Tačiau pasirodo, vejų būna labai įvairių rūšių ir paskirčių. DELFI domėjosi, kaip suprasti, kokios žolytės prie namų jums reikia, kad svajonės virstų realybe?

Vieni poilsį supranta, kaip nuolatinį savo aplinkos puoselėjimą, augalų priežiūrą, kiti renkasi pasyvesnį laisvalaikį. Želdinių specialistai sako, kad būtent nuo pomėgių ir priklauso tai, kokią veją verta sodinti prie namų.

Svajonių pievelė

Medikai ir augalų žinovai vienu balsu tvirtina, kad žaluma ramina žmogų, padeda pasijausti gamtos dalimi. Tvarkinga pievelė po langais gali tapti tikra atgaiva nuo miesto šurmulio ir kasdieninio streso.

Lina Liubertaitė, modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė, pati prieš keletą metų buvo tikra miestietė. Tačiau gimus vaikams, šeima persikėlė į užmiestį ir ėmė puoselėti aplinką.

Specialistė pataria, kad prieš įsirengiant veją prie namų, reikia gerai pagalvoti apie savo poreikius.

„Svarbiausias klausimas, nuo kurio reikia pradėti: kam veja bus skirta? Ar ji bus tik aplinkos puošmena, o gal jūs norėsite dažnai ja vaikščioti, degintis, rengti draugų susitikimus? O gal ant vejos nuolat bėgios vaikai ar bus rengiamos sporto varžybos?“, - šiuos klausimus sau pataria užduoti L. Liubertaitė.

Veja sportui ar grožiui?

Viena iš vejų paskirčių gali būti dekoratyvinė. Tokia veja įrengiama reprezentacinėje zonoje prie namo, ji skirta aplinkai puošti.

„Tokiai vejai svarbu pasirinkti tinkamas sėklas. Dekoratyvinei pievelei prižiūrėti reikia skirti daug laiko, kad nebūtų piktžolių, kad būtų sodri žali spalva, kad būtų nušienauta, kad atrodytų lyg puikus žalias kilimėlis. Įrengti ją reikės labai atsakingai.

Tad patarčiau gerai pagalvoti, ar verta reprezentacinėje zonoje auginti veją. Jai reikės skirti daug laiko ir ji skirta bus ne jums, o svečiui“, - pataria L. Liubertaitė.

Dažniausiai žalieji plotai prie namų naudojami poilsiui. Tuomet verta įrengti poilsio zonos veją. Tai – pievelė, kuri gali atlaikyti nedideles apkrovas, ant jos žmonės gali vaikščioti, poilsiauti, mėgautis saulės voniomis ir pan.

Dar viena žolės prie namų paskirtis – sportinė veja. Ji skirta intensyviems žaidimams, pavyzdžiui, vaikams žaisti ar sportuoti.

„Kalbant apie tokios vejos įrengimą, svarbu, kad ši veja būtų lygi, kad nebūtų duobių ar kupstų. Jei po žiemos atsirado nelygumų, pavasarį vertėtų juos išlyginti. Tokiai vejai taip pat būna paruošti specialūs sėklų mišiniai, kuriuose dominuoja žolės, atsparios mindymui ir labai greitai ataugančios. Šienauti ją taip pat reikėtų dažniau“, - sako kursų „Geltonas karutis“ įkūrėja.

Madingas natūralumas

Vejų pasaulyje, kaip ir visose kitose srityse, taip pat vyrauja mados. L. Liubertaitė sako, kad šiuo metu į Lietuvą atsirita „olandiška banga“ – natūralistinis dizainas su daugiamečiais žoliniais augalais.

„Natūralumas dabar vyrauja visur: renkamės natūralesnį maistą, ieškome natūralios kosmetikos. Natūralistinė stilistika yra madinga ir kalbant apie aplinkos prie namų įrengimą. Turime būti arčiau gamtos. Natūralios stilistikos soduose rekomenduojama, kad vejos būtų kuo mažiau, nes ji reikalauja daug priežiūros, parenkami tokie augalai, kurie natūraliai gerai auga.

