Akių ligų specialistai primena, kad apsauga nuo ultravioletinių (UV) spindulių reikia rūpintis ne tik vasarą, tad pasibaigus šiltajam sezonui slėpti akinius nuo saulės – paprasčiausiai kvaila. Na, nebent jie tokie nekokybiški, kad geriau plikos akys nei labiau kenkiantis, o ne saugantis plastmasės gabalas iš turgaus.

Kol netrukdo – nerūpi

Kad tam tikras UV spindulių kiekis būtinas palaikyti bendrą organizmo sveikatą, pavyzdžiui, stiprinti imunitetą ar vitamino D sintezei, jau žinome. Taip pat daug esame girdėję ir apie kenksmingą UV spindulių poveikį, skatinantį ankstyvą odos senėjimą ir net sukeliantį piktybinių susirgimų, tokių kaip melanoma. Todėl rūpintis apsauginiais kremais nuo saulės su kuo didesniu SPF filtru, plačiakraštėmis skrybėlėmis, kepurėmis ar skėčiais, tikėtina – išmokome.

Juk visi esame bent kartą padauginę saulės vonių ar matę kaip tai nutiko draugams ir puikiai žinome, ką reiškia paraudusi, besilupanti ar perštinti nudegusi oda. Saugome ją, nes neigiamas saulės poveikis išryškėja akimirksniu, o štai žala akims ne visada pastebima iš karto, todėl rinkdamasis akinius dažnas į apsaugą nuo UV spindulių numoja ranka ir griebia pirmus pasitaikiusius.

Juk šiandien akinius nuo saulės vos už keliolika litų be vargo galima įsigyti bet kuriame prekybos centre ar turguje. Gal ir kvailas, bet toks požiūris suprantamas – žaizda nerūpi tol, kol nepradeda kelti didelių problemų.

Apsauga – būtina

UAB „Optikos pasaulis“ gydytojas oftalmologas Rimas Jakštas perspėja, kad priešingai nei visam organizmui, UV spindulių poveikis akims gali būti tik neigiamas. „Nuo saulės spindulių akis saugo blakstienos, akiduobių kraštai ir fiziologiniai refleksai – susiaurėja vyzdys, prisimerkiame ar užsimerkiame. Tačiau tokia apsauga gelbsti tik esant ryškesnei šviesai, o UV spinduliuotė intensyvi net tada, kai apsiniaukia, – aiškina gydytojas. – UVA (ilgieji) spinduliai kiaurai perskrodžia paviršinius akies sluoksnius ir pasiekia lęšiuką bei tinklainę, o UVB (trumpuosius) spindulius sugeria ragena.“

Taigi akivaizdu, kad anatomiškai pačios akys nėra pajėgios apsiginti nuo kenksmingos UV spinduliuotės ir jiems būtina kokybiška papildoma apsauga.

Pamenate lietuvių liaudies posakį „lekia, kaip akis išdegęs“? Greičiausiai jis nėra iš piršto laužtas. Didelė UV spindulių dozė akis, kaip ir odą, per kelias valandas gali „nudeginti“, t. y. pažeisti jose esančias jautrias dalis.

„Dažniausiai pasitaikantys uždegimai – fotokreatitas (ragenos) ir fotokonjunktyvitas (junginės). Nors ir nesukelia ilgalaikio žalingo poveikio ir pagyjama per keletą dienų, tokie uždegimai gana skausmingi ir sukelia regėjimo problemų“, – pasakoja gydytojas R. Jakštas.

Susirgusieji tikina esą jausmas toks, lyg akyse nuolat kažkas degtų. Užteks vieno uždegimo, kad įprastumėte visada po ranka turėti kokybiškus akinius nuo saulės. Ar protingiau iš anksto apsisaugoti, ar geriau lakstyti it akis išdegus – spręsti jums.

Vis dėlto nei minėtieji uždegimai kur kas pavojingesnis lėtinis UV spindulių poveikis, galintis sukelti akies lęšiuko drumstumą, arba kataraktą (neretai laikomą dažniausia aklumo priežastimi), padėti susiformuoti neestetiškai sparninei plėvei ar net ragenos bei junginės karcinomai (vėžiui). Neužteks kelių dienų, kad pagytumėte nuo tokio pobūdžio ligų – mažų mažiausiai teks iškentėti operaciją ir įprasti reguliariai varstyti gydytojų kabinetų duris.

„Paprastai ankstyvos stadijos akių ligos vystosi iš lėto ir iš karto ryškių problemų nesukelia. Pablogėjusį regėjimą ar kitokį diskomfortą pacientai pajunta po kelių ar net keliasdešimties metų“, – patirtimi dalijasi gydytojas R. Jakštas.

Svarbiausia – kokybiška apsauga

Vienintelė ir nepakeičiama akių apsauga – akiniai nuo saulės, tad juos renkantis svarbu žvelgti ne tik iš estetinės pusės, bet pasidomėti ir apsauga nuo UV spindulių.

„Vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad kuo tamsesnis stiklas – tuo geriau akys apsaugotos nuo saulės. Iš tiesų žvelgiant prietemoje, arba šiuo atveju – pro tamsius akinių stiklus, akių vyzdžiai išsiplečia, kad įleistų daugiau šviesos, taigi atveriamas tiesus kelias UV spinduliams. Todėl savo pacientams visada sakau, kad kur kas geriau plikos akys nei tamsūs akiniai be apsaugos nuo UV spindulių, – tikina oftalmologas.

Anot gydytojo, reguliariai nešiojantieji kontaktinius lęšius gali susigundyti kai kurių gamintojų siūlymais juos įsigyti ne tik su UV filtru, bet ir su panašiu į akinių nuo saulės patamsinimu. Vis dėlto svarbu suprasti, kad tokie kontaktiniai lęšiai negali visiškai pakeisti akinių nuo saulės, apsaugančių nuo UV spindulių ne tik akis, bet ir jautrią vokų odą bei junginę.

Būtent todėl patariama akinių nuo saulės ieškoti optikos salonuose, o ne griebti pirmus pasitaikiusius prekybos centre ar, dar blogiau – turguje, kur ne tik niekas negali užtikrinti kokybiškos apsaugos ir profesionaliai patarti, bet ir įsigyta prekė gali labiau pakenkti nei apsaugoti.

Pravartu žinoti, kad gamintojai gali rinktis skirtingus žymėjimo būdus. Europietišką kokybės standartą atitinkantys gaminiai įprastai žymimi CE raidžių deriniu, o šalia jo dažnai rasite ir šviesos pralaidumo matavimą nanometrais. Jei norite įsigyti kuo stipresnę apsaugą, reikėtų dairytis ne mažesnę nei UV-380 ar UV-400 nanometrų apsaugą turinčių akinių.

Dar vienas gana populiarus žymėjimas – klasės pagal apsaugos dydį nuo 0 iki 4, kur kuo žemesnė klasė, tuo silpnesnė apsauga nuo UV spindulių.

Vis dėlto įsiminti visus žymėjimus ir standartus gali būti gana keblu, tad daug patogiau apsilankyti optikos salone, kur rasite ir gausų asortimentą, ir kokybės reikalavimus bei naujausias mados tendencijas atitinkančius gaminius, ir galimybę rinktis pagal kainą. Čia visuomet bus savo darbą išmanančių ir patarti gebančių specialistų, kurių konsultacijos paprastai nieko nekainuoja, taigi be vargo išsirinksite individualų kainos ir kokybės santykį atitinkantį variantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją