Kaltinimus pateikusi organizacija „China Labor Watch“ (CLW) ataskaitą paviešino prieš praėjusį antradienį suplanuotą „Apple“ renginį, skirtą paskelbti apie naują „iPhone“ modelio pasirodymą. Pelno nesiekianti darbuotojų teises ginanti organizacija, kuri tiria darbo sąlygas Kinijos gamyklose, darbo teisės pažeidimų „Apple“ partnerių gamyklose teigė radusi ir anksčiau.

Ruošdama naujausią ataskaitą CLW teigė į „Foxconn“ Džengdžou gamyklą išsiuntusi slaptų tyrėjų, kurių vienas gamykloje praleido ketverius metus. Vienas svarbiausių jų atradimų – kad laikinieji darbuotojai rugpjūtį sudarė maždaug 50 proc. darbo jėgos. Pasak organizacijos, Kinijos darbo teisės įstatymuose numatoma, kad tokių darbuotojų skaičius negali viršyti 10 proc.

„Apple“ teigia, jog atlikusi savo tyrimą išsiaiškino, kad „laikinųjų darbuotojų skaičius viršija mūsų standartuose numatytą ribą“ ir tvirtino, kad „glaudžiai bendradarbiauja su „Foxconn“, kad problema būtų išspręsta“. „Apple“ taip pat pridūrė, jog kaskart aptikus problemų bendradarbiauja su tiekėjais, kad „veiksmų situacijai pagerinti būtų imamasi iškart“. Atlikusi veiklos peržiūrą „Foxconn Technology Group“ taip pat patvirtino pažeidimus dėl laikinųjų darbuotojų.

„Apple“ tiekėjų grandinė jau daug metų kritikuojama už prastas darbo sąlygas, tad įmonė spaudžia gamybos partneres pagerinti gamyklų sąlygas grasindama, kad kitu atveju ši praras verslą. Tačiau tiekėjai ir surinkėjai nuolat stengiasi pagaminti vis daugiau telefonų. Kad padidintų gamybą ir patenkintų „iPhone“ paklausą, „Foxconn“ (anksčiau vadinta „Hon Hai Precision Industry Co.“) kiekvienais metais svarbiausiu šventiniu laikotarpiu samdo dešimtis tūkstančių laikinųjų darbuotojų.

Mobilusis telefonas

„Surinkti naujausi duomenys apie darbo sąlygas Džengdžou „Foxconn“ gamykloje atskleidžia keletą problemų, pažeidžiančių pačios „Apple“ elgesio kodeksą, – ataskaitoje teigė CLW. – „Apple“ turi tiek atsakomybę, tiek galios iš esmės pagerinti darbo sąlygas savo tiekėjų grandinėje, tačiau užuot tai padariusi, valstybių konflikto dėl tarifų kainą perkelia ant tiekėjų ir darbuotojų pečių ir pelnosi iš Kinijos darbininkų išnaudojimo.“

CLW įkurta 2000 m. kaip 501(c)(3) (pagal JAV įstatymus pelno nesiekianti ir viešuosius interesus ginanti) organizacija, skirta tirti darbo sąlygas Kinijos gamyklose, didžiausioms tarptautinėms pasaulio įmonėms gaminančiose žaislus, batus, elektronines ir kitokias prekes. Organizacijos būstinės įkurtos Niujorke ir Šendžene – pasak įmonės internetinio puslapio, pastarojoje įvesta ir speciali telefono linija Kinijos gamyklų darbininkams.

Nors organizacijos ataskaitoje teigiama, kad 2018 m. gamykloje buvo 55 proc. laikinųjų darbuotojų, o rugpjūtį – apie 50 proc., į šį skaičių buvo įtraukti ir praktiką atliekantys studentai bei mokiniai. Dauguma jų rugpjūtį grįžo į mokyklas, todėl laikinųjų darbuotojų dabar liko tik apie 30 proc., tačiau, pasak CLW, toks kiekis vis tiek pažeidžia teisines nuostatas.

Gamykloje

„Norime, kad visi mūsų tiekimo grandinės darbuotojai dirbtų oriai ir būtų gerbiami, – pranešime spaudai teigė „Apple“. – Kad įsitikintume, jog aukštų mūsų keliamų reikalavimų laikomasi, turime sukūrę griežtas valdymo sistemas, apimančias mokymus apie darbuotojų teises, vietoje vykdomas darbininkų apklausas, anoniminių skundų kanalus ir nuolat vykdomus auditus.“

Pasak „Foxconn“, įmonės atstovai rado „įrodymų, kad laikinųjų darbuotojų samdymas ir darbuotojų išdirbtų viršvalandžių kiekis neatitinka įmonės gairių, nors patvirtinta, kad viršvalandžius darbininkai rinkosi savo noru.“

Įmonė pridūrė, kad „toliau dirbsime siekdami išspręsti Džengdžou gamyklos problemas, o padėtis bus atidžiai sekama. Nedvejodami imsimės ir papildomų priemonių, jei jų prireiks norint patenkinti aukštus savo veiklai keliamus reikalavimus.“

„Apple“ kasmet išleidžia atsakingo tiekėjų darbo ataskaitą, kurioje smulkiai aprašomos darbo sąlygos tiekėjų grandinėje. Naujausioje ataskaitoje teigiama, kad praeitais metais „Apple“ atliko 44 tūkst. interviu su tiekėjų darbuotojais siekdama išsiaiškinti, ar jie tinkamai apmokyti ir žino, kaip pranešti apie pastebimas problemas. Ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad imtasi naujų priemonių užkirsti kelią prievartiniam darbui.

2017 m. pabaigoje „Apple“ išsiaiškino, kad „Foxconn“ samdė vidurinių mokyklų mokinius, kurie nelegaliai dirbo viršvalandžius surinkdami „iPhone X“. „Apple“ į gamyklą nusiuntė specialistus, turėjusius bendradarbiauti su vadovais ir pagerinti sistemas, užtikrinančias, kad laikomasi reikiamų standartų.

Protestas prieš Apple Honkonge

„Foxconn“ – viena didžiausių įmonių iš elektronines prekes surenkančių įmonių grupės, didžiulėse Kinijos gamyklose paruošiančios didžiąją dalį pasaulio buitinės elektronikos prekių. Paprastai itin mažas maržas turinčios įmonės samdo milijonus darbuotojų, kurių didelę dalį sudaro imigrantai ir laikinieji darbuotojai, nes darbo daugėja arba mažėja priklausomai nuo sezono ir paklausos pokyčių.

Pasak CLW, laikinieji darbuotojai neturi visų visą darbo dieną dirbančių darbuotojų teisių, pavyzdžiui, negauna mokamų atostogų dėl ligos, mokamų kasmetinių atostogų ir socialinio draudimo, apimančio sveikatos draudimą, bedarbystės pašalpas ir pensijas. Nors laikinųjų darbuotojų atlyginimas gali būti didesnis, jiems moka trečiųjų šalių įmonės, suteikiančios trumpalaikes sutartis, todėl darbuotojai nėra laikomi tiesioginiais „Foxconn“ darbuotojais, teigia CLW. Ataskaitoje rašoma, kad po bandomojo trijų mėnesių laikotarpio laikinieji darbuotojai gali tapti pilnateisiais gamyklos darbuotojais.

Praeitą mėnesį „Foxconn“ teigė atleidusi du vadovus po to, kai kitame CLW atliktame tyrime patikrinus vieną Kinijos gamyklą atskleista, kad surinkdama „Amazon.com Inc.“ garsiakalbius „Echo“, įmonė didžiąją dalį darbo skyrė laikiniesiems darbuotojams ir praktiką atliekantiems paaugliams. „Foxconn“ patikrino Hengjango gamyklą ir pripažino, kad pagal trumpalaikes sutartis dirbančių darbuotojų ir praktiką atliekančių mokinių proporcija kartais viršydavo įstatymuose numatytas ribas, o kai kuriems mokiniams būdavo leidžiama dirbti viršvalandžius ir dirbti naktimis.

