Išeitis yra – jums reikia mini sodo. Jis ypatingas tuo, kad erdvė išsiplečia, visų pirma, žmogaus vaizduotėje. Neįmanoma to, kas yra mažas, paversti dideliu, tačiau padaryti taip, kad žmogui susidarytų įspūdis, kad aplink jį daug vietos, galima ir būtina. Yra keli būdai pasiekti šį efektą.

Nesiremkime į sieną

Visų pirma, reikia padirbėti su tuo, kas fiziškai atskiria jūsų teritoriją, t.y. su tvora. Aklina ir nepralaidi tvora sukuria uždarumo pojūtį, paversdama jaukų kiemą į dėžę, kurią, atrodytų, tuoj tuoj uždengs iš viršaus. Todėl daug geriau rinktis ažūrinę tvorą arba tinklinę, papuošiant ją žydinčiais vijokliais.

Tvora

Tačiau kartais, kai labai arti gyvena kaimynai, „permatoma“ tvora yra nelabai tinkamas pasirinkimas. Tokiu atveju galima statyti tvorą su žaliuzėmis. Erdvė vizualiai didesnė galėtų atrodyti tik tuomet, kai sklypo savininkas jaustų tam poreikį arba iki tada, kai vijokliai pasidengtų lapais.

Net jei jums sieną atstoja kaimyno garažas, jį taip pat galima išnaudoti savo naudai. Pakabinus ant sienos išgaubtą veidrodį, galima sukurti kiek iškreiptą sodo vaizdą. Susikūrusi perspektyva atrodys gilesnė, nei yra iš tiesų. Tokios „laumžirgio akys“, pakabintos ant šokolado spalvos sienos, nedidelę veją paverstų į pakankamai erdvią.

Teisingo takelio paslaptis

Iškreiptos erdvės metodas - tai gudrybė, kuri padės iš išorės mažą objektą visaip kitaip parodyti  iš vidaus. Pavyzdžiui, jei takelis yra vingiuotas, tai ir kelionė juo užtruks ilgiau. Einančiam žmogui atrodys, kad jis pereina pakankamai didelį plotą.

Vingiuotas takelis

Jei toje erdvėje, kur geras matomumas į tolį, padaryti skersą takelį, o išilgai eis vingiuotas takelis tarp vazonų ir krūmų, susikurs plataus sklypo įspūdis.

Ypač gerai atrodo takeliai, kurie veda „į niekur“. 

Jei jie nukreipia žvilgsnį į žalumą, augančią netoli tvoros, ši optinė apgaulė stebėtojui sukurs įspūdį, kad toje vietoje, kur pabėgo takelis, tęsiasi sodas.

Veidrodinis vandens paviršiaus lygumas

Tam, kad nebūtų sukoncentruotas dėmesys į sklypą, kaip į vientisą objektą, galima suderinti tarpusavyje kelis objektus, kuris kiekvienas atskirai bus įdomus. Tokiu pačiu principu dirba fokusininkas, kuris atlikdamas triuką, nukreipia dėmesį nuo savo rankų. Efektingos smulkios detalės ir jų žavesys nukreips dėmesį nuo minties, kad teritorija yra maža.

Kaskados ir kriokliai

Puikus dėmesio nukreipimo manevras – tai atspindys, kuris sukuria užburiantį efektą. Mažame sklype atspindinčiu paviršiumi gali tapti mažas tvarkingas tvenkinukas. Toks vandens telkinys neužims daug vietos, tai galėtų būti net šaltinis, tekantis palei aikštelę.

Dar vienas variantas – dviems lygiais išdėstytas tvenkinys su permestu per jį tilteliu. Žmogaus atspindys vandenyje visada atkreips dėmesį. 

Jei sklypas mažas, geriau nenaudoti čiurlenančio vandens, kadangi krentančio vandens triukšmas gali būti pernelyg įkyrus. Tačiau jei visgi idėja įrengti nedidelį fontaną arba kriokliuką jums atrodo labai patraukli, rinkitės jam vietą kur nors arčiau tvoros, prieš tai suderinę šį klausimą su kaimynais.

Medžio dydis neturi reikšmės

Net ir pats mažiausias sodas prie namų negali apsieiti be medžių. Jei mėgstate didelius medžius, sklypo dydis neturi jums užkirsti kelią svajonės įgyvendinimui. Jei norite pasodinti didelį medį – taip ir darykite. Įsivaizduokite, kokią nuostabią gaivą tas medis jums padovanos karštą vasaros dieną. Galima medį sodinti viduryje sklypo, o poilsio zoną planuoti po juo.

