mokyklose. Besimokantiems 11-12 klasėse lietuvių kalbos pamokų skiriama daugiau nei mokyklose, kuriose mokoma lietuvių kalba mokyklose.

Šiuo metu tautinių mažumų atstovai Lietuvos mokyklose gimtosios kalbos pamokų turi tiek pat, kiek lietuviškai besimokantys mokiniai lietuvių kalbos pamokų. Tautinių mažumų mokykloms yra skiriamas 20 procentų didesnis finansavimas.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, tačiau mokinys turi teisę rinktis laikyti mokyklinį ar valstybinį egzaminą. Abiturientui teikiamos 2 samprotavimo rašinio temos ir 2 literatūrinio rašinio temos, taigi galima rinktis vieną iš keturių užduočių. Rašant galima naudotis Dabartinės lietuvių kalbos žodynu.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, tautinių mažumų mokyklų abiturientai pakankamai gerai laiko vieningą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, gauna šimtukų. Šių mokyklų mokiniams galioja palengvinimai, jiems leidžiama padaryti daugiau klaidų. Numatyta, kad šie palengvinimai galios iki 2019-2020 mokslo metų.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas išlaikomas vis prasčiau, tačiau rezultatai prastėja tiek lietuvių, tiek tautinių mažumumų kalbomis besimokačių abiturientų. Jie tvirtina, kad egzaminas apskritai yra per daug sunkus.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – skatinti tautinių mažumų įtrauktį ir integraciją, užtikrinant etninį tapatumą, dalyvavimą viešajame gyvenime ir tautinių santykių darną.