Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas Darius Liepis papasakojo kaip jų gyvenimą palengvina technologijos – konkrečiai, naktinio matymo prietaisai.

„Tamsoje taip paprastai brakonieriaus nepagausi. Pavyzdžiui, sėdi pasaloje ir matai šviesos ruožą – brakonierius šviečiasi lempa. Iš to nenustatysi, į kurią pusę brakonierius nuėjo, bet termovizoriai leidžia jį rasti. Tada kai tyliai prieini iš už nugaros – išsigąsta visi brakonieriai“, – pasakojo D. Liepis.

Anot jo, naktinio matymo įranga nepakeičiama ir tramdant tinklus statančius pažeidėjus. Nors tinkle aklinoje tamsoje jokia įranga negali nufotografuoti, bet labai gerai matosi specifiniai pažeidėjų judesiai, kai jie leidžia tinklus į vandenį.

D. Liepis atskleidė, kad dėl šios įrangos atsiranda ir nepatogumų. Akys nebespėja greitai adaptuotis prie tamsos.

„Žiūrėdamas per termovizorių po to nieko negali matyti tamsoje bent penkias minutes. Turi eiti įsikibęs kolegai į petį. Po to po truputį pradedi vėl matyti“, – pasakojo D. Liepis.

Termovizoriai anokia naujiena, padėjusi sugauti ne vieną pažeidėją, kaip ir nuotolinės kameros. Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas pasakojo, kad jau artimiausiu metu inspektorių arsenalą papildys ir bepiločiai fotografuojantys orlaiviai. 

„Artimiausiu metu bus nupirkti skraidymo aparatai su vaizdo fiksavimu. Tada tyliai, efektyviai bus galima pakelti skraidymo priemonę į dangų ir apžvelgti didžiules teritorijas, apaugusias žolėmis pakrantes, o vietiniai, puikiai kelius pažįstantys brakonieriai, negalės lengvai pasprukti“, – kalbėjo viceministras.

Tokį orlaivį valdyti labai paprasta. Valdymo pulte dvi svirtelės ir jau po pusvalandžio bandymų žmonės įgunda jais naudotis. Prie valdymo pulto prisideda išmanusis telefonas, į kurį orlaivio kamera siunčia vaizdą realiu laiku ir reaguoti į besikeičiančias situacijas tampa paprasčiau.

Viceministras juokavo, kad ne visais atvejais bus galima filmuojančius orlaivius naudoti. Medžiojantys brakonieriai gali susigundyti lengvu taikiniu.

Technologijos ne tik padės apsaugoti daugiau žvėrių ir žuvų nuo brakonierių nagų, bet pagerins Gyvosios gamtos inspektorių darbą. Inspektoriai aukoja miegą, savaitgalius leidžia pasalose ar budėjimuose – ar tai šalčiai, ar rekordiniai karščiai. Taikomos priemonės ne tik padės geriau susitvarkyti su pažeidėjais, bet ir pataupyti pačių inspektorių sveikatą.

„Žmonės aukodavo savo sveikatą, šaltyje budėdavo po dvi ar tris paras prie tinklų ar pastatytų kilpų. Technologijos leidžia efektyviai sulaikyti pažeidėjus. Pasislėpti gamtoje vis dar yra galimybė, bet ji vis mažėja“, – pasakojo viceministras.