Jei aplinką planuosite apskritimo principu, apsupdami save augmenija iš visų pusių, net jei tai bus vijokliais apžėlusi tvora, susikurs įspūdis, kad esate dideliame sode.

Vertikalaus apželdinimo metodas

Žinoma, vienu, nors ir dideliu medžiu, aplinkos apželdinti nepavyks. Paversti sklypo aplinką pritrenkiančiu žydinčiu kampeliu padės ne tik teisingas augalų pasirinkimas, bet ir tinkamas apsodinimo būdas. Kuklaus dydžio sklypams itin tinkamas vertikalus apželdinimo būdas. Tam, kad padarytumėte sienas iš žalumos, galite statyti arkas, sodo groteles, tvoras, pergoles, fasadus ir pavėsines. Širmos ir špaleriai – dažni mini sodų elementai, kurie gali būti tiek savarankiški, tiek derinami su vazonais, gėlynais ir kitais sodo aksesuarais. Jie taip pat ir atskiria skirtingas sklypo zonas.

Laukinis sodas

Vertikaliam apželdinimui tinka ir skirtingos laukinių vynuogių rūšys, dekoratyvinės pupelės, apyniai, saldieji žirneliai, raganės. Kad visos šios grožybės būtų padengtos žaluma ir gėlėmis, sodinant reikėtų atsižvelgti į daugelį veiksnių: grunto būklę, kritulių kiekį, krentantį šešėlį, vyraujančią vėjo kryptį ir kitus ypatumus, kurie būdingi būtent jūsų sklypui.

Prie tvoros pastatykite įprastą suolelį ir virš jo įrenkite aukštą žydinčią arką, nusėtą rožių. Jei prisėstumėte ant tokio suolelio, jus užpildys jausmas, kad aplink yra erdvus sodas, kurio gelmėje jūs ir esate. Laukinio ir šiek tiek apleisto sodo vaizdas taip pat atrodo labai efektingai sklypuose, kurių erdvė yra apribota.

Sodinti augalus geriausia kaskadiniu principu, kai maži augalai gėlių vazonuose statomi pirmame plane. Augalų dydis pamažu auga. Aukštos gėlės, krūmai ir krūminiai medžiai gali būti sodinami vazonuose ar net bačkose. Kaskadinis dizainas padeda sukurti tokį efektą, lyg stebėtojo žvilgsnis slystų įstrižai į viršų.

Vazonai minimi ne šiaip sau. Augalų sodinimas į vazonus leidžia keisti sklypo dizainą, tiesiog juos perstatant net to paties sezono metu taip, kaip norisi.

Dar viena neįprasta idėja, kuri yra retai įgyvendinama: galima surasti puikią apželdinimo vietą kur nors ant stogo, kad ir ant buitinės paskirties namo. Tokiu būdu vienu šūviu nušausite du zuikius: visų pirma, atsiras nauja erdvė sodinti augalus, visų antra, užtikrinama papildoma šilumos izoliacija ant stogo. Kai bus karšta, pastato viduje bus vėsiau. Be to, tai tiesiog be galo gražu!

Dar vienas fokusininko triukas

Ryškios skarelės iliuzionisto rankose – tai taip pat programos dalis. Todėl negalima pamiršti apie tokias dekoracijas kaip sodo skulptūros, upeliai, šviestuvai, varpeliai, gražūs sodo baldai ir kiti kūrybingumo elementai, kuriuos mėgsta visi.

Nevertėtų pamiršti ir gėlių. Svarbu nedideliuose soduose sodinti ne vienos rūšies gėles. Rinkitės spalvotas gėles, kad žiūrint į jas, žvilgsnis neužkliūtų už tvoros. Jeigu vis dėlto pagal suplanuotą stilių ir dizainą skirtingos gėlių rūšys jums netinka, rinkitės ritmiškai augančias ryškių spalvų gėles.

Jeigu jums neužtenka vietos pilnavertei vejai, o ypatingai tamsiose sklypo vietose atsiranda erzinančios pilkos dėmės, pagalvokite apie samanas, kurios išlieka žalios iki vėlyvo rudens, o krentant lapams, stoja į kovą su rudenine depresija.

Jums belieka įdėmiai apžiūrėti savo sklypą. Galbūt dar kur nors pavyks išnaudoti savo fantaziją? Jeigu net ir labai mažo sklypo savininkas turi noro paversti jį stebuklinga vieta, jiems neabejotinai pavyks įgyvendinti šią idėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją