Pasivyti pirmosios vietos nugalėtoją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, socdemai daugiamandatėje apygardoje jau neturi galimybių.

„Tikrai aš visada prisiimsiu atsakomybę, nes niekada nesiekiau gyvenime užimti aukštas pareigas. Bet pasakysiu po antro turo“, - žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Socdemų lyderis anksčiau yra sakęs, kad jeigu partija iškovos mažiau mandatų nei turi dabar, jis atsistatydins. Šiuo metu socialdemokratai Seime turi 40 parlamentarų. Sekmadienį ryte A. Butkevičius kalbėjo apie 35-40 mandatų.

Šiuo metu šis tikslas lieka neaiškus. Ar A. Butkevičius trauksis iš partijos pirmininko pareigų? „Kol kas šiandien nepasakysiu“, - atsako premjeras.

Premjeras taip pat sukritikavo Vyriausiosios rinkimų komisijos darbą, kadangi pirmieji rezultatai pradėjo plaukti praėjus trims-keturioms valandoms po apylinkių uždarymo, kai ankstesniuose rinkimuose tokiu metu jau aiškėdavo situacija.

Remiantis A. Butkevičiumi, VRK turėjo rimčiau pasiruošti rinkimams.

Pasiteiravus, kas galėjo lemti socialdemokratų nuosmukį, A. Butkevičius aiškino, kad socdemai buvo valdžios partija, todėl jiems buvo sunkiau.

„Lėmė tai, kad tie, kurie valdžioje, per visus rinkimus nesulaukia tokio pasitikėjimo, kokio sulaukia partijos, kurios yra naujos arba dirba opozicijoje.

Ir, aišku, galbūt visuomenė tikėjosi greitesnių tam tikrų žingsnių, o kita priežastis, reikia pripažinti, ta politinė tokia pasakyčiau skandalų sukurta aplinka, apie ką pastaruoju metu buvo kalbama, ir drąsiai galiu teigti, kad daug kas buvo sukurta, prasilenkia su tikrove, tai irgi davė tam tikrą poveikį“, - sakė A. Butkevičius.

Versijos nesutampa

Apie 2 val. nakties A. Butkevičius išvyko namo. Neoficialiais duomenimis, naktį LSDP lyderis Algirdas Butkevičius sulaukė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato į premjerus Sauliaus Skvernelio skambučio.

S. Skvernelis DELFI patvirtino sulaukęs skambučio iš Lietuvos socialdemokratų partijos lyderio Algirdo Butkevičiaus.

„Jis man skambino. Nieko neaptarėme, jokių klausimų. Tik pasveikino. Pasimatysime kitą savaitę“, – sakė S. Skvernelis.

Tiesa, konkrečiai susitikimo laiko jis aiškino kol kas nesusitaręs. Pasak S. Skvernelio, pokalbis buvo trumpas.

„Mes su premjeru dažnai bendraujame, susitinkame reguliariai“, – neslėpė jis.

Savo ruožtu Ramūnas Karbauskis DELFI sakė nesulaukęs jokių partijų lyderių skambučių ir niekam neskambinęs pats.

„Aš labai džiaugiuosi žmonių sprendimu. Tikiuosi, palaikymas išliks ir antrajame ture toks pat didelis. Tikiuosi, turėsime frakciją, kuri beveik bus dauguma. Dabar skaičiuojant – per 60“, – sakė jis.

R. Karbauskis neslėpė – tai gerokai viršijo jo lūkesčius.

„Tačiau mes buvome tam pasiruošę, mes esame tam pasiruošę ir, manau, žmonės nenusivils tuo mums suteiktu pasitikėjimu“, – sakė jis.

Pas socialdemokratus atvyko V. Mazuronis ir K. Daukšys

Po pusiaunakčio pas socialdemokratus buvo užsukę Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis ir parlamentaras Kęstutis Daukšys. DELFI klausiamas, kodėl atvyko, V. Mazuronis išsisukinėjo nuo atsakymo: „Pasakykit nors vieną priežastį, kodėl turėčiau neatvykti?“

Darbo partija, pagal preliminarius rezultatus, vos patenka į Seimą su apytiksliai 5-6 proc. balsų.

Politikas nesutiko atsakyti, apie ką ketina kalbėti su socialdemokratų lyderiu, premjeru A. Butkevičiumi. Vienas socdemų atstovas V. Mazuronio pasirodymą pavadino blefu. Tai išties gali būti bandymas pademonstruoti, kad dabartinė valdančioji koalicija išlieka vieninga.

„Koalicijos partneriai atvažiuoja pas koalicijos partnerius pasveikinti su demokratijos pergale, rinkimais“, - sako V. Mazuronis.

Ar politikai kartu liūdės? „Ir liūdėsim, ir džiaugsimės“.

„Visas gyvenimas eina bangomis: būna liūdniau, būna linksmiau“, - tęsė V. Mazuronis, kuris nevedė Darbo partijos Seimo rinkimuose, bet liko Europos Parlamento nariu.

Suskaičiavus duomenis iš 1452 (iš 1996), toliau pirmauja Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, turinti 23,58, antrieji - TS-KLD - 18,57, treti socialdemokratai su 15,25 proc., Liberalų sąjūdis 7,54 proc., „Tvarka ir teisingumas“ – 6,26, Lenkų rinkimų akcija - 5,89 ir Darbo partija - 5,45 proc., N. Puteikio koalicija jau turi 6,09 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)