Prieš kelerius metus pasirodę A+++ klasės prietaisai turėjo užkariauti Lietuvos rinką, tačiau kol kas tai neįvyko. Koją jų populiarumui pakišo didelė gaminių kaina, kadangi A+++ energetinės klasės buitinė technika vis dar gerokai brangesnė už A+ ar A++ klasėms priskiriamus prietaisus.

Šiuo metu pasaulio pripažintų, patikimų ir kokybiškų gamintojų A+++ klasės skalbyklė parduotuvėse kainuoja nuo 1199, 99 Lt, šaldytuvas – nuo 1999,99 Lt, indaplovė – nuo 1899,99 Lt, orkaitė – nuo 1699,99 Lt.

Sutaupyti galima ir daugiau nei 200 Lt per metus

Bendrovės „Avitelos prekyba“ prekybos vadovas Ramūnas Gudauskas pasakojo, kad skirtingų klasių kainų skirtumas šiai dienai nėra toks ženklus, kaip prieš kokius 5 ar 10 metų.

„ECO tendencija sparčiai populiarėja, tad išskirti konkretų A+++ klasės pirkėją būtų itin sudėtinga. Dažniausia pirkėjas reikalauja A klasės, o toliau mūsų profesionalių pardavėjų- konsultantų pareiga paaiškinti, kad vertingiausias produktas yra aukštesnės A++ ar A+++ klasės ir kainų skirtumas nėra didelis, o nauda akivaizdi“, - patikino R. Gudauskas.

Jis pasakojo, kad vartotojai darosi sąmoningesni, tad ir jie savo ruožtu stengiasi mokyti taupyti elektros energiją.

R. Gudauskas
Skirtumas yra ženklus – įsigiję A+++ klasės prietaisą bei pakeitę juo D klasės seną šaldytuvą, sutaupytumėte net iki 277 Lt.

„Siūlome jiems nelaukti ir padaryti sprendimą – atnaujinti ekonomiškai ir energetiškai neefektyvią techniką į pažangesnę. A+++ energetinės klasės šaldytuvo, sunaudojančio apie 145 kW per metus elektros energijos išlaidos siekia apie 73 Lt. A klasės šaldytuvas sunaudoja apie 300 kW, tad už elektros sąnaudas sumokate apie 350 Lt. O D klasės šaldymo prietaiso, suvartojančio per metus 650-700 kW elektros energijos, jums kainuos apie 350 Lt. Skirtumas yra ženklus – įsigiję A+++ klasės prietaisą bei pakeitę juo D klasės seną šaldytuvą, sutaupytumėte net iki 277 Lt“, - patikino R. Gudauskas.

Papildomas pliusas – 10 proc. mažiau energijos

Prekybos tinklo „Topo centras“ atstovė Lina Mažeikienė pasakojo, kad aukščiausios energetinės klasės prietaisų kaina nuo prietaiso, turinčio žemesnę energetinę klasę, gali skirtis 100-300 Lt ar daugiau, priklausomai nuo gamintojo.

„Visi pirkėjai skirtingi, tačiau pastebime, kad vis dažniau pirkėjai paskaičiuoja, kiek sutaupys per metus, ir įvertina, kad didesnė aukštesnės energijos klasės prietaiso kaina per keletą metų atsipirks“, - patikino L. Mažeikienė.

Pasak jos, kuo daugiau pliusų prie A raidės, tuo prietaisas vartoja mažiau energijos. Apytiksliai vertinama, kad kiekvienas papildomas pliusas reiškia apie 10 proc mažesnes energijos sąnaudas.

„A klasės 7 kilogramus skalbinių talpinanti džiovyklė per 10 metų leis sutaupyti elektros už daugiau nei 2000 Lt, t.y, apie 200 Lt per metus, lyginant su B klasės tiek pat skalbinių talpinančia džiovykle. A+++ klasės 8 kilogramų talpos skalbyklė per 10 metų leis sutaupyti elektros už daugiau nei 800 Lt, t.y, apie 80 Lt per metus, lyginant su A klasės 8 kilogramų skalbykle. Šaldytuvas-šaldiklis, iki 300 l talpos – A+++ klasės, sutaupys apie 900 Lt per 10 metų. Tai yra, 90 Lt per metus, lyginant su A klasės šaldytuvu-šaldikliu. A+++ klasės šaldiklis (vertikalus, iki 300l talpos) sutaupys apie 500 Lt per 10 metų lyginant su A klasės šaldikliu“, - pasakojo specialistė.

Atsiperka per 2-4 metus

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos Vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas pasakojo, kad šaldytuvų kategorijoje, per metus 0,3 proc. nuo parduoto kiekio yra A+++ klasės produktai. Tuo metu A+++ klasės skalbyklių pardavimai sudarė beveik 20 % nuo bendro parduoto kiekio vienetais.

Specialisto teigimu, šie gaminiai atsiperka per maždaug 2-4 metus.

Laurynas Vilimas

„Vis daugiau gamintojų siūlo ir akcentuoja energijos efektyvumą, o kainos skirtumas tarp aukštesnės ir žemesnės energijos klasės prietaisų mažėja. Tai, kas anksčiau buvo prabanga (kaina galėjo skirtis net iki 1000Lt), dabar po truputį tampa norma“, - patikino L. Vilimas.

Anot jo, naudojat aukštesnės klasės produktus, per metus galima sutaupyti tikrai ženklią sumą pinigų. Ženkliausias sutaupymas pasiekiamas naudojant būtent šaldytuvus ir džiovykles.