Pirmoje savo asmeninių finansų publikacijoje kalbinau privatų investuotoją Justiną Jazepčiką, kuris norintiems pradėti investuoti patarė pradėti nuo elementarių ir lengvai suvokiamų dalykų. Pavyzdžiui, išnuomoti retai naudojamą fotoaparatą ar kokį dulkių siurblį-robotą.

Pabandykime išsiaiškinti, kokios galimybės įdarbinti asmeninius daiktus ir kokių pajamų galima tikėtis?

Man yra svarbiau, kiek laiko sugaišiu nuomodamas, t.y. kiek „transakcijų“ arba mano paties veiksmų reikės. Pavyzdžiui, pirmieji kompiuteriai atsipirkdavo greičiau nei per metus.
Mindaugas, nuomos ptalformos nuodotojas

Ką žmonės nuomoja ir kiek uždirba?


Daugelis esate girdėję apie tokią daiktų nuomos platformą „Dalinuosi.lt“. Anot šios platformos vadovės Miglės Rusteikaitės, čia registruoti apie 60 tūkst. vartotojų, iš jų apie 5 proc. siūlančių nuomotis daiktus. Pati platforma veikia iš tarpininkavimo mokesčio, kuris siekia apie 15 proc. nuomos sandorio vertės.

Iš viso platformoje šiuo metu yra apie 5500 nuomos pasiūlymų, didžiausia pasiūla – nuomojamų automobilių kategorijoje, taip pat ypač gausus fototechnikos pasirinkimas. Pasak M. Rusteikaitės, karantino metu net 40 proc. išaugo žaidimų konsolių paklausa, o šią žiemą ypač padaugėjo žiemos sporto ir laisvalaikio inventoriaus nuomos pasiūlymų.

„Pažįstamiems būdavo gėda prisipažinti, jog nuomoju kompiuterius, todėl šią veiklą nuo jų slėpdavau. Dabar dalinimasis tapęs net madingu.
Mindaugas, nuomos ptalformos nuodotojas

„Paprastai automobilius nuomoja smulkios įmonės, savo parkuose turinčios nuo 5-10-ies iki 30 automobilių. Jos tuo rimtai užsiima ir dažnai tai yra svarbios įmonės pajamos.

Kitose nuomojamų daiktų kategorijose yra įvairi situacija, čia daugeliu atvejų yra papildomas uždarbis. Pavyzdžiui, fototechnikos įrangą paprastai nuomoja profesionalūs fotografai“, – pasakoja platformos vadovė.

Nuo keliolikos eurų iki tūkstantinių pajamų – uždarbis platformoje priklauso nuo kelių faktorių: kiek paklausus siūlomas nuomai daiktas, kaip dažnai pavyksta jį išnuomoti, kokia kaina ir kiek apskritai vartotojas siūlo daiktų nuomai.

Tai nėra mano pagrindinė veikla, nėra pagrindinis tikslas išnuomoti, dėl to tikrai nesijaudinu. Jei iš šių pajamų užsipilu kuro, man yra labai gerai.
Dangiras, nuomos platformos naudotojas

Yra tokių, kurie įkelia 1-2 skelbimus, išnuomoja kartą, du per mėnesį ir už tai gauna keliolika eurų. Yra tokių, kurie į tai žvelgia labai profesionaliai. Pavyzdžiui, vienas aktyviausių vartotojų nuomoja ir žaidimų konsoles, ir įvairią fototechniką, iš viso – apie 6-ios dešimtys pasiūlymų.

„Jis per paskutinius 2 mėnesius užsidirbo apie 2000 eurų. Tačiau jis ir investuoja į savo skelbimų matomumą. Juos už papildomą sumą iškelia į svetainės geriausias, labiausiai matomas pozicijas. Jam, panašu, tai labai atsiperka.

Svetainė dalinuosi.lt

Kitas vartotojas siūlo kelis automobilius, kelias žaidimų konsoles, paspirtukus, dulkių siurblį robotą, toks per mėnesį užsidirba nuo 200 iki kokių 500 eurų“, – pasakoja M. Rusteikaitė.

Pasak jos, neretai žmonės nebando specializuotis vienoje kategorijoje, o siūlo nuomotis įvairiausius daiktus, kurie tiesiog patenka į populiariausiųjų sąrašus ir tokia strategija pasiteisina.

Rizika yra neatsiejama nuo šios veiklos, pirmi nuostoliai buvo ir skaudūs, ir gana daug ko išmokė.
Mindaugas, nuomos ptalformos nuodotojas

Nuomos svetainės vadovė džiaugiasi: platformoje – vos vienas, kitas incidentas, o vagystės – ypač retas atvejis. „Teoriškai mes neprivalome ir neįsipareigojame padėti, bet kartais būna atvejų, kai vėluoja grąžinti daiktą, nekelia nuomininkas telefono, tokiu atveju bandome pagelbėti, suteikiame informaciją nuomotojui.

Žmonės bijo patikėti daiktus svetimiems, nes mano, jog didelė rizika nusvilti. Tačiau didžioji dalis sandorių yra sėkmingi, kuomet ir nuomininkas, ir nuomotojas lieka patenkinti. Išimtimi reikėtų laikyti tuos atvejus, kai po nuomos viena ar kita pusė sistemoje palieka blogą atsiliepimą“, – tvirtina M. Rusteikaitė.

Pakanka ant kuro ir tuo džiaugiasi

Ieškant temai istorijų, pavyko rasti gana skirtingo tipo pašnekovus. Fotografo ir vaizdo klipų kūrimo paslaugas teikiantis Dangiras, kai neturi užsakymų, siūlo nuomoti nenaudojamą techniką.

„Nėra taip, kad kiekvieną dieną kažką išnuomočiau, bet iš to tikrai galima generuoti nedideles pajamas. Bijau rizikuoti brangia technika, nuomoju nebrangius objektyvus, momentinius fotoaparatus, „GoPro“ kameras. Jų vertė nėra labai didelė, daugelio daiktų kaina nesiekia 500 eurų.

Kadangi nuomoju kokius 3-4 daiktus, mano pajamos – iki 50 eurų. Nedidelės, bet tai ir nėra mano pagrindinė veikla, nėra pagrindinis tikslas išnuomoti, dėl to tikrai nesijaudinu.

Jei iš šių pajamų užsipilu kuro, man yra labai gerai“, – teigia trečius metus tą darantis pašnekovas.

„Nors neturiu daug užsakymų, bet karantino metu jų padvigubėjo. Paprastai žmonės sėdi namuose, negali keliauti, tai nuomojosi šviesdėžę fotografuoti smulkiems daiktams, kai kas – „GoPro“, kažkas – fotoaparatą. Nežinau kam, bet gal neturėjo ką veikti, išbandė techniką“, – spėjo Dangiras. Anot jo, rimtesnių incidentų nuomojant daiktus pavyko išvengti, tik vos kartą žmogus keletą valandų vėlavo grąžinti.

Daiktų nuoma

„Manau, rizikos yra daug, jei nuomočiau brangesnius daiktus, prašyčiau užstato. Vagystės atveju jis menka dalimi bent jau kompensuotų nuostolius. Be to, dėl žinių stokos ar tiesiog netyčia nuomininkas gali ir sugadinti daiktą, šioje vietoje užstatas leistų apsidrausti nuo kažkokių nuostolių“, – teigė pašnekovas.

Dangiras naudojasi ne tik „Dalinuosi.lt“ sistema, bet nuomos pasiūlymus deda į feisbuką ar didžiuosius skelbimų portalus. „Daiktą, ypač dėl kurio neskaudėtų širdies gavus jį apgadintą, geriau išnuomoti, nei laikyti jį namuose nenaudojamą, tai verta“, – tvirtina Dangiras.

Pajamas reinvestuoja, rekordas – 1700 eurų


Savo istorija pasidalino „Dalinuosi.lt“ naudotojas Mindaugas. Nuomos idėja jį „užkabino“ kur kas anksčiau, nei dienos šviesą išvydo minėta daiktų nuomos platforma.

„Tuo susidomėjau per praėjusią krizę, kai išgyvenau sunkius laikus. Daugiausiai nuomoju daiktus kitiems smulkiems verslininkams ar keliautojams.

Taip pat įkvėptas dalinimosi idėjos išnuomojau savo senos statybos butą, esantį toliau nuo centro per „Airbnb“ platformą, o pats nuomojausi naujos statybos būstą beveik pačiame centre. Manau, dalinimosi ekonomika tikrai labai prisidėjo prie mano gyvenimo kokybės gerėjimo bei pradėjau kitaip žiūrėti į daiktų turėjimą, nebe taip prisirišu prie jų“, – teigė Mindaugas.

