Anot drabužių ir aksesuarų kūrėjo, tipinio dizainerio portreto nupiešti negalima. Visi jo pažįstami kolegos – labai skirtingos asmenybės, tačiau savo darbus jie atlieka gerai. Tad bene svarbiausios savybės busimam dizaineriui – kūrybiškumas ir įgimtas talentas.

Pataria išvykti į užsienį

Jis pats tikina pažįstantis nedaug jaunų ir talentingų dizainerių, tačiau mano, kad daugelis jų šiuo metu galbūt mokosi ar dirba užsienyje, tad apie juos išgirsime ateityje.

„Aš manau, kad tai tik laiko klausimas. Koks jiems tikslas čia Lietuvoje garsinti tai, kad jie dirba Londone, mados namuose? Tokiam darbui reikia skirti labai daug energijos. Dabar visi keliai atviri. Jeigu tu nori rimtai užsiimti realiu mados verslu, turi važiuoti į mados sostines – Paryžių, Londoną, Niujorką ar Milaną. O Vilnius ar Lietuva visada bus šiek tiek kuklus šiuo klausimu kraštas“, - patikino dizaineris.

A. Pogrebnojus pabrėžė, kad šioji taisyklė gali turėti išimčių. Anot jo, kartais gimsta ir tokių talentų, kurių niekas negali užgožti – jis vis tiek prasimuš.

Likusiems Lietuvoje jauniesiems talentams A. Pogrebnojus patarė išbandyti visas gyvenime suteikiamas progas. Pavyzdžiui, dalyvauti užsienyje vykstančiuose konkursuose ir kursuose. O pats – su šypsena prisiminė laikus, kuomet apie tokius dalykus net negalėjo pasvajoti.

„Prieš 20 metų mums iš užsienio parvežtas mados žurnalas buvo kažkas tokio. O dabar visi keliai yra atviri“, - pasakojo A. Pogrebnojus.

Nereikia klausyti pilkos masės

Tačiau Lietuvoje dizaineriai turi ne tik „prasimušti“, bet ir už savo idėjas gerokai pakovoti. Anot A. Pogrebnojaus, neretai jam tenka išgirsti nuomonių, kad dizaineris – iš viso nėra profesija.

„Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad dizaineris iš viso yra kažkas neaiškaus. Aš nemanau, kad tai profesija, skirta žmonėms, kurie laikosi kokių nors stereotipų. Jeigu laikaisi stereotipų, turėtum būti teisininkų“, - šyptelėjo dizaineris.

Jo teigimu, tėvai vaikų profesijos pasirinkimui negali daryti jokios įtakos. Dizaineris patarė neklausyti ir to, ką šneka bendra masė.

„Visuomenės nuomonė yra labai subjektyvi ir dažniausiai pasireiškia tik komentarų rašymais internetinėje erdvėje. Jeigu kažkokia bobutė ar diedukas kažką burba, tai tegul burba. Jeigu tėvai gali daryti įtaką vaikams, ką jiems dirbti, tai ką, jie po to ir žmoną ar vyrą tam vaikui rinks? Tą įtakos darymą aš galiu suvokti tik tokiu atveju, jei tėvai turi imperiją, kurią po to vaikas turėtų paveldėti“, - patikino dizaineris.

Lietuvoje žmonės – ypatingai kūrybiški

Anot jo, sunkiausia jo darbe yra ne sukuti idėją ar ją realizuoti, bet produktą parduoti. Tačiau kaip jam tai pavyksta, prasitarti nesutiko.

„Mada nėra vien tik toks menas, kai tu kažką padarai ir vėliau prie to daikto svaigsti. Tu jį turi parduoti, kad galėtum kurti kitą. Tai padaryti sudėtinga ne tik jauniems dizaineriams, bet ir mums, dabar dirbantiems ir kuriantiems Lietuvoje. Reikia būti aktyviam, dalyvauti visur, mokytis ne tik dizaino, bet ir komunikacijos, pardavimo. Tą mes išmokome patys ir tai labai asmeniška. Negali visiems pasakyti, ką reikia daryti. Jeigu visi tai sužinoti, visi ir būtų sėkmingi. Dabar tokiais yra tik vienetai“, - patikino A. Pogrebnojus.

Jis patikino, kad ir jam būna dienų, kuomet idėjų tiesiog nekyla. Tuomet jį į priekį veda noras kovoti už būvį ir jaučiama konkurencija.

„Tas žmogus, kuris yra laisvas ir sėkmingai kuria, nenuostabu, kad sukelia visuomenės pavydą ir pasipiktinimą. Pradedantiems dizaineriams reikėtų mažiau klausytis įvairių patarimų ir elgtis taip, kaip nori. Jeigu pasiseks, bus gerai“, - nedaugžodžiavo dizaineris.

Jis tikisi, kad ateityje Lietuvos dizaineriams seksis dar geriau, nes mūsų tautiečiai – labai kūrybiški.

„Jei sugeba čia išgyventi, tai žmonės tikrai yra kūrybiški. Su tokiomis kainomis, kaip yra čia, norint išgyventi reikia būti ypatingai kūrybiškam“, - šyptelėjo dizaineris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)