Ieškojo, kad sutaptų „biolaukai“

Įdomūs būna ir patys darbo pokalbiai. Pavyzdžiui, Lina (vardas pakeistas, aut. past.) dalyvavo darbo pokalbyje dėl administratorės pozicijos. Pokalbio pradžia buvo niekuo neišsiskirianti – Lina pristatė save, papasakojo, kuo gali būti naudinga įmonėje.

Po to prabilo įmonės direktorius, kuris ir pakvietė Liną į darbo pokalbį. Jis buvo labai kalbus – papasakojo, kad praeityje dėl finansinių nuostolių teko įmonę uždaryti. Atsidarė kitą įmonę, kurios veikla ta pati, tik kitu pavadinimu. Papasakojo ir apie būsimą darbą, su kuriomis programomis teks dirbti. Lina turėjo mažai patirties dirbant su minėtomis programomis, bet direktorius pasiūlė už įmonės lėšas dalyvauti mokymuose.

„Vėliau kalbant supratau, kad mano darbas ir skaičiavimai su minima programa bus tik preliminarūs, o visas galimas kainas jis nustatys pats. Na, man tai pasirodė keista, juk iš akies negali paskaičiuoti sąmatų. Vėliau jis ėmė pasakoti, kad jam svarbu ne mano žinios, turimi įgūdžiai ar išsilavinimas, o kaip mes „suprasime“ vienas kitą darbo metu, mums turi „sutapti biolaukai“, – pokalbį prisimena Lina.

Merginai susidarė įspūdis, kad įmonė galbūt ketina dirbti slėpdama mokesčius ar kažką kita, todėl reikėjo, kad ji dirbtų taip, kaip nori darbdavys, o ne kaip turi būti atliktas darbas. „Manau, kad aš buvau jauniausia kandidatė iš visų, ieškojo mažiau patirties turinčio žmogaus, kuris dirbtų taip, kaip reikia direktoriui, o esant nesklandumams darbe visą kaltę galėtų suversti darbuotojui“, – svarsto Lina.

Reikia profesionalo

Sėkmingai pravestam darbo pokalbiui reikalingos tam tikros kompetencijos, sako karjeros konsultantė Agnė Kalvaitė, šiuo metu dirbanti su darbo ieškančiais lietuviais. „Jeigu įmonė neturi savo personalo skyriaus, geriau būtų pasisamdyti personalo atrankų įmonę. Bus paskirtas komptetentingas darbuotojas, kuris atliks atranką ir parodys jūsų įmonę iš geriausios pusės“, – siūlo pašnekovė.

Agnė Kalvaitė

Anot jos, eilinis įmonėje dirbantis asmuo neturėtų vesti darbo atrankos. Chaosas, kandidatų nepasitenkinimas, mažai informacijos apie atranką – tai tik užtarnaus darbdavio įmonei neigiamą reklamą. Karjeros konsultantė sako, kad atrankai reikia pasiruošti, pavyzdžiui, turėti atitinkamus klausimus kandidatui, kad tokiu būdu gebėtų rasti gerą darbuotoją.

„Dabar darbo rinkoje neužtenka pasikliauti tuo, kad žmogus tau patinka ar nepatinka. Yra tam tikros metodikos, užduotys ir klausimai, iš ko galim atsirinkti būtent tą kandidatą, kurio šiandien ieškom“, – pasakoja A. Kalvaitė.

Nesiruošia pokalbiams

Pašnekovė pastebi, kad internete yra daug informacijos apie tai, kaip darbo pokalbiui turi pasiruošti darbuotojas, tačiau niekur nėra kalbama, kaip turėtų pasiruošti darbdavys.

Internete yra daug informacijos apie tai, kaip darbo pokalbiui turi pasiruošti darbuotojas, tačiau niekur nėra kalbama, kaip turėtų pasiruošti darbdavys.

Greičiausiai dėl to viena iš pagrindinių darbdavių klaidų darbo pokalbio metu yra netinkamas pasiruošimas. Dažnai darbo pokalbio metu darbdaviai skaito gyvenimo aprašymą, ieško informacijos, kartais klausia tokių klausimų, kurie jau yra pateikti gyvenimo aprašyme.

„Kita darbdavių klaida – tonas. Kartais pokalbio metu bandoma pasirodyti viršesniu už kandidatą, kandidatai jaučiasi kaip tardomi, jiems nemalonu bendrauti“, – pastebi pašnekovė.

Nekorektiškų ar diskriminuojančių klausimų pokalbio metu neturėtų būti. Be to, karjeros konsultantė primena, kad klausti apie buvusią darbovietę darbdavys gali, tačiau reikėtų vengti tokių klausimų, į kuriuos atsakydami kandidatai išduotų konkurencinę informaciją.

Renkasi ne tik darbdavys

Darbdaviai pokalbio metu pamiršta pristatyti įmonės privalumus. „Darbo pokalbio metu renkasi abi šalys, bet kažkodėl darbdaviai mano, kad daug informacijos jiems turi pateikti kandidatas, ir pamiršta pristatyti ir save kaip įmonę, visiškai neparduoda savęs kandidatui. Būtent dėl to kandidatas atsisako pas juos dirbti“, – teigia pašnekovė.

Labai yra svarbi ir pokalbio pabaiga, kuri dažnai baigiasi abstrakčiai. „Kandidatui neaišku, nei kada tikėtis atsakymo, nei kada pasibaigs atranka. Nėra įvardijama jokia data, kada gaus kažkokią konkrečią informaciją“, – vardija A. Kalvaitė.

Karjeros konsultantės patarimai darbdaviams, ieškantiems naujų darbuotojų:

suderinkite abiem pusėms patogų pokalbio laiką ir šio susitarimo laikytės (t. y. nevėluokite). Jeigu kas nors keičiasi, apie tai reikia būtinai pranešti kandidatui;

dar prieš pokalbį susipažinkite su kandidato CV. Darbo pokalbio metu skaityti darbo aprašymą nėra tinkamas laikas;

aiškiai nustatykite antrankos etapus ir trukmę, kad galėtumėte tai įvardyti kandidatui ir kad jis neliktų nežinioje;

pasiruoškite esminius klausimus ir / ar užduotis;

žinokite esminę informaciją apie darbo vietą, kad galėtumėte potencialų kandidatą su ja supažindinti ir konkrečiai atsakyti į klausimus apie būtent tą darbo vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)