Jų apibūdinama situacija tradicinių finansų profesionalams puikiai pažįstama: reikalavimai paskoloms pernelyg laisvi, per didelės sumos teikiamos per mažam kiekiui skolininkų ir vis labiau linkstama rizikuoti. Nors negrąžintos skolos per mažos, kad sudrebintų visą pasaulį, šios srities problemos perspėja, kad net ir naudojantis naujomis technologijomis negalima išvengti finansų pasaulio pakilimų ir nuosmukių ciklų.

„Naktį nemiegu ne dėl technologijų priėmimo laikotarpio ar neaiškių reguliavimo standartų – nerimauju dėl kredito rizikos, – teigia buvęs „DRW Holdings LLC“ ir „Goldman Sachs Group Inc.“ akcijų biržos prekiautojas Jason Urban, dabar tapęs kreditą kriptovaliutomis teikiančios Čikagos įmonės „DrawBridge Lending“ generaliniu direktoriumi. – Blogiausiu atveju galima tikėtis į „MF Global“ ar „Lehman Brothers“ panašaus įvykio.“

Naujausia pasaulio kredito rinka išaugo iš 2018 m. kilusio nuosmukio skaitmeninio turto srityje. Virtualių monetų sumažėjusiomis kainomis nenorėję parduoti savininkai jas arba skolino, kad gautų palūkanų, arba naudojosi kaip užstatu, kad gautų pinigų. Dėl to prekybininkai galėjo skolintas virtualias monetas parduoti.

Taip prasidėjo Michael Moro paskolų verslas Niujorke įsikūrusioje įmonėje „Genesis“ – teikiant lėšas manantiems, kad „Bitcoin“ vertė kris. „Genesis“ – viena didžiausių skaitmeninio kredito teikėjų, nuo 2018 m. kovo įvairioms institucijoms suteikusi daugiau kaip 2 mlrd. JAV dolerių vertės paskolų.

Kriptovaliutos

Suteikiant standartinę „Bitcoin“ paskolą, „Genesis“ klientas pateikia maždaug 1,2 mln. JAV dolerių vertės užstatą už kiekvieną 1 mln. pasiskolintų „Bitcoin“ už maždaug 5 proc. metinę palūkanų normą (pradžioje taikyta 11 proc. palūkanų norma). Jei paskolos laikotarpiu „Bitcoin“ kaina išauga, klientas turi pateikti papildomų dolerių arba rizikuoti likvidavimu. O jei kaina sumažėja, klientas gali atsiimti dalį užstato.

„Baisu darosi dėl to, kad neaišku, ar žmonės supranta riziką, – teigia M. Moro. – Matau vis daugiau konkurencijos, vedančios prie kainų, kurios neatitinka rizikos ir užstatų.“

Tačiau nors vieni sako, kad rinka auga per greitai, kiti tvirtina, kad rizika nedidelė. Paskolas teikiančios platformos „Celsius Network“ įkūrėjas Alex Mashinsky teigia, kad paskolos teikiamos beveik vien puikias atitikties ir rizikos valdymo procedūras turinčioms institucijoms. Pasak jo, tikroji rizika slypi pradėjus daug įsiskolinusias kriptovaliutų išvestines priemones pardavinėti nenusimanantiems pavieniams investuotojams.

Paskolas teikiančios įmonės „BlockFi“ generalinis direktorius Zac Prince teigia, kad jo įmonė, kurią remia tokie investuotojai kaip Michael Novogratz priklausanti „Galaxy Digital Holdings Ltd.“, laikosi labai griežtų standartų ir niekad nesusidūrė su per vėlai atiduodamomis arba negrąžinamomis paskolomis. Tuo tarpu buvęs Bulgarijos įstatymų leidėjas ir vienas iš paskolas teikiančios įmonės „Nexo“ įkūrėjų Antoni Trenchev teigia, kad jo įmonė skatina teikti paskolas, kuriose paskolos ir turto vertės santykis neviršija 50 proc.

Kriptovaliutos

Pasak „Genesis“ vadovo M. Moro, sunku pasakyti, kokią žalą galėtų sukelti sprogęs burbulas – galbūt pasaulio ekonomikoje jis liktų nepastebėtas, o jei dėl likvidavimo bangos kiltų daug priverstinių pardavimų, galbūt sukeltų kriptovaliutų nuvertėjimą.

Kriptovaliutų paskolos gali tapti perspėjimu, kad naudojantis naujomis technologijomis negalima pamiršti atkreipti dėmesio į svarbiausias finansų pasaulio grėsmes, pavyzdžiui, kredito riziką.

„Kriptovaliutų rinka palyginus su tradicinėmis turto klasėmis vis dar nedidelė, tačiau galima pajusti deja‑vu – rinka prastai reguliuojama, galima pigiai gauti kredito be deramų patikrinimų, be to, vyrauja didelis optimizmas“, – teigė lėšų rinkimo „blockchain“ įmonėms platformai „CoinList“ kriptovaliutų paskolų verslą kuriantis Matthieu Jobbe Duval.