– Teigiate, kad daiktus pradėjote nuomoti per 2008-ųjų pasaulio ekonominę krizę? Tuo metu nebuvo dar tokios kaip „Dalinuosi.lt“ sistemos, kur skelbėte nuomos pasiūlymus?, – paklausiau Mindaugo.

– Tą pradėjau daryti 2010-2011 metais dirbant vienoje jaunimo organizacijoje. Susidūrėme su finansiniais sunkumais, kuomet vieni pagrindiniai užsakovai ilgai neatsiskaitė už suteiktas paslaugas. Savo ruožtu mes nenorėjome pavesti savo darbuotojų ar tiekėjų ir stengėmės su jais atsiskaityti.

Tuo metu organizuodavome renginius, konferencijas, verslo planų konkursus studentams. Kadangi organizacijoje turėjome 10 nešiojamų kompiuterių, kažkas pasiūlė idėją, jog tada, kai kompiuterių nenaudojame savo reikmėms, galėtume juos išnuomoti ir gauti papildomų pajamų.

Kaip tik maždaug tuo metu pradėjo populiarėti feisbukas. Per 5 minutes sukūriau feisbuko puslapį, pavadinau kompiuterių nuoma, su „Paint“ programėle puslapio viršuje dideliu šriftu parašiau telefono numerį, vadinamą „Call to action“.

Įdėjau kelias kompiuterių nuotraukas su charakteristikomis. Mano nuostabai klientai pradėjo skambinti. Google tuo metu vos per savaitę suindeksavo ir paieškoje jį iškėlė į pirmą puslapį. Visiškai be jokių investicijų paieškoje atsiradome visai šalia didžiųjų nuomotojų. Šypsojosi sėkmė.

Nors tikėjausi kompiuterius išnuomoti bent vieną kartą per mėnesį, bet realybėje gavosi taip, kad juos nuomodavosi beveik visą laiką. Tai nebuvo pagrindinės organizacijos pajamos, bet ženklai prisidėjo prie jos išgyvenimo sunkiu metu, taip pat nesusigadinome santykių su mūsų tiekėjais.

Aš asmeniškai iki šiol džiaugiuosi ir didžiuojuosi tuo, jog visą sunkmetį, kuris mums truko apie porą metų, tik vieną mėnesį buvo vėluota išmokėti atlyginimus ir niekada nevėlavome sumokėti mokesčių valstybei. Vėliau daugelis narių išsiskirstė, tačiau pati verslo idėja, kaip gauti papildomų pajamų – man labai patiko ir liko.

Šiaip įdomi detalė, jog pažįstamiems būdavo gėda prisipažinti, jog nuomoju kompiuterius, todėl šią veiklą nuo jų slėpdavau. Dabar dalinimasis tapęs net madingu. Šioje srityje veikia daug puikių kompanijų, kurios man labai patinka ir kurių paslaugomis naudojuosi.

Kita detalė: Dalinuosi.lt dalyvavo kažkuriame mūsų organizuotame verslo planų konkurse (2012 m.), kuriame nelaimėjo. Vertinimo komisija netikėjo šios verslo idėjos įgyvendinimu ir tuo, kad kažkas norėtų nuomoti savo turimą turtą. Tuo metu tai atrodė keistai.

Dalinuosi.lt susikūrė vėliau, nei pradėjau užsiimti šia veikla, bet labai supaprastino administravimą, mokėjimus, rezervacijas. Galų gale su dalinuosi.lt atsiradimu pats dalinimasis tapo madingas. Aš iškart sukėliau minėtus kompiuterius, savo asmeninius daiktus.

Stalčiuje radau vieną kartą naudotą „GoPro“ kamerą, kuri tuo metu tapo tikra nuomos žvaigžde. Didžiąją dalį gaunamų lėšų reinvestuodavau į naujus daiktus ir per visą laikotarpį nuomojamų daiktų kiekis šiek tiek išaugo. Taip pat nuomojami daiktai per keletą metų padėjo sukaupti pradinį įnašą pirmam būstui.

– Ar iš tokios nuomos veiklos galima uždirbti, turiu omeny, ar nuoma laikui bėgant padengia investicijas, išlaidas, galimus nuostolius, gal jau fiksuojate pelną iš šios veiklos?

