Trečiadienį „British American Tobacco“ pranešė, kad jau atlieka ikiklinikinius augalinės vakcinos tyrimus per savo dukterinę JAV biotechnologijų įmonę „Kentucky BioProcessing“. „Philip Morris“ paskelbė, kad jai iš dalies priklausantis Kanados padalinys „Medicago“ tikisi jau šią vasarą pradėti bandymus su žmonėmis, tiriant potencialią vakciną.

„Esame tikri, kad pasiekėme reikšmingą proveržį, – pažymėjo Davidas O'Reilly, „British American Tobacco“ mokslinių tyrimų direktorius. – Esame pasirengę bendradarbiauti su vyriausybėmis ir visomis suinteresuotomis šalimis, kad padėtume laimėti karą prieš COVID-19.“

Tabako pramonei ši sritis nėra visai nepažįstama: „British American Tobacco“ priklausanti „Kentucky BioProcessing“ 2014 m. kartu su „Mapp Biopharmaceutical Inc.“ dalyvavo kuriant vaistą nuo Ebolos „ZMapp“, tačiau šis vaistas taip niekada ir neišėjo už laboratorijos ribų. Lenktynės rasti vakciną yra neatidėliotinos, nes pasaulio lyderiai nėra tikri, kiek dar ilgai valstybės galės likti karantine nesužlugdydamos ateities ekonominių perspektyvų.

Tabako kompanijų įsitraukimas į kovą su COVID-19 gali atrodyti kiek paradoksalus, atsižvelgiant į tai, kad Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, jog rūkymas gali padidinti riziką susirgti sunkesnėmis šios ligos formomis.

„Philip Morris“ valdoma „Medicago“ naudoja į virusą panašias daleles, užaugintas ant tabakui artimo augalo. Augalinės vakcinos imituoja virusus ir leidžia organizmo imuninei sistemai juos atpažinti ir sukurti imuninį atsaką, tačiau negali nei užkrėsti, nei reprodukuotis.

Neseniai „Kentucky BioProcessing“ klonavo dalį COVID-19 genetinės sekos, sukurdama medžiagą, skatinančią antikūnų gamybą. Tada antigenas buvo įterptas į tabaką reprodukcijai. Pasak „British American Tobacco“, šis metodas sukuria vakciną greičiau nei įprasti metodai: reikalingas laikas sutrumpėja nuo kelių mėnesių iki maždaug šešių savaičių.

„British American Tobacco“ JAV padalinys „Reynolds American“ įsigijo „Kentucky BioProcessing“ 2014 m., planuodamas panaudoti tabako išgavimo technologiją cigarečių alternatyvoms kurti. Dabar kompanija bando užmegzti partnerystes su vyriausybinėmis agentūromis, siekdama pateikti eksperimentinę vakciną klinikiniams tyrimams. Pasak „British American Tobacco“, nors šis padalinys yra komercinis verslas, jo darbas su COVID-19 vakcina bus atliekamas nesiekiant pelno.

Kinijos tyrėjai skubiai pasidalino viruso genetine seka su kitais mokslininkais, suteikdami jiems atspirtį kuriant vaistus ir vakcinas. Jie išbando viską, pradedant ŽIV ir gripui gydyti sukurtais vaistais ir baigiant pasveikusių pacientų kraujo plazma, kurioje yra antikūnų.