„Negaliu pakęsti prekybos centrų“, - tikino 43-ejų apskaitininku dirbantis tėvas Jeffas. „Padaryčiau bet ką, kad tik atsikratyčiau šios prievolės, galiu net imituoti ligą“, - neigiamomis su prekybos centrais susijusiomis emocijomis dalijosi vyras.

„Vertinu prekybos centrus kaip išvyką“, - teigė 33 m. Zena. „Kartais paprasčiausiai jauti būtinybę vaikus iškrapštyti iš namų, net jei tenka juos sumesti į pirkinių vežimą ir sukti ratus prekybos centre, tuo pačiu atliekant ir naudingą veiklą“, - asmenine patirtimi dalijosi ji.

„Apsiperku tik internetu“, - patikino 28-erių Lisa. „Esu pernelyg užimta, kad slampinėčiau valandų valandas po prekybos centrą“, - teigė jauna moteris.

Taigi visų mūsų apsipirkimo įpročiai skirtingi, rašo goodfood.com. Kaip gi šią užduotį sekasi atlikti Australijos gyventojams?

Apsipirkti pirmadienį

Prekybos centruose lankytojų mažiausiai būna pirmadieniais – šią dieną reguliariai apsiperka vos 5 proc. apklaustųjų. Nuo pirmadienio minimaliai atsilieka antradienis (5,4 proc.). Nors vos šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų apsipirkti į prekybos centrus vyksta vis tą pačią savaitės dieną, nieko keisto, kad pirmoji vieta tenka šeštadieniui: 14,1 proc. apklaustųjų skuba įsigyti būtiniausių prekių būtent šią savaitės dieną.

Nori sveiko vietinės gamybos maisto

Panašu, kad vis svarbesni tampa sveikatos gyvensenos ir ekologinės pusiausvyros negriaunantys principai. 52 proc. apklaustųjų teigė perkantys vietos gamintojų prekes ir tai jiems yra itin svarbu. Taip pat 52 proc. apklausos dalyvių teigė kiekvieną savaitę įsigyjantys prekių iš sveikų produktų skyrių. Beveik trys ketvirtadaliai apklaustų australų teigia dabar daugiau laiko skiriantys prekių etiketėse skelbiamai informacijai perskaityti nei skirdavo prieš 3-4 metus.

„Roy Morgan“ tyrimo rezultatai panašūs: beveik 90 proc. apklaustųjų teigia noriau perkantys prekę, jei ji nėra importinė. 2013 m. taip manė 85,6 proc. tyrime dalyvavusių žmonių.

Kalbant apie prekių poveikio sveikatai aspektą, labiausiai apklaustiesiems rūpi vaikai. 68 proc. tyrime dalyvavusių respondentų teigė, kad jiems rūpi, ar jų vaikai valgo pakankamai vaisių ir daržovių. Tiesą pasakius, šis nerimas pagrįstas: tyrimai rodo, kad vos trečdalis 5-11 m. vaikų kiekvieną dieną suvartoja rekomenduojamą daržovių kiekį. 60 proc. apklaustųjų teigė nerimaujantys, kad vaikams trūksta esminių žinių apie mitybą.

Pirmenybę teikia populiariems prekių ženklams

Prekybos centrų siūlomos prekių linijos ne itin populiarios, išskyrus ALDI. 63 proc. šiame prekybos centre apsiperkančių australų tikina dažniau įsigyjantys būtent šio prekybos centro linijos produkcijos nei kitų žinomesnių ženklų prekių. Daugiau nei pusė apklaustųjų tikino jūrų gėrybių perkantys prekybos centruose. Liūdi ir vietiniai mėsininkai: vos 18 proc. apklaustųjų reguliariai lankosi mėsos parduotuvėse (75 proc. mėsą tikina perkantys prekybos centruose). Vis dėlto tai galimai susiję su bendra žemyn nukreipta mėsos vartojimo tendencija: mėsos vartojimas nuo 2013 m. 75,6 proc. smuko iki 70,7 proc. 2015 m.