CLW taip pat tikrina darbo sąlygas daugybėje kitų pramonės šakų – nuo drabužių pramonės iki mažmeninės prekybos. Organizacija yra pateikusi ataskaitas apie tokių įmonių kaip „Nike Inc.“ ir „Adidas AG“ tiekėjus, o neseniai patikrino ir gamyklą, kurioje gaminami Ivanka Trump prekės ženklo batai.

Mobilusis telefonas

Pasak naujausios CLW ataskaitos, Džengdžou gamykloje „Apple“ ir „Foxconn“ per vieną darbuotojų pamainą siekia pagaminti maždaug 12 tūkst. „iPhone“ vienetų. Organizacija taip pat teigė, kad praeitais metais „iPhone XS“ modelius pagaminti buvo sudėtingiau, negu „iPhone X“, todėl reikėjo pasamdyti daugiau darbuotojų.

Pasak „Bloomberg“ pateiktų el. laiškų, rugpjūtį „Apple“ CLW organizacijai teigė, kad tikrina jos surinktus duomenis ir norėtų užduoti klausimų apie ataskaitą. Pasak CLW, įmonė į gamyklą nusiuntė savo tyrėją bei susitiko su „Foxconn“ atstovais pasikalbėti dėl didelio laikinųjų darbuotojų skaičiaus, tačiau abi įmonės ir toliau tęsia veiklą nepaisydamos 10 proc. ribos pažeidimo.

CLW taip pat smulkiai aprašė ir kitus pažeidimus, pavyzdžiui:

Didžiausios apkrovos laikotarpiais nepriimami prašymai atleisti iš darbo;
Kai kurie laikinieji darbuotojai negavo pažadėtų priedų;
Studentai didžiausios apkrovos laikotarpiais dirba viršvalandžius, nors praktikos reglamentai viršvalandžius draudžia;
Didelės apkrovos laikotarpiais kai kurie darbuotojai per mėnesį išdirba maždaug po 100 valandų viršvalandžių. Kinijos darbo įstatymuose numatoma mėnesinė riba – 36 valandos per mėnesį;
Kad galėtų nedirbti viršvalandžių, darbuotojai turi gauti sutikimą. Jei prašymas atmetamas, tačiau darbuotojai vis tiek nedirba viršvalandžių, jie gauna perspėjimus iš vadovų ir praranda galimybę viršvalandžius dirbti ateityje;
Kartais darbuotojai turi dalyvauti neapmokamuose susirinkimuose naktį;
Gamykla nesuteikia tinkamų apsaugos priemonių;
Gamykla nepraneša apie susižeidimus darbe, be to, darbuotojai dažnai įžeidinėjami;
Pasak anoniminio gamykloje dirbusio CLW tyrėjo dienoraščio, nors viršvalandžių dažnai reikalaujama, daugelis darbuotojų ir patys nori dirbti viršvalandžius, kad gautų didesnį atlyginimą.

„Patikrinome „China Labor Watch“ organizacijos pateiktus kaltinimus ir išsiaiškinome, kad dauguma jų neteisingi, – teigė „Apple“. – Mums buvo patvirtinta, kad visi darbuotojai gauna pažadėtus priedus ir tinkamus atlyginimus, taip pat ir už viršvalandžius, o viršvalandžius visi darbuotojai dirba savanoriškai – nerasta jokių įrodymų, kad dirbti jie verčiami.“

„Apple“ teigė, kad praktiką atliekantys studentai sudaro mažiau kaip 1 proc. darbuotojų ir kad tik nedidelė jų dalis savo noru dirbo viršvalandžius arba dirbo naktimis. Tiek „Apple“, tiek „Foxconn“ tvirtina, kad šios problemos išspręstos.

Pasak vieno CLW tyrėjo, dauguma gamyklų darbuotojų uždirba maždaug 4 tūkst. juanių (510 eurų) per mėnesį. Tačiau CLW ataskaitoje taip pat teigiama, kad sumokėjus mokesčius ir privalomas įmokas, lieka maždaug 3 tūkst. juanių (382 eurai).

Vyriausybės duomenis citavęs Kinijos laikraštis „China Daily“ teigė, kad 2018 m. Kinijoje disponuojamosios pajamos vienam gyventojui buvo 28 228 juanių (3 600 eurų) per metus arba 2 352 juaniai (300 eurų) per mėnesį.