Businessinsider.com rašo, kad verslo pradžioje visą savo laiką ir pastangas reikės investuoti į idėją, kuri nebūtinai pasiteisins, ir kad eidami tikslo link padarysite labai daug klaidų. Ekspertai neslepia, kad rizika susimauti didelė: remiantis „Gallup“ apklausų duomenimis, beveik pusė naujų verslų per pirmuosius penkis veiklos metus žlunga.

Siekdamas padėti jauniesiems verslininkams, Businessinsider.com pateikia keletą patarimų, kurie gali padėti jauniesiems verslininkams išvengti liūdnos bankroto lemties.

Nepervertinkite konkurentų veiksmų

Konkurencija yra neišvengiama. Dėl to labai svarbu suprasti, kaip veikia jūsų rinka ir pagrindiniai jos žaidėjai. Labai dažnai jaunieji verslininkai akimirksniu bando reaguoti į kiekvieno konkurento veiksmus, tačiau svarbu nepasiduoti kitų įtakai. Tai yra klaida. Verčiau laikytis savo konkurencinio pranašumo – to, kas išskiria jūsų verslą iš kitų verslų –, nei mažinti kainas, juodinti konkurentus arba neapgalvotai pertvarkyti rinkodaros strategiją.

Sakoma, kad reikia ištirti konkurentus. Privalu juos sekti socialinėse medijose, taip pat patartina užsiregistruoti paieškos sistemos „Google“ pranešimus, kuriuos gausite kiekvieną kartą, kai tik konkurentai bus paminėti žiniasklaidos priemonėse. Patariama daugiau dėmesio ir laiko skirti konkurentus dėl jūsų paslaugos ar daikto metusiems klientams: jie gali padėti sužinoti konkurentų silpnybes.

Kasmet užsibrėžkite po vieną tikslą

Jei nesate nusimatęs vieno metinio tikslo, tikrai verta apie jį pagalvoti. Tikriausiai nusistebėsite ir pasakysite, kad turite nusimatęs apie šimtą tikslų, tačiau patyrę verslininkai pataria nebandyti apžioti per daug vienu kartu, antraip persitempsite ir pradėsite dirbti neproduktyviai. Dėl to ir verta nuspręsti, kas taps jūsų prioritetu. Gal atnaujinsite parduotuvę, perdažydami sienas ir įsigydami naujus baldus? Bandysite užkariauti socialines medijas? O gal tobulinsite klientų aptarnavimo sistemą? Verta pasidaryti metinį veiksmų planą ir kiekvieną mėnesį apžvelgti progresą.

Atraskite tinkamas technologijas

Pradėdami verslą, susidursite su daugybe naujų technologinių produktų ir paslaugų, tarp kurių labai lengva pasiklysti. Pasirinkite tik labiausiai tinkančius jūsų verslui ir atitinkančius turimą biudžetą.
Kiekvieną savaitę arba kas mėnesį apgalvokite, kas nebepatogu, kas kliudo plėtrai ir tada pabandykite surasti priemones, galinčias pakeisti situaciją. Tarkime, jei negalite greitai sureaguoti į klientų elektroninius laiškus, gal galite tai pakeisti pasisamdydami šias paslaugas siūlančią bendrovę ar žmogų.

Nebijokite klausti prieš priimdami sprendimą ir įsipareigodami. Domėkitės, ką gausite pirkdami paslaugą, kokią pridėtinę vertę ji sukurs. Ar tai būtų išmaniosios sistemos telefonui, ar tinklo apsaugos sistema, kiekvienas technologinis patobulinimas turi vesti jus pagrindinio tikslo link – verslo augimo ir plėtros link.

Raskite gerą mentorių

Tik pradėjus kurti savo verslą, patartina rasti žmogų, turintį panašios patirties versle ir galintį pagelbėti patarimais. Taip pat mentorius gali užduoti nepatogių klausimų, padėti išvengti dažnai daromų klaidų ir duoti vertingų patarimų, jei tik jis kažkada yra patyręs tai, ką dabar patiriate jūs.

Surasti tinkamą mentorių nelengva, tačiau tam dabar sukurta labai daug įrankių. Visų pirma verta peržiūrėti socialines medijas, panaršyti profesionalų tinkle „LinkedIn“, nueiti į renginius, kuriuose galite sutikti jūsų srities specialistų, verslininkų. Tada jau reikės kūrybingai prisistatyti: galite su juo pasidalinti žinute socialiniame tinkle „Twitter“ ir pažiūrėti, kur diskusija ar užsimezgęs pokalbis nuves.

Galiausiai, kai jau rasite tinkamą žmogų ir gausite jo sutikimą, verta suprasti vienas kito lūkesčius. Turite atvirai pasisakyti, ko norite iš šio bendravimo, kaip dažnai susitiksite. Jei lūkesčiai sutaps, tai tokia partnerystė bus naudinga abiem pusėms.

Suvaldykite kylančią įtampą

Verslo kūrimas gali pareikalauti ne tik fizinių, bet ir dvasinių pastangų. Tai ne tik ilgas darbo valandas, bet ir daug netikrumo į gyvenimą įnešanti veikla. Dėl to labai svarbu stebėti savo energingumą, nuotaiką ir jau nuo pat verslo pradžios aktyviai ieškoti būdų, kaip sumažinti stresą.

Prieš visa galva pasineriant į verslą, nusibrėžkite ribas: nusistatykite fiksuotas darbo valandas, nes darbas ištisomis paromis, nepaisant poilsio režimo, „sudegins“ verslumą. Rekomenduojama atrasti kasdieninę atpalaiduojančią veiklą, pakraunančią energijos ir jėgų. Ja gali tapti ir joga, ir meditacija, ir pasivaikščiojimai, ir knygos skaitymas.

Ir galiausiai, nors visko norite imtis pats, išmokite atpažinti situacijas, kai jums išties reikia pagalbos. Tarkime, turite sukurti savo tinklalapį, jei to padaryti pats nemokate, tai geriau nedaužyti sienos galva ir pasisamdyti tai išmanančius specialistus. Laikas ir energija nėra tie ištekliai, kuriuos galima švaistyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)