– Daiktų nuoma suteikė galimybę įsigyti tiesiog brangesnius ir kokybiškesnius daiktus, o skirtumą kompensuodavo nuoma. Yra keli daiktai, kurie netgi pelningi, bet dauguma tiesiog atperka ženklią dalį daikto vertės, o per ilgą laikotarpį atsiperka.

Man labai patiko eksperimentuoti su daiktų nuoma, todėl yra nemažai ir nustebinusių dalykų. Esu bandęs nuomoti vasarą automobilį, kai man jo nereikėjo. Supratau, kad tai tikrai gali būti pelninga sritis, bet veiklai reikalingas autoservisas, o gyvenant centre patogiau važinėti su paspirtuku, todėl automobilį pardaviau.

Žinau, kad atsiradus paspirtukams, tai irgi buvo labai pelninga sritis, paspirtukai per vasarą atsipirkdavo keturis ar penkis kartus, nors pats šios veiklos nevysčiau. Savo paspirtuką kartais išnuomoju, manau per du sezonus paspirtukas turėtų atsipirkti.

Kažkada taip pat buvo labai populiarios „GoPro“ kameros, dronai, jie taip pat atsipirkdavo labai greitai ir būdavo pelningi. Per karantiną atsirado kelios daiktų grupės, kurios buvo ypač populiarios, bet tik dalį jų išbandžiau.

Galiu pasakyti, kad karantino laikotarpiu daiktų nuoma buvo ypač populiari ir bent jau man kompensavo visus praradimus kitose srityse ir turbūt gerokai viršijo.

– Jei ne paslaptis, kokios mėnesinės pajamos iš šios veiklos?

– Priklausomai nuo metų laiko, mano asmeninių daiktų nuomos rekordas yra buvę gal 1700 Eur/mėnesį, o šiaip nebūna mažiau nei 400-500 Eur. Pavyzdžiui, per karantiną mano darbovietė turėjo keliolika kompiuterių, skirtų renginiams. Juos uždraudus, kompiuterius išnuomavome mokykloms bei kelioms valdžios institucijoms.

Įmonės pajamos iš to siekė kelis tūkstančius eurų per mėnesį, tai leido nestresuoti dėl kitų prarastų pajamų, o iš nuomos gavome pajamų kelis kartus daugiau, nei įmonė gavo pašalpų iš valstybės. Aš asmeniškai visas gautas pajamas reinvestuoju, tai nėra pajamos skirtos mano asmeniniam vartojimui. Dalinimasis daiktais man yra papildomos pajamos ar net labiau taupymas.

– Kiek karantino metu buvo paklausūs jūsų nuomojami daiktai? Gal buvo atvejų, kai žmonės viską išnuomodavo, nebeturėjote ką pasiūlyti kitiems?

– Vasarą žmonės paprastai daugiau keliaudavo ir nuomodavosi, pvz. „GoPro“ kameras. Paprastai tuo metu išnuomodavau viską, ką tik turėdavau. Praėjusiais metais virusą pradėjau jausti dar sausio mėnesį, kai kelionių ėmė sparčiai mažėti, keliautojai atsiveždavo naujienų apie virusą ir jau vasario pradžioje žinojau, kad ir pas mus bus karantinas.

Go Pro kamera

Kovo mėnesį užklausos visai dingo. Jeigu rašydavo, tai nebent todėl, kad norėdavo ką nors atšaukti, darbai taip pat sustojo – per savo gyvenimą dar nebuvau susidūręs su situacija, kai visos pajamos nukrito iki nulio. Įdomi patirtis.

Bet kai prasidėjo nuotolinis darbas, atsirado daugybės daiktų deficitas – kompiuteriai, kameros prie kompiuterių, transliacijų įranga, kurių turime savo darbovietėje. Viską atidavėme nuomai ir viskas buvo iššluota.

– Nepaklausiau dėl laiko sąnaudų, kiek tai užima laiko per savaitę: užklausų atrašymas, patvirtinimas, klientų laukimas, logistiniai reikalai, jei reikia važiuoti iki kliento?

– Laikui imliausias užsiėmimas yra perdavimo procesas – susitikimas, pokalbis, sutarties pasirašymas. Paprasčiausias būdas išnuomotus daiktus sudėlioti iš ryto į paštomatus ir vartotojai viską patys pasiima. Paskui į paštomatą grąžina, o tu patogiu metu gali viską susirinkti. Nors būna laikotarpių, kai daiktų nuoma tampa darbu, bet čia dėkingas mano darbo pobūdis, kuomet galiu savo laiką planuoti pats.

