Laimei, avarijos kai kurių vairuotojų gyvenime labai retos, tačiau būtent todėl joms įvykus žmogus dažnai yra išsigandęs, o kartais net ištiktas šoko, todėl negali logiškai mąstyti.

Portalas mirror.co.uk skelbia 6 dalykus, kuriuos būtina padaryti įvykus avarijai.

1. Sustokite

Pirmas dalykas, kurį turite padaryti įvykus avarijai – sustoti. Pasišalinimas iš įvykio vietos traktuojamas kaip nusikaltimas.

Jei incidento metu niekas nenukentėjo ir nėra sužeistųjų, apsikeiskite su kitu vairuotoju vardais ir adresais nepriklausomai nuo to, kuris iš jūsų yra kaltas. Savo tikrųjų duomenų nuslėpimas gali jums pridaryti rimtų bėdų su teisėsauga, tačiau jei žala nedidelė, policijai skambinti nereikia. Pakaks užpildyti eismo įvykio deklaraciją.

2. Įsitikinkite, kad visi saugūs

Jei po incidento automobilis atsidūrė pavojingoje padėtyje ar blokuoja važiuojamąją kelio dalį, įsitikinkite, kad visi keleiviai išlipo iš transporto priemonės ir įspėkite artėjančius automobilius, kad kelyje yra kliūtis.

Darydami visa tai naudokitės sveiku protu ir logika. Nepulkite iš transporto priemonės ištraukinėti sunkiai sužeisto asmens. Taip pat nestatykite savęs ar kito žmogaus į pavojų bandydami įspėti kitus, atvažiuojančius automobilius.

3. Praneškite policijai

Jei po incidento kitas vairuotojas pasišalina iš įvykio vietos, būtinai praneškite policijai. Taip pat policiją būtina kviesti tuo atveju, jei kitas vairuotojas nesutinka pateikti savo duomenų, nesutariate, kas kaltas dėl avarijos arba yra sužeistųjų.

Jei matote, kad incidento metu kažkas sunkiai nukentėjo ar susidariusi situacija kelia grėsmę, kuo skubiau skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Jei pildėte eismo įvykio deklaraciją, apie eismo įvykį savo draudimo kompanijai turite pranešti kaip įmanoma greičiau.

4. Apgalvokite, ką sakote

Venkite atsiprašinėjimo ar kaltės prisiėmimo vos po incidento, nes tai gali būti panaudota prieš jus. Palaukite, kol paaiškės visos priežastys, kodėl įvyko nelaimė ir kol pats atsigausite po šoko bei nereaguosite į viską taip emocionaliai. Bet kam, kas dar dalyvavo eismo įvykyje, turite pasakyti savo vardą, pavardę, adresą ir paskambinti greitajai pagalbai, jei to reikia.

5. Sužinokite kito vairuotojo duomenis

Paklauskite vardo, pavardės, adreso ir telefono numerio vairuotojo, kuris dalyvavo avarijoje. Įsitikinkite, kad transporto priemonė registruota būtent šio vairuotojo vardu. Jei ne, išsiaiškinkite, kas automobilio savininkas ir taip pat užsirašykite jo duomenis.

Pasižymėkite eismo įvykyje dalyvavusio automobilio markę, modelį, spalvą ir valstybinius numerius. Taip pat turėtumėte užsirašyti datą ir laiką bei gauti įvykį mačiusių liudininkų kontaktinius duomenis.

6. Nufotografuokite

Tikėtina, kad jūs arba įvykio liudininkas incidentą galės nufotografuoti telefonu. Fotografijas darykite skirtingais kampais, kad būtų aiškiai matomos detalės ir padaryta žala.

Jei nufotografuoti galimybės neturite, nupieškite, kokiose pozicijose yra automobiliai, pasižymėkite, koks buvo oras ir eismo sąlygos, ar kas nors patyrė sužalojimų. Tai jums vėliau padės prisiminti, kaip iš tiesų viskas vyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)