Temos išmušė iš vėžių

Vasarą abiturientai pasitiko su iššūkiu – visoje Lietuvoje vyko privalomas Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas.

Šiemet abiturientai galėjo pasirinkti iš 4 temų. Dvi iš jų samprotavimo, o kitos – literatūrinės.

Samprotavimo rašinio temos buvo tokios: „Ar kvaileliai būtinai turi būti kvaili?“ ir „Ar klaidos padeda tobulėti?“. O literatūrinio rašinio temos buvo šios: „Motinos paveikslas literatūroje“ ir „Kelionės prasmė literatūroje“.

Dauguma Vilniaus Užupio gimnazijoje egzaminą laikiusių abiturientų tikino, kad lengviausia tema „Ar klaidos padeda tobulėti?“. Dauguma DELFI kalbintų abiturientų rinkosi būtent šią temą.

Tik šiek tiek po 11 valandos Vilniaus Užupio gimnazijos duris užvėręs abiturientas patikino, kad jam tikrai užteko 2 valandų parašyti 500 žodžių rašinį. Vaikinas sakė pasirinkęs samprotavimo rašinio temą „Ar klaidos padeda tobulėti“ ir tikisi egzaminą išlaikyti itin gerai – surinkti tarp 100 ir 90 procentų.

Po kelių minučių išėjo ir abiturientas Donatas. Šis nusijuokė, kad jei jį pamatytų jo lietuvių kalbos mokytoja – užmuštų. Mat ši savo moksleiviams visad kartoja, kad reikia egzaminą baigti paskutinę minutę.

„Išsirinkau temą „Motinos paveikslas literatūroje“. Tai buvo literatūrinis rašinys. Sekėsi pakankamai gerai. Tikiuosi gauti kuo daugiau. Gal surinksiu 60-70. Mano lietuvių kalbos kalbėjimo įskaita buvo apie tragiško likimo moters paveikslą literatūroje. Vakar sėdėjau ir tikėjausi, kad bus tema apie moterį. Man pasisekė“, – atvirauja vaikinas. Donato pasirinktai temai rekomenduojami autoriai buvo Jurgis Savickis ir Šatrijos Ragana. Tačiau Donatas tikina, kad nesirėmė nė vienu rekomenduojamu autoriumi.

Pasiteiravus, ką studijuoti planuoja Donatas, šis atsako, kad dar tikrai nežino. Šiek tiek pagalvojęs, vaikinas sako, kad stos į logistikos studijas arba tarnaus kariuomenėje.

Abiturientė Agata atviravo, kad visai ne tokių temų tikėjosi ir joms nebuvo pasiruošusi. „Rinkausi temą „Ar klaidos padeda žmogui tobulėti?“. Rėmiausi Mariaus Katiliškio kūriniu „Miškais ateina ruduo“. Net nežinau kiek gausiu. Buvo sunku sudėlioti mintis. Galėjau parašyti ir geriau, bet gal 50 surinksiu. Manau, kad nebuvau pasiruošusi tokioms temoms, kurias gavome.

Kai pamačiau temas, buvo gaila, kad negaliu rašyti literatūrinio rašinio. Tokių rašinių rašiau labai mažai ir nebuvau pasiruošusi. Bet jų temos daug lengvesnės. Samprotavimo temos buvo sunkesnės“, – po egzamino sakė abiturientė Agata.

Temą spėjo pamiršti dar neišėjęs iš mokyklos

Tačiau ne visi DELFI kalbinti abiturientai jaudinosi dėl egzamino ir jo temų. „Rinkausi pačią pirmą samprotavimo temą“, – išėjęs iš gimnazijos drąsiai pareiškė abiturientas Žanas. Pasiteiravus, kokia tai buvo tema, vaikinas pasimetė ir ėmė draugų prašyti pagalbos, mat tikina, kad jau ir spėjo pamiršti.

Pasirodo, abiturientas irgi rašė tema „Ar klaidos padeda žmogui tobulėti?“. „Man ši tema atrodė lengviausia. Rėmiausi Jonu Biliūnu, žymiu krepšininku Allen Iverson ir Albert Camus. Man svarbiausia išlaikyti, man vienodai kiek surinksiu. Noriu studijuoti, bet dar nežinau ką“, – sako Žanas. Abiturientas tikina, kad egzaminui buvo pasiruošęs, tačiau šypteli, kad jo lietuvių kalbos mokytoja tikrai nesutiktų.