Pinigai – dar ne viskas

69 proc. apklaustųjų teigė, kad prekėms taikomos nuolaidos jiems yra svarbios, o 58 proc. teigė pasinaudojantys ypatingais savaitės pasiūlymais. Tik 52 proc. tyrimo dalyvių teigė sudarantys prekių sąrašus. Vos šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų patvirtino dideliais kiekiais perkantys negendančių prekių. Galbūt jie ruošiasi zombių invazijai ir pasaulio pabaigai? Jei nepamenate, kada pastarąjį kartą prie kasos tikėjotės gauti kvitą su nuolaida kino teatro bilietui, nesijauskite išskirtiniai: vos 22 proc. pirkėjų naudojasi specialiais prekybos centrų lankytojams skirtais pasiūlymais.

Prekės internetu

Nors tik 47 proc. apklaustųjų teigia mėgstantys kassavaitinius apsilankymus prekybos centruose, tik 3 proc. tai atlieka internetu. Šiuo metu tokį apsipirkimo būdą renkasi apie 398 tūkst. australų, nors 2011 m. tokių buvo tik 169 tūkst. Įdomu pastebėti, kad Australijos gyventojos du kartus dažniau renkasi galimybę maisto ir kasdienių prekių įsigyti internetu nei priešingos lyties jų tautiečiai.

Pinigų taupymo būdai

Nors tik nedidelė dalis pirkėjų linkę naudotis specialiais prekybos centrų pasiūlymais, vis dėlto daugelį domina galimi taupymo būdai. Štai populiariausi ir originaliausi tapymo receptai, kuriuos naudoja prekybos centrų lankytojai.

„Planuojame patiekalus, kuriuos ruošime, kiekvieną savaitę tam, kad neišleistume per daug pinigų prekybos centruose. Sudarome prekių sąrašą, į kurį įtraukiame būtent tai, ko mums reikia, niekada neperkame jokių papildomų dalykų“, - taupymo paslaptimi dalijosi Selene.

„Kartą per savaitę ruošiame maistą vien tik iš produktų, kurių turime spintelėse ir šaldytuve“, - asmeninį receptą atskleidė Naomi. Jei trokštate dar didesnių iššūkių, galite išmėginti Emmos ir jos sutuoktinio Matto siūlomą variantą. „Įsivaizduokite, kad keliatės į kitą būstą, todėl gaminsite vien tik iš to, ką turite; labai smagu ištuštinti lentynas ir šaldytuvą“, - tikino išradingieji sutuoktiniai.

„Perkame negendančių prekių, pavyzdžiui, valymo priemonių, muilo, higienos priemonių dideliais kiekiais, kai jiems taikomos nuolaidos“, - pasakojo Vanessa.

Itin originaliu taupymo receptu nepabūgo pasidalinti ir Kirstie, visada, jei tik yra galimybė, įsigyjanti vyrams skirtą prekės variantą. „Paprastai šios prekės būna pigesnės“, - patikino moteris.

Johnas rekomenduoja patikrinti prekės 100 g kainą. „Tai geriausias būdas sužinoti tikrąją prekės vertę“, - teigė jis. „Tai padaryti visiškai nesudėtinga, prekybos centrai šią kainą nurodo šalia pagrindinės prekės kainos; išmėginkite šį būdą – sutaupysite tikrai nemažai“, - originaliu taupymo metodu dalijosi Johnas.

„Šaldome mėgstamą maistą ir valgome jį penktadienio vakarais vietoje patiekalų išsinešti“, - pasakojo Kristy. „Tai kur kas greitesnis ir pigesnis variantas“, - tikino ji.

Marko taupymo paslaptis – nevykti į prekybos centrą tuščiu skrandžiu. „Tai pagrindinis mano patarimas“, - sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)