Kitas variantas - įsirengti pievelę. Jos sudėtis įvairesnė, artimesnė gamtai, nes bioįvairovė yra visai kitokia, gali būti ir žydinčių žolių bei gėlių, gyvena vabaliukai, skraido bitės ir drugeliai. Žolė paprastai nėra žemai pjaunama. Tokia pievelė yra sveikesnė ekosistemai, natūralesnė“, - apie vyraujančias tendencijas pasakoja L. Liubertaitė.

Svarbi dirvos sudėtis

Norint įsirengti pageidautinos paskirties veją, svarbu pasirinkti tinkamą sėklų mišinį. Reikia atsižvelgti į tai, kokia yra žemės sudėtis, į kurią planuojate sėti veją, koks bus apšvietimas ir drėgmės kiekis. Verta atsižvelgti ir į tai, kaip norėsite veją pjauti: palikti žemesnę ar aukštesnę.

„Laikui bėgant žolių rūšių sudėtis pievoje keičiasi. Jei vienos pakantesnės žemam pjovimui, o kitos – aukštam, tai pavyzdžiui, jei pjausite nuolat žemai, tai aukštojo pjovimo žolės išnyks.

Pavasarį verta veją patręšti. Taip mes sužadinsime augalų gyvybines galias ir jie natūraliai ataugs ir užims galbūt per žiemą iššalusius plotus.

Tręšti galima pirktinėmis trąšomis arba natūraliai. Vejapjovės susmulkintą žolę galima išbarstyti, tokiu būdu mes mulčiuojame žolę ir grąžiname maisto medžiagas atgal“, - pataria L. Liubertaitė.

Prieš pradedant sėti veją, svarbu gerai pasiruošti dirvą: ją išlyginti, patikrinti, kad būtų bent 15 centimetrų geros žemės, išvalyti nuo piktžolių.

Persistengti neverta

Kaip prižiūrėti veją? Tai, pasak specialistų, priklauso nuo jos savininko norų, lėšų ir turimo laiko.

Botanikė ir kraštovaizdžio specialistė Dalia Bastienė įsitikinusi, kad kartais žmonės persistengia puoselėdami savo aplinką.

„Dažnas pjovimas ir šienavimas net paprasčiausią lauko pievą gali paversti puikia veja. Nebūtina nuimti senos velėnos, užpilti naujų žemių ir užsėti žolę, kad turėtume gražią veją. Tiesiog užtenka pastovaus darbo su žoliapjove ir nedaili natūrali pieva tampa labai graži ir maloni akiai.

Pastebiu, kad Lietuvoje vejos grožis suvokiamas iškreiptai. Mums reikia žalio asfalto, kad kiekviena žolytė būtų kaip kareivėlis susilygiavusi. O iš tikrųjų visas pasaulis eina į natūralumo pusę, siekiama, kad aplinka būtų kuo natūralesnė ir malonesnė akiai“, - sako D. Bastienė.

Mėgstantys tobulą veją be specialių chemikalų ir trąšų purškimo bei nuolatinio laistymo neapsieis. Neišnaikinus piktžolių chemikalais, žolėje būtinai išdygs pienė ar dobilas.

„Bandant su tuo kovoti labai daug darbo atsiranda. Bet manau, kad nereikia per daug kovoti su gamta, tiesiog žolę prižiūrint, nuolat pjaunant ir šienaujant, bus graži ir iš įvairių žolynų sudaryta pieva.

Laistyti reikėtų dekoratyvines vejas reprezentacinėse vietose, bet natūraliai pievelei papildomo laistymo nereikia. Augalai yra prisitaikę augti tam tikrose vietose, todėl jie yra kantresni, net jei pavysta ir padžiūsta, po lietaus atsigauna“, - patarimais dalijosi kraštovaizdžio specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)