Kiekvienos laidos metu dietistė atsako į žiūrovų atsiųstus klausimus. Juos galite pateikti specialioje formoje, kurią galite rasti Delfi.lt arba Delfi Plius. Taip pat juos galite siųsti elektroniniu paštu klausk@delfi.lt.

Atsakydama į klausimą, kaip atgauti jėgas persirgus sunkia COVID-19 ligos forma, V. Kurpienė teigia, kad situacija – tikrai nėra paprasta. „Nėra aišku, ar yra atsigavęs skonis ir kvapas. Gali būti, kad ir dabar nelabai norisi valgyti, kai kuriems žmonėms po sunkios laidos taip būna. Valgyti šiuo atveju yra būtina“, – sako V. Kurpienė.

Anot jos, po ligos valgyti reikia, nesvarbu ar norisi tai daryti, ar nesinori. „Galbūt į kai kuriuos produktus galite įdėti daugiau prieskonių, keisti tekstūras, nes traškumas, švelnumas viename patiekale irgi gali sužadinti apetitą, šiltesnis maistas, kuris skleidžia kvapus, net jei neužuodžiame, vis tiek tai pakirbina uoslės molekules, gali norėtis daugiau valgyti. Grožis lėkštėje kitą kartą visai praverčia, tai irgi gali sužadinti apetitą. Jeigu jūsų svoris buvo normalus ir numetėte svorio per daug, tai tada tą svorį reikėtų atstatyti. Reikėtų valgyti šiek tiek daugiau nei įprastai“, – pataria V. Kurpienė.

Anot jos, jei nėra apetito, galima tankinti maistą – daugiau kalorijų mažame kiekyje. Čia jums padės įvairūs troškiniai.

Taip pat dietistė siūlo valgyti kuo įvairesnių spalvų daržovių bei vaisių. Tačiau su tai daryti rekia atsargiai – kartais, jei ligos metu buvo aukšta temperatūra, sunkiai sirgote, gali būti žarnyno mikrofloros sutrikimas. Tai reiškia, kad suvalgius šviežių daržovių ar vaisių, gali pūsti pilvą.

„Rekomenduočiau nuotoliniu būdu pasitarti su gydytoju, galbūt gali reikėti kažkokių papildų, tą jums gydytojas pasakys. Bet, kaip minėjau, reikėtų po truputėlį daržovių, kad tos gerosios bakterijos gautų maisto ir žarnynas po truputėlį atsigautų.

Kas dar gali jus šiek tiek patonizuoti, tai žalia, juoda arbata. Jos turi šiek tiek kofeino. Tiksliau, visai ne šiek tiek. Bet jos neveikia taip staigiai kaip kava, jos nedehidratuoja, ir tiesiog tuo momentu galite geriau jaustis“, – sako V. Kurpienė.

Dietistė siūlo daržoves pradėti valgyti mažais kiekiais, jas supjausčius smulkiais gabaliukais. Ji pabrėžia, kad reikia valgyti ir riebią žuvį bei vartoti ypač tyrą ir kokybišką alyvuogių aliejų.

Visi skaitytojų klausimai, į kuriuos laidoje atsakė dietistė:

Ką valgyti, kai grįžti namo po darbo dienos tik apie 23 valandą? Pusryčiauju apie 6 valandą, pietūs apie 12–13 valandą.

Man 17 metų sveriu 100 kg, ką patartumėte daryti? Nuo ko pradėti?

Ar naudinga vartoti maisto papildus?

Kokiame Lietuvos prekybcentryje sveikiausi maisto produktai, o kuriame nesveikiausi? Apskritai, kur geriausia pirkti maistą, į ką atsižvelgti?

Persirgau sunkia COVID-19 forma, ką turėčiau valgyti? Kaip atgaivinti organizmą?

Dėl gausių mėnesinių, mano nuolat žemas feritinas, ką ir su kuo valgyti, kad pakelčiau natūraliai feritino kiekį be papildų? Ar būtina gerti geležies papildus ir tik tada palaikyti feritino lygį su mitybos pagalba?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)