– Ar detaliai skaičiuojate nuomos investicijas ir atsiperkamumą? Pavyzdžiui, jei dronas kainavo 2000 eurų, nuoma dienai – 40 €, vadinasi, teoriškai daiktas atsipirktų po 50-ies nuomos dienų. Vedate tokius skaičiavimus?

– Paskaičiuoju ir tokį atsiperkamumą, bet man yra svarbiau, kiek laiko sugaišiu nuomodamas, t.y. kiek „transakcijų“ arba mano paties veiksmų reikės. Pavyzdžiui, pirmieji kompiuteriai atsipirkdavo greičiau nei per metus – kainuodavo 2000 Lt, nuoma savaitei 129 litai. Per mėnesį bent kartą visada išnuomodavo, dažnai net pratęsdavo nuomas, todėl užtekdavo maždaug apie 15-os „transakcijų“.

Turiu keletą kompiuterių, kurie dar iki šiol yra veikiantys, tai per 5 metus greičiausiai atsipirko daugybę kartų. Pavyzdžiui, 2012 m. „Apple“ kompiuteris, kuris net ir šiandien puikiai veikia.

Kažkuriais metais paskaičiavau, jog vien tų dešimties kompiuterių nuoma jaunimo organizacijai uždirbo tiek, kiek kainuotų naujas „Nissan Qashqai“ automobilis, bet organizacija investavo į naujas verslo idėjas ir renginius.

– Ar dedate nuomos skelbimus į kitas skelbimų svetaines?

– Dalinuosi.lt sistema suteikia saugumo nuomojant, tuo metu Skelbiu.lt, mano nuomone, renkasi ir rizikingesni klientai. Esu įdėjęs vieną skelbimą, bet į klientus, atėjusius per skelbiu.lt visada žiūrėdavau su įtarimu ir didesnė dalis nemalonių atvejų yra buvus būtent su klientais iš šios svetainės.

Per paskutinius 2-3 metus su nuomininkais, atėjusiais per dalinuosi.lt platformą, didelių problemų nepasitaikė. Ypač džiaugiuosi, jog jie labai pagerino saugumo spragas, kuriomis pirmais metais pasinaudodavo nesąžiningi piliečiai, skelbiu.lt to neturi ir jų turbūt nėra toks tikslas.

Paspirtukas

– Ar buvo pasitaikę nesusipratimų, kai grąžino apgadintą techniką, sulaužytą daiktą? Kaip sprendėte tokią situaciją? Apskritai kiek buvo pasitaikę kažkokių incidentų šioje veikloje?

– Daiktus paprastai žmonės saugo, klientus kažkiek atsirenku. Nemalonių situacijų yra buvę anksčiau, bet labiau su pasisavinti daiktus norinčiais žmonėmis, kurių dauguma buvo kazino lošėjai. Bet rekomendacijos arba užstatai šias problemas sprendžia.

Nuomojant daiktus, manau, reikėtų nusiteikti, kad kažkas gali nutikti ir skirti laiko daiktų priežiūrai. Tas turėtų atsispindėti ir kainoje.

Yra buvę keli atvejai, kai vėluodavo grąžinti, arba visai negrąžino, esu parašęs kelis pareiškimus policijai dėl pasisavintų daiktų. Bet, kaip sakiau, daiktus savinasi tikrai daug problemų turintys asmenys. Tokie atvejai įsimena, bet tai yra koks 1 proc. iš visų nuomos sandorių.

Taip pat labai nemalonu, kai vėluoja ir taip trukdo dirbti. Paprastai daugiausiai problemų sukelia tie, kurie nuomojasi pigiausius daiktus arba labiausiai derasi bei nedraugauja su gramatika. Dėl tos priežasties pigių daiktų nenuomoju.

– Kiek šioje veikloje rizikos, kaip galėtumėte ją įvertinti?

– Tai yra kažkuria prasme verslas, todėl rizikos yra neatsiejamos nuo veiklos, pirmi nuostoliai buvo ir skaudūs, ir gana daug ko išmokė. Bet reikia vertinti kiekvieną klientą atskirai, galiausiai didelė dalis klientų tampa pastoviais, su tokiais dirbti yra saugiausia.

Daugiau apie investavimą ir taupymą skaitykite čia:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)