Vis dėlto, Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas nemano, kad statistika yra svarbiausias rodiklis kovoje su brakonieriais.

Pagrindinis šiemet Aplinkos ministerijos iškeltas tikslas gyvosios gamtos apsaugos srityje yra padidinti grubių pažeidimų išaiškinamumą 30-ia procentų.

„Mūsų tikslas yra grubūs pažeidimai. Inspektoriai sunkiai dirba ir nustato labai daug pažeidimų, bet aš asmeniškai nesu linkęs jų darbo vertinti pagal surašytų protokolų skaičių ir baudas. Esmė tame, kad reikia grubių pažeidimų – gaudymo tinklais, brakonieriavimo elektra, žvėrių gaudymo kilpomis, reikia išaiškinti daugiau. Turime daugybę atvejų, kai randami tinklai, bet nerandame kas juos pastatė“, – sakė ministras K. Trečiokas.

Tokie grubūs pažeidimai yra viena skaudžiausių temų aplinkosaugos srityje. Gyvūnai ne tik pasmerkiami nehumaniškai mirčiai, bet ir organizuotos nusikaltėlių grupės taip apiplėšinėja visuomenę, beatodairiškai naikindami bendrus gamtos išteklius.

„Čia yra viena, kai koks berniukas neleistinoje vietoje užmeta meškerę, bet mes turime ir tokių atvejų, kai gerai organizuoti vyrai su kaukėmis atvažiuoja ir brakonieriauja. Jie žino, kad mūsų techninės priemonės yra pažengusios, todėl imasi tokių gudrybių. Mes čia nesustosime ir toliau aprūpinsime inspektorius, kad jie neatsiliktų nuo pažeidėjų“, – sakė K. Trečiokas.

Iškeltam tikslui pasiekti priemonių yra jau šiandien, nebūtina inspektorių apginkluoti automatais iš naujo, kai tai dar visai neseniai buvo. Vienas paprasčiausių būdų yra jau dabar tinkamai išnaudoti turimų apsaugos priemonių sistemą – sistemingai analizuoti pareigūnų darbo gyvosios gamtos apsaugos srityje rodiklius, priimti atitinkamus organizacinius, personalo, finansinius ir kitus sprendimus.

„Sėkmingai veikia Aplinkos ministerijos dispečerinė, būdravimo sistema taip pat veikia sėkmingai, turime daugiau kaip 700 neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių armiją. Reikia skelbti rimtą karą ir šį procesą padaryti galutiniu bei negrįžtamu“, – sakė ministras.

Ministro planuose – ir naujas, aplinkos apsaugos sistemoje netaikytas ginklas.

„Dabar dar anksti kalbėti, bet turiu idėją, kad Aplinkos ministerijoje atsirastų padalinys, kuris užsiimtų ikiteisminiais tyrimais. Reikia pareigūnų, kurie padėtų teisininkams išaiškinti aplinkosaugos specifiką. Teisininkams dažnai būna sunku įsikirsti į ją. Matysime, ar pritars mums, ar ne, bet esu įsitikinęs, kad tų pareigūnų išlaikymas mums vos ne akimirksniu atsipirktų“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Ministro teigimu, galutinis ministerijos tikslas yra tiek šiurkščių, tiek nešiurkščių pažeidimų skaičiaus mažėjimas, nes tik racionaliai naudojant gyvūnijos išteklius, jiems bus sudarytos sąlygos atsikurti natūraliai.

Šaltinis
Projektas „Aplinkosauga“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)