„Puikiai sekėsi, geriau nebūna. Galvojau, kad temos bus sunkios, bet buvo labai lengvos. Rašiausi apie „Motinos paveikslą literatūroje“. Šią temą pasirinkau, nes šiandien vaikų diena, o apie motiną rašyti buvo neįmanoma. Iš šio egzamino tikiuosi gauti... kiek mažiausiai galima gauti, 30 balų? Tai 30. Buvo lengva, bet kam reikia daugiau?”, – sako abiturientas Danielius.

Adomo Mickevičiaus licėjaus abiturientai išėję iš Užupio gimnazijos puolė juoktis, kad temų tikrai jau nepamena. „Tikėjausi, kad nebus temos apie Tėvynę. Ačiū Dievui, kad ir nebuvo. Temos gan lengvos. Pasirinkau temą „Ar klaidos padeda žmogui tobulėti?“, – sako vardo nepanorusi sakyti abiturientė. Kartu su ja išėjęs kitas abiturientas jaučiasi gerai, tačiau jo norimas rezultatas – išlaikyti egzaminą. „Svarbiausia, kad išlaikyčiau egzaminą“, – sako vaikinas.

Abu abiturientai tikina, kad prieš egzaminą vargiai miegojo. „Galvojau išgerti valerijono tablečių, bet nusprendžiau, kad nereikia. Prieš šį egzaminą buvo daugiausiai nerimo. Prieš kitus – ne taip“, – sako A. Mickevičiaus licėjaus abiturientė.

Jau kraunasi lagaminus

Dauguma kalbintų abiturientų tikino, kad dar nežino, ką studijuos, bet studijuoti – tikrai nori. Tačiau pasitaikė ir abiturientų, kurie puikiai žino, ką veiks po mokyklos baigimo. Abiturientė Ieva pasirinko temą „Kelionės prasmė literatūroje“. „Sekėsi neblogai, bet parašiau labai greitai, todėl išsigandau. Kompiuteriu naudojausi 20 minučių, juk yra daug kūrinių, visko atsiminti neįmanoma“, – teigia mergina.

Tačiau dėl egzamino rezultatų ji visai nesuka galvos – Ieva jau yra įstojusi į universitetą Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Jau įstojau į Amerikos Ohajo valstijos „Miami university“. Ten studijuosiu marketingą ir verslo vadybą. Amerika visą vaikystę buvo svajonių šalis. Aš jau įstojus. Iš tiesų, man šito egzamino net nereikia“, – šypteli mergina. Anot jos, egzaminą pasirinko laikyti, nes niekada neaišku, kas nutiks ateityje.

Panašiai jaučiasi ir abiturientė Kristina. Mergina pasakoja, kad laiko egzaminą tik tam, kad nesipyktų su tėvais. „Anglijoje studijuosiu aktorystę. Man tereikia pažymos, kad baigiau mokyklą. Man rezultatai visai nerūpi, bet tėvai nori, kad pabaigčiau gerais pažymiais. Daug nesistengiau, nes lietuvių kalbos daug naudoti ateityje neketinu. Rašiau tema „Kelionės prasmė literatūroje“”, – sako abiturientė Kristina.

Beveik 30 tūkstančių abiturientų laikė egzaminą

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti registravosi 18 416 kandidatų. Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą registravosi laikyti 10 616 kandidatų.

Egzamino metu moksleiviai gali naudotis dabartinės lietuvių kalbos žodynu. Šiais metais galioja ir praėjusiais metais atsiradusi naujovė: nuo 10 valandos moksleiviai gali naudotis kompiuteriu: kompiuteriu iš viso kiekvienas gali naudotis 20 minučių (arba vieną kartą ne ilgiau kaip 20 minučių, arba du kartus po 10 minučių).

Taip pat šeštadienį vykdomas lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinis brandos egzaminas.

Iki birželio 1 dienos jau vyko užsienio kalbos, chemijos ir informacinių technologijų egzaminai. Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis birželio 20 dieną, pakartotinė – liepos 11 dieną.

2019 metais abiturientai, kurie nori stoti į universitetą ar kolegiją, turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos brandos egzaminus.

2019 metais stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus atsižvelgiama į mokomųjų dalykų metinių įvertinimų vidurkį. Į universitetus galės būti priimami stojantieji, kurių penkių privalomų mokytis dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis kaip 7, į kolegijas – ne mažesnis kaip 6.

Dvyliktoke, kaip sekėsi? Pasidalink, kas buvo lengviausia ir sunkiausia? Kokios mintys aplankė po egzamino? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Lietuvių kalba“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)