Šiandien vykusį užsienio kalbos valstybinį brandos egzaminą sudaro 4 dalys: klausymo, skaitymo, rašymo užduotys ir kalbėjimo dalis, kurią abiturientai laikė anksčiau. Šį egzaminą laikantiems abiturientams egzaminų sesija prasidėjo dar balandžio pradžioje. Pirmąją anglų kalbos egzamino dalį, kalbėjimo užduotis, moksleiviai laikė prieš mėnesį, balandžio 4–6 d.

Kalbintiems abiturientams užduotys pasirodė lengvos

Egzaminus abiturientai laiko ne savo mokyklose, o paskirtuose egzaminų laikymo taškuose, Vilniuje jų net keliasdešimt. Užupio gimnazijos abiturientai, su kuriais kalbėjome šiandien, egzaminą laikė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje.

Viena iš pirmųjų egzamino patalpas palikusi dvyliktokė egzaminą parašė per mažiau nei dvi valandas. 10:55 moksleivė papasakojo, kad dėl egzamino nesijaudino, todėl išeina rami, tačiau sakė net nepastebėjusi, kad pro duris žengė pirmoji. Pasak jos, užduotys buvo lengvos, tad paliko tik vieną tuščią langelį atsakymų lape.

„Sekėsi gerai, buvo gana lengva.Tikriausiai todėl, kad atėjau nesijaudindama, viskas lengvai ir „pasirašė“. Nesiruošiau paskutinę naktį. Dėl rašinių, jų temos buvo gana lengvos. Viena apie savanoriavimą, o kita apie savęs motyvavimą. Galbūt buvo trikdžių dėl klausymo užduočių, dalis jų man buvo neaiškios. Vieną langelį palikau tuščią, bet nesijaudinu, kad neišlaikysiu“, – pasakojo abiturientė.

Po penkių minučių iš egzamino išėjo ir daugiau abiturientų, tačiau ir jie sakė, kad egzamino užduotys nepasirodė labai sudėtingos. Užupio gimnazijos dvyliktokas Mantas išsamiau papasakojo, kaip rašė trečiąją egzamino dalį – laišką ir rašinį.

„Laiškas buvo apie savanorystę Vilniaus muzikos dienos renginiuose, o rašinyje reikėjo paaiškinti savo nuomonę apie tai, ar mokinys gali geriau motyvuoti pats save, ar mokytojas gali geriau motyvuoti mokinį, kad šis pasiektų gerų rezultatų. Sunku pasakyti, kaip sekėsi, bet kol kas neatrodo labai tragiškai. Langelių tuščių nepalikau, paskutinę naktį nesimokiau, nes nelabai ką ir išmoksi, nebent galima pasikartoti, kokia turi būti rašinio struktūra“, – po egzamino kalbėjo dvyliktokas Mantas.

Egzaminų tvarka

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) nurodo, kad už visas egzamino užduotis kandidatai gali surinkti 100 taškų. Už kiekvieną egzamino dalį (kalbėjimą, klausymą, skaitymą, rašymą) kandidatai gali surinkti po 25 proc. viso egzamino taškų. Anglų valstybinio brandos egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Egzamino rezultatai bus skelbiami nurodant gautą bendrą kandidato taškų sumą už visas keturias (kalbėjimo, klausymo, skaitymo, rašymo) dalis ir balus.

Šiemet laikyti anglų kalbos egzaminą užsiregistravo 234 kandidatais mažiau nei praėjusiais metais. Sumažėjo ir bendras egzaminų laikymui užsiregistravusių abiturientų skaičius – jų 3 proc. mažiau nei pernai. Šiemet prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 31 640 moksleivių.

Dėl šiais mokslo metais prisidėjusių 10 papildomų ugdymo dienų daugiau brandos egzaminų, kaip ir šiandien vykstantis anglų kalbos egzaminas, rengiami šeštadieniais: pernai buvo 6, šiemet – 9.

DELFI primena, kad visų valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 d., apeliacijos dėl valstybinių brandos egzaminų rezultatų išnagrinėtos iki liepos 20 d.

Svarbu atsiminti, kad šiemet apeliacijų teikimo laikas sutrumpėja – jas bus galima pateikti ne per 3, o per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Įvyko pasikeitimų ir dėl atliktų darbų vertinimo – nuo šių metų jie pradedami vertinti elektroniniu-nuotoliniu būdu. Šiemet taip bus vertinami informacinių technologijų ir fizikos valstybinių brandos egzaminų darbai. Dėl šios priežasties moksleiviams nurodoma rašyti juodos spalvos rašalu.

Pagrindinė egzaminų sesija abiturientams baigiasi chemijos valstybiniu brandos egzaminu birželio 22 dieną.

Dvyliktoke, pasidalink savo įspūdžiais! Sakykite, ar buvo sudėtinga, ar susidūrėte su kokiais nors trukdžiais? Pasidalykite patarimais, kaip kovojote su jauduliu su kitais dvyliktokais. Savo mintis galite siųsti ir jomis su DELFI skaitytojais galite pasidalinti siųsdami el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Anglų egzaminas“!Daugiau nei 20 tūkst. abiturientų laiko anglų kalbos egzaminą

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)