29-erių metų septintasis Vestminsterio kunigaikštis vadovauja vienai iš seniausių pasaulyje nekilnojamojo turto grupių, kurios dabartinės Londono valdos siekia 17-ąjį amžių. „Grosvenor Group Ltd.“, dominuojanti prabangiuose Londono kvartaluose – Meifere ir Belgreivijoje, tvirtina turinti pakankami parako atlaikyti skausmingiausią karantiną ir tęsti savo plėtros planus, vos tik protrūkis nuslūgs.

Nors pelnas pernai smuko perpus iki 65,9 mln. svarų (82 mln. JAV dolerių), pagrindinis kapitalas nežymiai išaugo, iki 7,1 mlrd. svarų. Grupė toliau tęsia verslo plėtros darbus Jungtinėje Karalystėje ir pasaulio mastu, vertinamus 4,9 mlrd. svarų, maža to, ji atidėjo nuomos mokestį 26-ioms labdaros organizacijoms, užimančioms didžiąją dalį Londono nekilnojamojo turto. „Mūsų labai stiprios finansinės pozicijos leidžia mums remti savo bendruomenes kritiniu laikotarpiu, bet kartu jos suteikia mums kapitalo, būtino įgyvendinti ateities planus, – savo pareiškime teigia grupės vykdomasis direktorius Markas Prestonas.

Nedidelė skolos našta – sudaranti apie penktadalį grupės akcininkų turto, – reiškia, kad šeimos turtui negresia itin skaudus smūgis. Šių metų balandį grupė pranešė, kad jos galutiniai dividendai už 2019 metus bus išmokėti ir beveik nesiskirs nuo praėjusių metų išmokėtos sumos ir sieks 46 mln. svarų. „Bloomberg Billionaires Index“ 500 turtingiausių pasaulio žmonių sąraše kunigaikštis yra jauniausias britų milijardierius, jo grynojo turto vertė siekia apie 12 mlrd. JAV dolerių.

Hugh Grosvenor
Jo šeimos linija yra beveik 1000 metų senumo ir siejama su Vilhelmo Užkariautojo, užkariavusio Angliją 1066 metais. giminaičiu. Šeima savo pradinį kapitalą susikrovė iš kasyklų ir mineralų, bet dėl dabartinio savo turto jie turi būti dėkingi 17-ojo amžiaus santuokai. Seras Thomas Grosvenoras gavo 500 akrų pelkėto miško ir sodų, esančių į vakarus nuo Londono Sičio, kaip kraitį iš savo 12-metės nuotakos tėvų.

Maždaug pusė Grosvenoro nekilnojamojo turto, esančio Londone, greičiausiai neišvengs trumpalaikės krizės. Šanchajus, Viena ir Monakas yra vienintelės svarbiausios elitinių rezidencijų rinkos, kurios toliau augs per likusius 2020 metus, prognozuoja „Knight Frank“. O Jungtinės Karalystės sostinė turėtų atsigauti 2021 metais.

Kol kas kai kurios kaimyninių kvartalų valdos, tradiciškai traukusios rizikos draudimo fondus ir turtingiausius gyventojus, sveikina naujo tipo nuomininką.

Kaip savo pranešime teigia „Grosvenor“, ji siūlanti dalį valdų Meifere ir Belgravijoje reikalingiausiems darbuotojams ir vietos valdžiai. Be to, ji siūlo nuomos mokesčių atidėjimus ir neatlygintiną nuomą pažeidžiamiems mažmenininkams-nuomininkams ir kitoms verslo įmonėms.

Per visą koronaviruso krizę „Grosvenor“ iki šiol neatleido nė vieno savo darbuotojo, taip pat nė vieno iš jų nevertė išeiti priverstinių nemokamų atostogų, sakė įmonės atstovas spaudai; tuo tarpu pats kunigaikštis paaukojo per 15 mln. JAV dolerių, taip prisidėdamas prie Jungtinės Karalystės teikiamos pagalbos sunkmečiu.