aA
Kviečiai – tūkstančius metų buvo pagrindiniu maistu didžiajai pasaulio daliai, todėl yra labai giliai įsišakniję mūsų kultūroje ir sąmonėje. Namie keptos duonos aromatas iki šiol asocijuojasi su jaukumu ir sveikata. Tradicijos įskiepijo begalinę meilę bei potraukį baltų miltų produktams, tačiau šiandien jie, o kartu ir kviečiai, vis dažniau įtraukiami į kenksmingų maisto produktų sąrašą.
© Shutterstock nuotr.

Apie tai, kodėl šiandien reikėtų atsisakyti daugelio miltinių patiekalų ir aukščiausios kokybės miltai vadinami civilizacijos rykšte su skaitytojams atskleidė „Goodlife” asmeninė trenerė bei mitybos konsultantė Agnė Rudžianskaitė. Ji atskleidė, kokią įtaką mūsų svoriui ir jo kontrolei turi baltieji miltai ir jų produktai.

Pasak jos, lietuviškoje virtuvėje balti miltai bei jų kepiniai labai ilgą laiką buvo prabanga ir tik ypatingų švenčių atributu. Šiandien atrodome lyg nutrūkę nuo grandinės ir bandome atsigriebti už visas mūsų protėvių pasninko dienas: baltų miltų produktus vartojame kasdien ir gausiai. Kokios grėsmės kyla dėl to?

Dar XIX a. visa duona būdavo pilno grūdo, todėl žmonės valgydami miltinius produktus gaudavo daug naudingųjų medžiagų ir jokio blogo poveikio sveikatai nebūdavo. Atrodė, kad maisto pramonės pažangą gali vainikuoti tik baltų ir švarių lyg sniegas miltų gamyba. Žmonėms tai pavyko, tačiau paradoksalu, kad tuo pačiu pavyko miltus paversti visiškai beverčiais.

Pasirodo, po bandymų išgauti nepriekaištingą baltumą ir kokybišką išvaizdą, nukentėjo produkto vertė. Gaminant aukščiausios kokybės kvietinius miltus, pašalinama net 40 procentų grūdo (vertingiausios dalys – sėlenos ir gemalas, kurie labai reikalingi virškinant grūdus). Tad kas lieka? Lieka krakmolingoji grūdo dalis – endospermas – tiesiog angliavandeniai ir baltymai, kuriuose jau nėra nei vitaminų, nei skaidulinių medžiagų.

 „Goodlife” asmeninė trenerė bei mitybos konsultantė Agnė Rudžianskaitė
„Goodlife” asmeninė trenerė bei mitybos konsultantė Agnė Rudžianskaitė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Teigiama, kad žmogaus organizmas netgi neatpažįsta šiuolaikinio perdirbto kviečio kaip maisto produkto. todėl galima teigti, kad baltieji miltai – bevertis produktas, galintis pasigirti tik kalorijomis. Baltieji miltai, kaip ir cukrus, yra rafinuoti angliavandeniai, tad turi lygiai tokį patį poveikį – jie tukina. Ir dar – vietoj to, kad kaip daugelis grūdinių kultūrų valytų mūsų žarnyno sieneles, būdami tobulai išvalyti, jie jas tik dar labiau užteršia, aplipina. Ilgainiui vartojant daug baltos duonos organizmui ima trūkti maistinių medžiagų, tad duoną ir kitus miltinius produktus privalu rinktis atsakingai.

Bet tai nereiškia, kad privaloma atsisakyti visų miltinių produktų. Tai reiškia, kad turime pasižvalgyti po kitokių miltų lentynas. Pasistenkite kepiniams naudoti pilno grūdo miltus – juose gausu skaidulinių medžiagų, gerinančių žarnyno veiklą, nes jie gaminami neatskiriant grūdo sėlenų, o pastarosios padeda šalinti toksinus iš organizmo. Pilno grūdo miltai yra nesijoti, tad juose lieka visos grūdo dalys. Pilno grūdo produktuose taip pat yra skaidulų, kurios padeda reguliuoti cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje.

Šiandien jau vartojamas netgi toks terminas – „kviečių pilvas”, o balti miltai dažnai įvardijami ir kaip cukrinio diabeto atsiradimo priežastimi. To reikėtų nepamiršti!

Pilvo augimui įtakos turi visa mitybos grandinė, tačiau gausus kiekis rafinuotų miltų turi lygiai tokį patį poveikį kaip ir gausus cukraus vartojimas, dažnai šie angliavandeniai keliauja kartu. Duonoje, sausainiuose, bandelėse gausu cukraus, tad atsisakius vieno, automatiškai atsisakoma ir kito.

Kaip dažnai vietoj sveiko ir vertingo užkandžio, pagriebiate šviežią ir be galo kvapnią bandelę? Tai be galo viliojantis produktas, tačiau jį iš užkandžių reikėtų išbraukti nedelsiant. Atraskite kukurūzų, grikių, sojų, žirnių miltus – pabandykite iš jų kepti blynus, sausainius.

Jei dievinate makaronus – tebūnie tai pilno grūdo arba rupių miltų. Vietoj baltos duonos į meniu įtraukite pilno grūdo ryžių, rugių ir grikių paplotėlius. Praturtinkite savo patiekalus sėlenomis – jose gausu ląstelienos, gerinančios virškinimą. Jos taip pat neleidžia kauptis riebalams, greitai išbrinksta skrandyje ir suteikia sotumo jausmą, pagreitina maisto judėjimą žarnynu.

Vertėtų grįžti prie protėvių meniu – tegul aukščiausios rūšies baltų kvietinių miltų kepiniai jūsų meniu puikuojasi tik labai retomis progomis – pavyzdžiui, didžiausių švenčių metu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (181)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (113)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (57)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Spekuliantai pelnosi krentant Džeimso Bondo automobilio gamintojo akcijoms (6)

Galbūt investuotojams Džeimso Bondo automobilis ir patinka, bet gamintojo akcijomis jie spekuliuoja...

Liberalai panaikino Šimašiui palankų sprendimą narystė partijoje gali būti sustabdyta (128)

Remigijui Šimašiui paskelbus, kad antrosios kadencijos Vilniaus miesto mero kėdėje jis sieks su...

Metė siaubingus kaltinimus medžiotojo pašautam dviratininkui – mama vadina monstru ir gailisi, kad tiek mažai kankinosi buvusi mergina kaltina žvėrišku elgesiu (11)

Netekties palaužta dviratininko iš Didžiosios Britanijos Marco Suttono, kurį per klaidą Alpės...

Vieną tritaškį per rungtynes pataikęs „Rytas“ namie nusileido vokiečiams (157)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės turnyre patyrė antrą pralaimėjimą iš eilės....

Antrąją „Neregėtą Lietuvą“ išleidęs Jovaiša: pirmasis albumas buvo naudojamas ne pagal paskirtį (18)

Fotografas Marius Jovaiša prieš 10 m. pristatęs jau dabar bene žymiausią Lietuvos fotografijų...

Adomaitis: pametame kažkur galvas, nežinau kaip paaiškinti (19)

„Ryto“ sirgaliai likus pusei minutės iki ketvirto kėlinio pabaigos traukė ne pergalės dainas,...

Kamufliažas realiame gyvenime: ar pastebėsite su fonu susiliejusius daiktus? (1)

Kamufliažo ekspertai skiria valandų valandas, kareiviams kurdami aprangą bei ekipuotę,...