Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas tikina, kad visos renovacijoje naudojamos medžiagos privalo turėti gamintojų techninius dokumentus ir eksploatacinių savybių deklaracijas.

Pateikiant statybos produktą į Lietuvos rinką kartu turi būti pateikta eksploatacinių savybių deklaracija, susijusi su esminėmis statybos produkto charakteristikomis.

„Neturinčios šių dokumentų medžiagos negali būti naudojamos. Už tinkamų medžiagų panaudojimą yra tiesiogiai atsakingas statybos techninis prižiūrėtojas“, - sako E. Petrauskas.

Svarbi darbų kokybė

Statybų techninis prižiūrėtojas Saulius Vytautas Skrodenis pritaria, kad jo pareiga yra kontroliuoti, kad būtų naudojamos tinkamos medžiagos, atitinkančios visus techninius ir kokybės reikalavimus, reikalauti, jog statybininkai deklaruotų medžiagų charakteristikas, kad būtų laikomasi visų technologinių procesų.

S. V. Skrodenis sako, kad daugiabučių renovacijos kokybę ir ilgaamžiškumą labiau lemia ne pasirinktos medžiagos, o darbų atlikimo kokybė.

„Juk, pavyzdžiui, tinkas pradės byrėti ar trūkinėti ne dėl to, kad medžiagos yra nekokybiškos, o greičiausiai dėl to, kad netinkamai buvo paruoštas pagrindas ar netinkamai parengtas mišinys. Nuo rangovų darbų kokybės priklauso ilgaamžiškumas, o ne nuo pačių medžiagų“, - sako statybų techninis prižiūrėtojas.

Šiuolaikinės medžiagos – nekenksmingos

Daugiabučių renovacija vykdantys statybininkai tikina, kad modernizacijai naudojamos tik kokybiškos, ilgai tarnaujančios medžiagos.

„Šiuolaikinės statybinės medžiagos gaminamos naudojant kuo mažiau chemijos. Anksčiau statybinės medžiagos buvo tikrai neekologiškos ir kenksmingos tiek su jomis dirbantiems statybininkams, tiek šalia jų nuolat būnantiems gyventojams.

Tačiau dabar – nebe tie laikai, kad gamintojai gamintų ir statybininkai naudotų aplinkai kenksmingas medžiagas. Mes lakių medžiagų pastatų modernizavimui nenaudojame. Statybininkams net nereikia specialių apsaugos priemonių dirbant su jomis.

Dabar daug kas gaminama vandens pagrindu, žinoma, chemijos vis tiek yra, bet manau, kad šiuo metu renovacijai naudojamos medžiagas galima vadinti ekologiškomis“, - įsitikinęs vienos Panevėžio statybų bendrovės, atliekančios namų renovaciją, vadovas Antanas Mondeikis.

Jis pabrėžė, kad svarbu kokybiškai atlikti renovacijos darbus, tačiau nemažiau svarbu ir vėliau tinkamai prižiūrėti namą.

„Kai daugiabutis tinkamai prižiūrimas ir eksploatuojamas, visos statybinės medžiagos gali tarnauti ilgai. Daug kas galvoja, kad užtenka tik modernizuoti namą, jį apšiltinti, o paskui jau galima nieko nebedaryti. Tačiau neprižiūrimas namas anksčiau ar vėliau atrodys liūdnai, tuomet žmonės pradeda kaltinti statybininkus“, - sako A. Mondeikis.

Remiantis Statybos įstatymu, rangovas renovuotam daugiabučiui suteikia penkerių metų garantinį laikotarpį, per kurį įsipareigoja sutvarkyti visus atsiradusius trūkumus.